Małgosia76 - skoro masz taką lilię to tak jak pisał mirzan (znawca lilii) posadź do gruntu. Na pewno nie przemarznie. Na dno dołka wsyp kilka kamyków dla drenażu i zasyp mieszanką pisaku i torfu.
Karolina81 - wszystko zależy od odmiany. Z reguły lilii się nie wykopuje. w naszych ogrodach najczęściej są to lilie azjatyckie i one mogą zostać w ogrodzie na zimę. Jednak odmiany orientalne są delikatne i często wymarzają kiedy pozostają w ogrodach.
Kilka zdań o liliach pisałem też w swoim wątku ogrodniczym (były to odpowiedzi na pytania użytkowników) O liliach
Witam
Zakupiłem wczoraj lilię azjatycką "Burgundy" . Cebula ma już kieł Co mam z nią teraz zrobić, by się nie zmarnowała, nie zasuszyła, itp.? Włożyć do lodówki, posadzić do doniczki? Jest jeszcze za zimno na sadzenie lilii
Pozdrawiam
Myślę, że lepiej wsadzić do lodówki. Od razu odechce się jej rosnąć
U mnie w lodówce w pojemniku na warzywa od grudnia leżą lilie drzewiaste i orientalne zakupione na wyprzedaży w Be..xie po 1 złoty. Co jakiś czas je oglądam i całkiem dobrze się mają
Julian a nie chcesz takiej lilii w domu na parapecie w doniczce?? Ja mialam kilka lilii co wypuściły kiełki już końcem grudnia w piwnicy i posadziłam na początku stycznia do doniczek a juz mam pączki na żółtych azjatyckich i wysoką na ok 1 metr chyba orientalną, przynajmniej taką kupowałam w jesieni.
A na wiosnę jak przekwitnie to do ogródka i na drugi rok już będzie normalnie tam kwitła.