Keiki (nowy przyrost) - porady

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Keiki

Post »

Przepraszam, jeśli powielam temat, obecnie funkcja wyszukiwania nie jest dostępna.
Mój mini storczyk ma 4 pędy, ponad 40 kwiatów i pączków, a ostatnio także to:

Obrazek
Pytanie, co robić nadal - czy keiki wypuści korzenie, czy też rośłina mateczna zmarnieje.. najbardziej chciałabym zostawić je razem.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Odczekac, oczywiscie ze wypusci korzenie. Po wypuszczeniu korzeni mozesz rosline oddzielic od matczynej albo ja zostawic tam gdzie jest :lol:

Czasami zdarza sie ze roslina matczyna odchoruje ale to nie regula :wink:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

dzięki:) czytałam gdzieś, że czasem może po prostu "zjeść" matkę ;-)
Czy to małe obok to też keiki?
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Mi sie wydaje ze to obok to tez keiki, bo na pedzik to nie wyglada :D .

Kochana a co ty z tymi Phalaenopsisami czarujesz ze ci tak keiki rodza ;:88
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, to są keiki. niektóre Phalaenopsis mają skłonności do tworzenia ich. Jeśli rosną przy podstawie, to lepiej ich nie rozdzielać, bo obu roślinom może to zaszkodzić. Ale ładnie to wygląda, jak są dwie rośliny obok siebie i obydwie kwitną.
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

A co mi rośnie u Dendrobium ? Obok nowa bulwka dla porownania. Mam jeszcze coś takiego wysokie na kilkanaście cm z parą liści. To moje pierwsze dendrobium, wiec to może nic ciekawego?
Obrazek
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

To nowa pseudobulwa z ktörej kiedys zakwitna kwiaty. Widac ze mu dobrze u ciebie :lol: . No, no, gratulacje ;:33
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Na dniach będę zmuszona oddzielić keikusia ponieważ zasycha mi pęd kwiatowy :roll:
W "czym"(keramzyt,podłoże dla storczyków :roll: ) go trzymać i jak o niego dbać?
Obrazek Obrazek
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Tutaj odpowiedź.

http://pl.storczyki.wikia.com/wiki/Keiki

Najlepiej keiki trzymac w sphagnum i chipsach kokosowych. Albo w sphagnum i "korze kanadyjskiej" (dostępna jako podłoże do terrariów)
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Dziękuję :D
U siebie na pewno nie dostanę tych rarytasków(wielkie oczy robili gdy szukałam mgiełki to co dopiero tego :? ) :roll: czy mogą być w LM i ile przykładowo kosztują?
Jak z "moczeniem" skoro są to tylko trzy niewielkie korzonki?
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Sphagnum jeśli jest samo to wystarczy jak jest moczone raz na 1,5 tygodnia przy średnicy doniczki ok. 9cm i wilgotności na poziomie 50% w otoczeniu. Inaczej mówiąc tak było u mnie. Doniczkę wstawiałem do miski zalewałem, czekałem kilka minut, wyciągałem i tak sobie stało na parapecie wschodniego okna. Innym razem stwierdziłem, że lepsza będzie czysta sama kora ze sphagnum.

Jak nie możesz znaleźć tych składników to zrób inaczej. Kup sobie kawał wełny mineralnej(nie waty szklanej) (taka do ocieplania budynków) i pokrój w kostkę 0,5cm x 0,5cm do tego dodaj samej czystej kory dobrze przebranej i przepłukanej w proporcji 1 do 1 i też powinno być dobrze. efekt będzie ten sam.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Bardzo dziękuję za rady :D -operacja przeprowadzona pomyślnie-pacjent żyje :wink:
Fotorelacja w moim wątku.
Mam jeszcze tylko dylemat z ewentualnym zasilaniem nawozem(dawka na pewno tyci...ale od kiedy?) :roll:
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czytam o keiki wszystko co mi wpadnie w ręce. Wkrótce czeka mnie usamodzielnienie 5 keików i chcę o tym wiedzieć jak najwięcej, by nic mnie nie zaskoczyło.
Dzięki za wszelkie rady, również co do zastąpienia sphagnum czymś innym. Proszę o więcej Waszych doświadczeń z oddzielania keiki.

Jedno z moich keików dziś wygląda tak:
Obrazek
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Odnosnie keiki i jego wywoływania kiedyś napisałem:
volcowitch pisze: Pasta z ukorzeniaczem nie działa. A to, że czasem z oczka wyjdzie keiki, a czasem pęd to czysty przypadek.

O prawdziwej paście tutaj: http://pl.storczyki.wikia.com/wiki/Keiki

Więcej dla zainteresowanych pastą hormonalną

http://www.rv-orchidworks.com/orchidtal ... phals.html

W jej skład wchodzi ten sam hormon którego używa się przy hodowli in vitro z merystemów. A te z kolei znajdują się w uśpionych oczkach.
Dziś dostałem na maila informację on hodowcy amatora z Tajlandii. Pisze w niej o możliwości zrobienia takiej pasty w domowych warunkach.
Otóż kokosy - ich miąższ i mleczko kokosowe mają wysoki poziom cytokininy. Można używać sproszokwanej wody kokosowej (dostępna w sprzedaży w Polsce)z wazeliną. Daje pozytywne efekty.
ultramarynka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 sie 2009, o 08:50

Keiki, keiki, keiki

Post »

witam, szukałam porady na internecie co do keików i znalazłam to forum. Moje keiki są już w doniczce, zasadziłam wszystkie 3 razem (tak, były aż 3!). Niestety obawiam się, że w tym przypadku jest tak, jak czytałam gdzie indziej, że to była reakcja rośliny chcącej przetrwać (roślinka mi pada). Musiałam odciąć keiki gdy nie były jeszcze wystarczającej wielkości, (owszem miały korzonki ale króciutkie) bo zaczynała usychać łodyga na której rosły. Mam nadzieję jednak, że wszystko będzie dobrze :)
Mam jednak jeszcze jedno zmartwienie. Moje storczyki bardzo ładnie kwitły do pewnego czasu. Jednak gdzieś już od prawie roku wszystkie (4) wypuszczają piękne liście, na kolejnym znów pojawił się keik ale tylko jeden z nich wypuszcza pęd z kwiatami. Czy mam się czym martwić? Wyglądają na dorodne, rozmnażają się poprzez keiki ale słabo kwitną. Dlaczego tak jest? Na domiar złego storczyki mojej mamy wyglądają na marniutkie, mają cieńkie łodyżki, mało liści a kwitną jej non stop!

Nie jestem biegła w hodowli storczyków i w ogóle "nie mam ręki do kwiatów" :wink: ale chcę się postarać jeśli tylko mogę, by pięknie rosły i kwitły

dzięki za każdą wskazówkę

pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”