Moja wielka improwizacja Fleur 78 - 3 cz.2009r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

coma95 pisze:Już googlarką szukałam na polskich stronach ale tylko Diora znalazłam :(

Rzeczywiście nie ma na polskich stronach. Jak chcesz, poklikaj sobie po stronach francuskich. (Na czwartej pozycji od góry: "Le Jardin de Vérone" , to nie jest Dioressence, ktoś jest w błędzie.)
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alutku, wśród wszystkich Twoich pięknych róż dopatrzyłam się trytomy. Ślicznie Ci rośnie, a jej kępa z licznymi kwiatami
jest pełna wdzięku. Dodatkowo dobrałaś jej doskonałe towarzystwo gailardy w tych samych odcieniach. I gdy ta róża
po środku zakwitnie na żółto to będzie dopiero widok. ;:111 ;:111 ;:111
Ja się zastanawiałam nad moją marniutką trytomą co słabiutko zakwitła pierwszy raz w tym roku. Jak widzę u Ciebie
taki wspaniały rezultat to chyba jej dam więcej szans.
A co do Irysów, czy masz może Alusiu takie irysy co powtarzają kwitnienie latem? Jeśli tak to czy tak ładnie kwitną
jak na wiosnę? Będę musiała sobie sprawić takie by je podziwiać i wąchać jeszcze dłużej bo bardzo żałuję że już nie
kwitną. ;:110
Alutko, aniołku mój różany ;:118 przesyłam Ci ogromne buziaczki ;:79
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wiesiu, daj jej jeszcze szansę, daj :!: Ja swoją kupiłam "en petits godets" . Nie znałam wcale tej rośliny, kupiłam bo podobały mi się kwiaty na etykietce. Posadziłam ich kilka ale w pierwszym roku chyba żadna nie kwitła. Za to w następnym tak się rozrosły, ze zaraz jesienią musiałam je wszystkie wykopac, bo by zagłuszyły sąsiednie rośliny. Trochę posadziłam w odpowiedniejszych miejscach, porozdawałam sąsiadom co się dało, a resztę wyrzuciłam. U wszystkich sąsiadów kwitła zaraz następnej wiosny. Nawet u jednej starszej pani, która nie zdążyła jej posadzić, tylko położyła kępkę do takiej ozdobnej donicy! Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że byliny z podziału bryły korzeniowej lub przeniesione samosiewki znacznie szybciej i łatwiej się przyjmują niż te ze sklepu w doniczkach. :wink:

A ta żółta róża, to "Mille et Une Nuits" Dorieux. Ma PRZEPIĘKNY kolor, absolutnie niemożliwy do uchwycenia na zdjęciach! No i zapach!

Nie znam irysów o których mówisz :roll: A może po prostu nie kojarzę... :?: Masz jakieś zdjęcia lub nazwę botaniczną? Ja, oprócz tych "klasycznych" mam tylko takie z cebulek: jasno i ciemnoniebieskie, ale kwitną prawie równocześnie z tamtymi i nie pamiętam, żeby powtarzały... No i nie pachną...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Dopisz w tytule wątku że każdy wchodzi tutaj na swoją własną odpowiedzialność i że nie ponosisz odpowiedzialności za cudze choroby.

Bo jak nie to cię zaskarżę za zarażanie różyczką :;230 :;230 :;230
Mam żółtą różę NN którą uwielbiam ale twoja kładzie ją na łopatki !
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mariolu, Ty mnie lepiej nie zaczepiaj ;:198, bo mam tu w zanadrzu takie egzemplarze, że oprócz różyczki złapiesz jeszcze zakaźną żółtaczkę ;:16 i dopiero będzie... ;:112
x-d-a

Post »

Kwiatuszku,
ja już jestem chora na różyczkę, a Ty jeszcze straszysz żółtaczką... Litości kobieto nie masz :!:
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

dala pisze:Kwiatuszku,
ja już jestem chora na różyczkę, a Ty jeszcze straszysz żółtaczką... Litości kobieto nie masz :!:
A czy nade mną ktoś się lituje!?
A może Ty też szukasz zaczepki, Dalu?!
Uwaga, bo dysponuję jeszcze czerwonką !

