Dala - mój piękny ogród cz.3
Grzesiu,
winnik czepia się płotu wąsami, ale ja mu troszeczkę pomagam. Ta odmiana o trójkolorowych listkach rośnie bardzo powoli i dorasta do ok. 2m. Kwitnie bardzo niepozornie, ale jesienią ma śliczne owocki - błyszczące kuleczki w kolorze niebiesko-fioletowym.
Geniu,
języczkę kupiłam we wrocławskim OB i nawet nie była taka droga -ok. 10 zł.
Nigello,
u mnie ona jeszcze nie kwitła, muszę gdzieś sprawdzić, czy w ogóle kwitnie i jak.
Jutro już chyba będzie lepsza pogoda - my wybieramy się na cały dzień do ogrodu znajomych i słońce zostało zamówione
1)pożegnanie piwonii...
2)w oczekiwaniu na kwitnienie hortensji, liliowca i hosty

winnik czepia się płotu wąsami, ale ja mu troszeczkę pomagam. Ta odmiana o trójkolorowych listkach rośnie bardzo powoli i dorasta do ok. 2m. Kwitnie bardzo niepozornie, ale jesienią ma śliczne owocki - błyszczące kuleczki w kolorze niebiesko-fioletowym.
Geniu,
języczkę kupiłam we wrocławskim OB i nawet nie była taka droga -ok. 10 zł.
Nigello,
u mnie ona jeszcze nie kwitła, muszę gdzieś sprawdzić, czy w ogóle kwitnie i jak.
Jutro już chyba będzie lepsza pogoda - my wybieramy się na cały dzień do ogrodu znajomych i słońce zostało zamówione

1)pożegnanie piwonii...
2)w oczekiwaniu na kwitnienie hortensji, liliowca i hosty

- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Dalu. Coś pogoda nas nie rozpieszcza. Byłam dziś na działce od rana i nawet sporo udało mi się zrobić, tzn. na większości ogrodu zruszyłam ziemię, a przy okazji powyciągałam sporo chwastów które rosną jak szalone. Te deszcze powodują, że kwiaty piwonii robią się brzydkie, brązowe. Musiałam sporo już powycinać, gdyż były brzydkie, ale za to rozwijają się nowe, więc jeszcze trochę będą cieszyły kwiatami i zapachem.
Języczka pokazywana przez Ciebie to najprawdopodobniej Kagami Jishi. Z tym, że jest druga bardzo podobna pt. Crested Leopard i na dobrą sprawę nie wiem, którą ja mam.
Języczka pokazywana przez Ciebie to najprawdopodobniej Kagami Jishi. Z tym, że jest druga bardzo podobna pt. Crested Leopard i na dobrą sprawę nie wiem, którą ja mam.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Daluś, czy języczka wymaga duzo wilgoci, bo zawsze chciałam ją mieć i nigdy się nie zdecydowałam. U mnie lata są
bardzo suche a nie mam ochoty jej podlewać kilka razy dziennie.
Pozdrowionka
bardzo suche a nie mam ochoty jej podlewać kilka razy dziennie.

Pozdrowionka

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Dalu powoli wracam do rzeczywistości, po chwilach wielkiego szczęścia i radości. Odwiedzam Wasze ogrody i odrabiam zaległości.
Twoja roślinka rzeczywiście przypomina krokosmię. Znalazłam podobną tutaj...
http://ogrod-amat.strefa.pl/zdjecie.php?zdj1=274
Twoja roślinka rzeczywiście przypomina krokosmię. Znalazłam podobną tutaj...
http://ogrod-amat.strefa.pl/zdjecie.php?zdj1=274
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Witam, dzisiaj cały dzień spędziłam poza domem - byliśmy z wizyta u znajomych, mieszkających 130 km od nas.
Miałam okazję obejrzeć śliczny ogródek koleżanki, w którym wiele szkód wyrządził grad, padający kilka dni temu.
Jolu, ja też mam dwie języczki pomarańczowe i tę japońską. Ciekawa jestem, czy mi zakwitnie...
Ido, do Ciebie chyba też w końcu dojdzie jakiś ciepły front
Alinko, masz rację, sprawdziłam to jest krokosmia.
A jak tam Twoje malutkie szczęście?
Marcinie,
dzięki, jesteś bardzo miły.
Halinko, Olu, Geniu,
dziękuję za wizytę i też życzę Wam dużo słoneczka na następne dni.
Wiesiu,
ta języczka potrzebuje wilgotnego i półcienistego miejsca, jak wszystkie języczki.

Ponieważ ostatnio było tak mało słoneczka -kwiatki w żółtym kolorze, tojeść i sanwitalia.
Miałam okazję obejrzeć śliczny ogródek koleżanki, w którym wiele szkód wyrządził grad, padający kilka dni temu.
Jolu, ja też mam dwie języczki pomarańczowe i tę japońską. Ciekawa jestem, czy mi zakwitnie...
Ido, do Ciebie chyba też w końcu dojdzie jakiś ciepły front

Alinko, masz rację, sprawdziłam to jest krokosmia.
A jak tam Twoje malutkie szczęście?
Marcinie,
dzięki, jesteś bardzo miły.
Halinko, Olu, Geniu,
dziękuję za wizytę i też życzę Wam dużo słoneczka na następne dni.
Wiesiu,
ta języczka potrzebuje wilgotnego i półcienistego miejsca, jak wszystkie języczki.

Ponieważ ostatnio było tak mało słoneczka -kwiatki w żółtym kolorze, tojeść i sanwitalia.