Mszyce
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 cze 2007, o 17:17
Dzięki wszystkim za odpowiedź. Mrówki udało mi się wytępić proszkiem przeciwko mrówką firmy Expel (przynajmniej na razie ich niewidać
), a co do mszycy to spryskałem drzewo Decisem jednak pomogło tylko na tą mszyce która siedziała na nieposkręcanych liściach
W tych poskrecanych dalej sobie żyje no może już nie w takich ilościach ale nadal jest 

Ja po raz pierwszy w tym roku zaobserwowałam plagę mrówek, są dosłownie wszędzie, a trawnik to same małe kopczyki . Dziś zrobiłam dawke śmiertelną ;kogel mogel' czyli wszystko co miałam pod ręką 3 różne na owady specyfiki do jednego opryskiwacza [bez miarki,bo zapomniałam okularów, tak na oko ] i dawaj latałam po ogrodzie. Po godzinie sprawdziłam, wszystkie padły. Było mi szkoda, bo to też żyjątka ,ale czego mi kopią w trawniku i nie szanują mojej pracy

cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
Myslę że jadnak powinnam porządnie odmierzyć dawkę specyfiku ,chciałam być mądrzejsza od producenta -mrówki padły ale tam gdzie były, trawy też nie ma,trawa też padła pPrzedtem miałam trawę z mrówkami teraz nie ma mrówek ani trawy ,sama ziemia
;:99

cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzeba używać na mrówki preparaty do tego przeznaczone a nie jak piszesz
Przeczytaj temat: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... t=mr%F3wki Tam podajemy ich nazwy m.in.grazyna56 pisze:...Dziś zrobiłam dawke śmiertelną ;kogel mogel' czyli wszystko co miałam pod ręką 3 różne na owady specyfiki do jednego opryskiwacza [bez miarki,bo zapomniałam okularów, tak na oko ] i dawaj latałam po ogrodzie...
Erazm pisze:Na mrówki polecam też m.in.: ABC płynny preparat na mrówki stosujemy od marca do września, ABC pylisty preparat na mrówki, oraz ANTYMRÓWKA, MRÓWKOSEP, MRÓWKOGRAN, MRÓWKOGRAN TURBO i szereg innych. Skutecznośc 100%.![]()
Pozdrawiam Andrzej.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 cze 2007, o 10:32
bluszcz, mszyce i mrówki
Cześć,
Od roku mam na balkonie w dużej donicy posadzony bluszcz. Roślina fajnie urosła od tego czasu i pewnie chciała by jeszcze, ale paskudy zwane mszycami oblepiają najchętniej nowe pędy i nie pozwalają się bluszczowi rozwijać.
Nie wiem dlaczego(nie znam się), ale w miejscach poobklejanych przez mszyce zbierają się mrówki. Właściwie to oblazły całą roślinę. Mam wrażenie, że przez te szkodniki bluszcz wyhamował swój rozrost. Dodatkowo niektóre listki są pożółkłe, pozawijane a po innych została tylko łodyga.
Mam wątpliwość jaki preparat zastosować, aby pozbyć się tych intruzów? Czy wyżej polecane: DECIS, MOSPILAN 20 SP i SUPERAM 10 AL są odpowiednie dla bluszczu?
ps. dodatkowo poproszę o podpowiedź jak wzmocnić moją roślinkę(jakiś nawóz do bluszczu)?
Pozdr,
Filip
Od roku mam na balkonie w dużej donicy posadzony bluszcz. Roślina fajnie urosła od tego czasu i pewnie chciała by jeszcze, ale paskudy zwane mszycami oblepiają najchętniej nowe pędy i nie pozwalają się bluszczowi rozwijać.
Nie wiem dlaczego(nie znam się), ale w miejscach poobklejanych przez mszyce zbierają się mrówki. Właściwie to oblazły całą roślinę. Mam wrażenie, że przez te szkodniki bluszcz wyhamował swój rozrost. Dodatkowo niektóre listki są pożółkłe, pozawijane a po innych została tylko łodyga.
Mam wątpliwość jaki preparat zastosować, aby pozbyć się tych intruzów? Czy wyżej polecane: DECIS, MOSPILAN 20 SP i SUPERAM 10 AL są odpowiednie dla bluszczu?
ps. dodatkowo poproszę o podpowiedź jak wzmocnić moją roślinkę(jakiś nawóz do bluszczu)?
Pozdr,
Filip
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26