Moje też wszystkie mają bąbelki.Myślałam że to jakaś choroba i zaczęłam szukać w necie.Ale tam nic o nich nie pisze,napisali tylko że żadnej choroby i robaków nie łapią ze względu na zapach i olejki.Znalazłam na allegro zdjęcia eukaliptusów i w powiększeniu jak obejrzałam to też takie coś mają.
Ewa
one dosyć szybko rosną ,więc nie martw się że dopiero pierwsze listki masz.Niedługo pokażą sie nastepne.
Aniu
masz rację z tymi olejkami eterycznymi.Przecież gdzieś muszą je gromadzić Te listki podsychają na dole czy na górze roślinki?
To tak dziwnie U mnie obsychają ,ale tylko te pierwsze dolne.Reszta jak na razie odpukać trzyma się dobrze.Może mają za sucho .Czytałam że one lubią mieć dość mokro w doniczce.Moje stoją na balkonie i wody mają pod dostatkiem
Cieszę się że eukaliptusy ładnie wam rosną. Zeniu nie obcinaj czubka.Na razie niech Ci rośnie w górę.Będziesz go mogła poprowadzić później jak będzie większy w formie drzewka.
Dostałam nasionka więc wysiałam. Wyrosło i dobrze. Ale tak na prawdę nie widziałam tego eukaliptusa już dorosłego. Na razie to takie wiotkie...czy to kiedyś łodyżka zdrewnieje aby poprowadzić w formie drzewka. Muszę wygoglować...obejrzeć jak wygląda dorosły eukaliptus.
Zeniu
eukaliptus dorosły wygląda pięknie,szczególnie gunni.Nie wiem jakiego Ty masz ,ale ja mam sadzonkę eukaliptusa cytrynowego i gunni.Gunni jednak są ładniejsze,ze względu na srebrzysty kolor liści, ale cytrynowe za to pięknie pachną.