"MAKARON Z SOSEM POMIDOROWO-PAPRYKOWYM" - 1
Składniki:
- 40 -60 dkg mięsa z łopatki lub schabu,
- 2 papryki czerwone,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- kilka dorodnych pomidorów (lub z puszki bez skórek),
- łyżeczka lub dwie przecieru,
- oregano, bazylia, papryka ostra (przyprawy suche) ,
- sól,
- ser gouda utarty do posypania,
- makaron "grube rurki" lub spagetti.
Paprykę przekroić na pół, oczyścić i umyć. Położyć na brytwanie natłuszczonej olejem. Paprykę układać skórką do góry i posmarować lekko olejem. Piec w temp. 180 stopni, do momentu, aż skórka zacznie się przypalać. Wyjąć i poczekać, aż stanie się ciepła. Wsadzić do woreczka i do lodówki. Gdy ostygnie usunąć skórkę i pokroić w kostkę.
Mięso, cebulę i czosnek zmielić w maszynce o grubym sicie. Dodać 2 łyżki oleju i zioła oraz sól. Dusić 10 min. Dodać pomidory pokrojone. Dusić, aż się rozpuszczą. Dołożyć paprykę i przecier pomidorowy (jeśli jest za kwaśne dodaję troszkę ketchupu lub szczyptę cukru). Dusić jeszcze kilka minut.
Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
Odcedzony makaron połączyć z sosem.
Ułożyć na taterzu, posypać goudą (ja nie lubię parmezanu), można przyozdobić bazylią.
Makaron z sosem świetnie smakuje po podgrzaniu :P :P :P
