Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kamilko u siebie widziałam sphangnum ale tylko 1 sztuke małą a cena dużej była szokująca :D
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli nie uda mi się kupić sphagnum i nie zdążę na czas zamówić to spróbuję sobie poradzić bez niego. Nie ma sensu się martwić o to na zapas.

A z tych milszych wiad.- całkiem nowy, maleńki pędzik u niespodzianka z przeceny :)
Obrazek

I cała roślinka z korzonkami rosnącymi w górę, nie wiem czemu...
Obrazek
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Baryczko, gratuluję pędzika, zwłaszcza że to kolorek niespodzianka, oj będzie się z niecierpliwością czekać na rozwój pączków :lol:
Co do korzonków, czasem wolą chyba tak sobie w górę rosnąć :roll: u większości moich falenopsisów kierują się raczej w stronę podłoża, ale mam dwóch takich delikwentów co tylko ku niebu się pną ich korzonki :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Baryczka...ładniusi ten pędzik :) Chyba też się skuszę kiedyś na jakiegoś falka z przeceny bez kwiatka...To dopiero musi być radość, jak się pierwszy pączuś otwiera...Tylko nie wiem, czy mi cierpliwości wystarczy ahaha...
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, Justus - dzięki za wizytę.

Justus ten okaz akurat jest u mnie od października, ale mam takie Phal., które zakwitły u mnie już po 3-4 miesiącach na odbiciach z przyciętej łodygi.
Właśnie rozkwitł mi kolejny niespodzianek (kupiony w lutym), więc zaraz zrobię mu fotki i tu wstawię.
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Kamilko pedzik super :) A korzonki...no coz, storczyki to figlarne roslinki :lol: :lol:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

Kamilko, pędzik ekstraśny a korzonki takie ciekawskie a może u Ciebie w domku grawitacja działa w odwrotną stronę, przyznaj się czy oby nie chodzisz po suficie? :;230 :;230 :;230
No dobra, na poważnie, z korzonkami tak już bywa, dobrze Monia to ujęła - figlarne. U mnie ostatnio wyskoczył taki korzonek, który rozbawił mnie do łez ale za to mój bezimienny storczyk w końcu został nazwany. :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni, Justynko pędzik przez dwa dni urósł ok. 1cm. Dla mnie to bardzo dużo. Inne pędziki też wydłużają się coraz bardziej :) jeden z nich, ten u mojego pierwszego storczyka ładnie się rozkrzewia i pokazał już maleńkie pączki. Niedługo zakwitnie :)

A dziś rozkwitł kolejny niespodzianek, liczyłam, że będzie bladożółty czy zielonkawy, a jest biały. Też mi się podoba, bo takiego jeszcze nie miałam :)
Obrazek

Tutaj widać jego piękne wąsy (nie udało mi się zrobić lepszej fotki)
Obrazek

Ma kilka pąków, którymi będzie mnie cieszył :)
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

Ja też zakładałam, że będzie z niego jakiś cytrynek albo limonek a tu biały, taki niewinny, piękny. I te długaśne wąsale - super. Mam dwa takie białe i też mają długie wąsy, jeden ma białe a drugi żółte podkręcone, tylko że te moje to wkrótce będą przekwitać a u Ciebie tyle pączusiów - piękny widok.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ładny Phalaenopsis i dużo ma pąków. wąsy rzeczywiście długie, a jakie żółciutkie policzki...
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

Imię dla swojego storczyka znajdziesz u mnie. Mam nadzieję, że Ci się spodoba, jeśli nie to się nie pogniewam. Lecę się pakować na zasłużony weekend. Papatki.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
eury
200p
200p
Od: 1 kwie 2009, o 22:46
Kontakt:

Post »

Śliczne są Twoje maleństwa.Kolekcja zauważalnie się rozrasta - znaczy się wirus działa :)
Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
Pozdrawiam Viola - rodzaj rośliny z rodziny fiołkowatych?
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, Dusiu., Eury- dzięki za zajrzenie do mnie :)

Kolekcja się rozrasta, właśnie dostałam do odratowania 4 storczyki, które stały już dłuższy czas na dworze, dlatego były zarośnięte mchem, a przez ostatnie deszcze wręcz przelane.
Oto one:

Cambria- miała mocno przelane korzonki, większość do usunięcia, kora na wierzchu bardzo zakamieniała, prawie biała, nie widać tego dokładnie na fotkach, bo część z niej wyrzuciłam jeszcze przed wyjęciem kwiatka z doniczki.
Obrazek Obrazek

Tu już po usunięciu zgniłych korzonków (niewiele z nich zostało) i w doniczce (przejrzystej, by było łatwiej kontrolować wilgoć w niej).
Obrazek Obrazek

Trzy Falenopsisy, w różnym stopniu przelania, z liśćmi czerwonymi od zbyt jasnego stanowiska i mnóstwem mchu.
Ten ma największe ubytki w korzonkach, wiele z nich musiałam usunąć. Na szczęście listki ma w dobrym stanie i zostało mu kilka zdrowych korzeni.
Obrazek
Tutaj po usunięciu korzonków, płukaniu w wodzie z szarym mydłem i już w doniczce.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Pełna profeska! Te białe obszary na liściach phalka to tak na zdjeciu wyszły czy rzeczywiście ma takie jakby duże białe plamy od jakiegoś nalotu? Jeśli tak to Piwo z wodą w proporcji 1 do 1 się przyda do przemycia liści by nabrały blasku.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

volcowitch pisze:Jeśli tak to Piwo z wodą w proporcji 1 do 1 się przyda do przemycia liści by nabrały blasku.
No coś ty. Serio? Piwo z wodą? To idę do sklepu, reszta będzie dla mnie - też na blask .... w oczach. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”