Ogródek Magdy :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
magdala

Post »

Zrobię Moniu na pewno ! Niech tylko poświeci słońce i otworzy te pąki ,bo to kulki jeszcze bardziej ścisłe niz moje na działce :D
Magda.
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Słuchaj, co jest? W niektórych rejonach piwonie już przekwitły a u mnie ciągle, jak piszesz też o swoich: zwarte kulki :cry:
Tak jest od dobrych kilku dni. Myślisz, że chodzi o temperaturę? O słońce?
Już tracę cierpliwość, jeszcze te deszcze!!! U Ciebie jak słyszę też nieciekawie :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, nigella
magdala

Post »

Nigello- myślę tak jak Ty ,że zimno i brak słońca właśnie. Bo wody mają akurat ,ziemia jest fajna ,ciągle wilgotna jak po podlewaniu :)
Te w ogrodzie botanicznym miały mniej rozwinięte pąki niż moje ,no a tam to chyba opiekują się nimi specjaliści ...???
Tylko moje piwonie są na górze mapy Polski :) ,a Twoje na dole ,a zdaje się ,że ogrodniczki z południa już pokazywały pełne kwiaty....To mnie dziwi :?
Magda.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z tymi piwoniami to dziwna sprawa :?
U mnie rosną dwie z pozoru identyczne, a kwitną w odstępie 2 - 3 tygodni...
magdala

Post »

gorzata76 pisze:Z tymi piwoniami to dziwna sprawa :?
U mnie rosną dwie z pozoru identyczne, a kwitną w odstępie 2 - 3 tygodni...
U mnie wcześniej kwitną ciemnorózowe ,potem białe . Nie znam zupełnie ich nazw czy gatunków-tu na forum są takie specjalistki ,że sypią nazwami z rękawa :D :D
Magda.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Hi hi :wink: ja jestem laikiem, możesz się przyznawać bez bicia... :)
Ważne, żeby ładnie było :D
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chciałabym zobaczyć to morze piwonii..
Roślina, o którą pytasz (ta z "pomalowanymi" liśćmi) to chyba aktinidia pstrolistna - pnącze, z innych odmian aktinidy zbiera się owoce kiwi.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
magdala

Post »

Dziękuję Joasiu :D ,a morze piwoni obfotografuję !!Obiecuję.
Magda.
magdala

Post »

Przkraczam kolejny próg tajników ogrodnictwa ..... :wink: :wink: Zacznę stosować naturalne sposoby ochrony roślin.
Już pozbierałam na forum "przepisy"na gnojówki - na działce mam plantację pokrzywy i skrzypu ,więc o surowce będzie łatwo.Jedyne ,co mnie martwi ,to ten zapach.... :? :roll:
Młodsza część rodziny ,jak to usłyszała, zapowiedziała,że teraz to juz w ogóle nie będzie jezdzić na działkę :(
jeśli woń gnojówki to to ,co nas męczy zza płotu sąsiadki -to rzeczywiście może być nieprzyjemnie....
Ale co tam!! Spróbuję ,jak naczytałam się o tych pięknych zdrowych liściach -to warto :D
Wczoraj już nastawiłam butelkę z wodą i czosnkiem -za dwa dni opryskam tym specjałem mszyce na różach.....

A na zdjęciu : liście mojego jedynego różanecznika- chyba nie wygląda dobrze? Już znalazłam wątek Marka z Oregonu ,w którym dokładnie opisuje warunki dla rhododendronów . Wiem ,że potrzebują cienia ,czy słońce w każdej ilości jest dla nich niedobre?
Obrazek

Magda.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj Madziu.
Pięknie macie w tym Parku Oliwskim. Byłam tam chyba z 20 lat temu. Niewiele pamiętam, bo byłam jeszcze dzieckiem.
Chciała bym pozwiedzać Twoje miasto.

Z pokazanych przez Ciebie roślinek, chyba wiem co to jest.
[quote="magdala"]
A to bardzo śmieszne , liście jakby pochlapane różową farbą :D Co to jest ? A to ? Duże liście i pączki kwiatowe.
Obrazek
To actinidia, kiwi. Aby zakwitła i zaowocowała potrzebne są 2 egzemplarze - męski i żeński.

Morze piwonii po prostu bajeczne. Wyobrażam sobie ten zapach w czasie kwitnienia. Chyba bym stamtąd nie wyszła. :D

W sprawie rododendrona niestety nie pomogę.
Nie znam się na ich uprawie, choć mam 3 krzaki. Szczerze mówiąc to nie lubię rododendronów i korci mnie aby je wywalić :roll:
magdala

Post »

Wiolu :D dziękuję. Ciekawe czy powiedzieliby mi w tym ogrodzie botanicznym jak pielęgnują niektóre rośliny ??
Czy to może tajemnica ogrodnika :wink: :wink:
Magda.
magdala

Post »

Moja Krzewuszka, która zawsze kwitła na różowo ,teraz tylko pączki ma różowawe ,a kwiaty zupełnie białe... :roll:
Czy coś jej brakuje ,może czegoś dosypać?
Obrazek

Magda.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

magdala pisze:Moja Krzewuszka, która zawsze kwitła na różowo ,teraz tylko pączki ma różowawe ,a kwiaty zupełnie białe... :roll:
Czy coś jej brakuje ,może czegoś dosypać?
Obrazek
Magda.
to odmiana Candida - będzie różowieć w miarę przekwitania :wink: Początkowo kwiaty są białe, a za kilka dni zaczynają zmieniać barwę :wink:
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Jak oglądałem Twoje fotki to od razu zwróciłem uwagę na tę wspaniałą aktynidie :D
Jest piękna gdzie to cudo rośnie :D
Tyle artykułów już widziałem na jej temat tyle fotek w gazetach i książkach ale
jeszcze jej nie spotkałem. :D
magdala

Post »

vertigo pisze: to odmiana Candida - będzie różowieć w miarę przekwitania :wink: Początkowo kwiaty są białe, a za kilka dni zaczynają zmieniać barwę :wink:
Dzięki Moniu :D -zaraz zapisuję , będę znała kolejną nazwę mojej rośliny :D
Magda.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”