I co teraz? :twisted:
(Nuage Parfumé)
Obrazek
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Przepiękne róże.
Zwłaszcza ujęła mnie Dioressence. 8)
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aluś, wiem że wchodze na własna odpowiedzialność bo tu jakieś czerwonki, żółtaczki i inne różyczki panują ale jestem
juz zaszczepiona i chyba ich nie złapię. Ta żółta róża cudna nawet na zdjęciu, a jaka ona musi byc w rzeczywistości :shock: :shock: :shock:
Z moich skromnych doświadczeń roślinki które wyrosły w ogródku zawsze lepiej się mają niż te pędzone z ogrodniczych
sklepów, którym trzeba dużo czasu aby się przyszwyczaić. Ale niestety nowe roślinki jak się nie dostanie od sąsiadów
to trzeba niestety kupić i dopieszczać by się przyjęły. A moje trytomie dam szansę na nowe życie. W przyszłym roku
powinny być OK. Zauważyłam też że one wolą być przesadzane wiosną bo te przesadzane na jesieni nawet nie
zakwitły. ;:145 ;:145 ;:145

Alutko, te irysy co powtarzają kwitnienie to możęsz znaleźć na tych stronach

http://www.iris-bulbeuses.org/iris/remontant.htm

http://www.rebloomingiris.com/list_of_iris_-_1.htm

http://www.iris-en-provence.com/catalog ... Remontants

Jest w czym wybierać :lol: :lol: :lol:

Cmokasy jak z różane bobasy.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Alutko, kusicielko ja już na odwyk się nadaję ;:60
Dioressence albo (raczej i :lol: ) Charlesa de Gaulle już widzę na swoim balkonie.
Tylko co powie na to mój Marsjanin 8)
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
x-d-a

Post »

No, kochanie, czerwonkę chyba też już złapałam po obejrzeniu Twojej róży przecudnej urody.
Pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że czarna ospa ominie nasze Forum... :evil:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziewczyny bójcie się Boga, takie chorobotwórcze mieć myśli. :shock:
To raczej zamieńcie te nazwy na jakieś wesołe kankany albo coś podobnego.
Różyczki to nie paskudne choróbsko ale cud kwiatuszek. ;:108
A tak prawdę mówiąc to chyba pół Polski Alutko zaraziłaś różomaniactwem. ;:113 ;:112
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzisz Kwiatuszku, jak się widzi tylko jedno zdjęcie , to trudno porównywać, bo pamięć zawodna, a oglądało się juz tyle róż ... A jak są obok siebie dwie róże, wtedy widać różnice :D A Ty dodatkowo czujesz. Tylko po co pokazałaś tyle liliowych róz ? Nie bedę mogła spać! Teraz to mi już wszystko jedno, czym się różnią, wszystkie chcę! ;:145
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Alu nie żałuję :wink:...... patrzę jak w obrazek :P.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Andrzejku, Dioressence ujęła nie jednego... Jej urok jest bez wątpienia nieodparty... Witaj w moim ogródku! :wit

Wiesiu, ode mnie możesz dostać jakie chcesz (oczywiście z tego co sama mam i jest podzielne :D ). Czy wiosną czy jesienią. Ja mam wrażenie, że lepiej mi wychodzi jesienią. Tak jak wcześniej pisałam, moje tritomie przesadzałam jesienią i wszystkie kwitły już najbliższej wiosny! . Ale może mi się źle wydawać... za krótkie mam doświadczenie z ogrodem, żeby być pewna wszystkich swoich spostrzeżeń.
Bardzo dziękuję za linki z irysami. Są piękne ;:97 ! Mam nadzieję, że również ładnie pachną. Będę je miała na uwadze... ;:198
Buziaki jak rajskie ptaki! ;:196

Empuzko, kochana, a czego to kobieta nie jest w stanie dokonać, jeśli czegoś pragnie? Wdziękiem swoim go oczaruj! ;:166 ;:113

Dalu, Grażynka ma rację! Skończmy już z tymi chorobami! Co nie znaczy, żeby kończyć z różami! O nie, co to to nie!!! ;:112

Grażynko, Jak widzisz słucham Ciebie i zmieniam taktykę! ;:113
chatte pisze:Teraz to mi już wszystko jedno, czym się różnią, wszystkie chcę! ;:145
Bardzo słusznie! , Kociaczku! :lol: A jak Ci ciągle mało, to jeszcze podpowiem... ;:198

Elizabetko, ... no to patrz....! Oto nadchodzi nowa porcja...

Grzyby, oj przepraszam, Róże po deszczu:

Louis de Funès
Obrazek
Frédéric Chopin ;:97
Obrazek
Sherwood
Obrazek
Pierre Cardin
Obrazek
Jude The Obscure
Obrazek
Rosa Gallica Versicolor (Rosa Mundi)
Obrazek
Mme A. Meilland (Peace, Gloria Dei, Gioia)
Obrazek
Abraham Darby
Obrazek
Je n' ai que 25 ans
Obrazek
"Clair" Renaissance
Obrazek
Sissi
Obrazek
Beauté
Obrazek
Michelangelo