Miniaturowy ogród -Foggia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
ewa f
1000p
1000p
Od: 23 sty 2009, o 22:57

Post »

Witaj Mario!Napracowalaś się,ale masz juz bardzo ładnie.Chyba przez ten wysoki mur i płot masz warunki na cieniolubne
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marysiu.Tulipany Diamond star prześliczne,koniecznie muszę takie kupić :lol: Co się stało z kwiatem magnolii??Czy to przez grad?
Pozdrawiam Ania.
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Basiu, moja "kolekcja" tulipanów to tylko pojedyncze sztuki, resztki z ubiegłego roku i jakaś dokupiona mieszanka. Już wiem co będę kupować jesienią :D

Pelagio, w tym zielonym pojemniku jest na razie mała fuksja o czerwonych liściach. A wiśnia rzeczywiście ma jeden długi pień, miała jeszcze dwa cienkie ale prawie zupełnie łyse i zostały obcięte.

Ewo, ta większa częśc ogrodu jest raczej słoneczna (o ile jest słońce :D ) Niedawno w katalogu rododendronów wyczytalam, że w Szkocji można zapomnieć, że są to rośliny cieniolubne i powinno się je sadzić w słońcu. Po prostu słońca tu nie za wiele :(

Aniu, magnolia wreszcie rozkwitła :D Co prawda ma tylko jeden kwiat, ale jest u mnie dopiero rok. I chyba jej coś dolega, część liści ma żółte obwódki. Nie wiem, czy to z powodu zimna, czy braków w podłozu?

Obrazek Obrazek

Od 3 dni wreszcie ciepło i słonecznie :D Oby jak najdłużej. Od razu widać jak roślinki ruszyły :D

Nie wiem jak to się nazywa
Obrazek Obrazek

Irysek i czosnek
Obrazek Obrazek

Lewizje
Obrazek Obrazek

Rogownica i mydlnica
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Nie mogąc się doczekać kiedy moje róże zakwitną, kupilam sobie już kwitnąca :D Niestety, nie ma nazwy.
Obrazek Obrazek

Przez 2 tygodnie miałam pomocnika w ogrodzie (brat spędzał u mnie urlop) :D Między innymi powiesiliśmy lustro :D Muszę przyznać, że ogródek wydaje się ciut większy i przytulniejszy z takim "obrazem" na ścianie :D

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Jeden kwiat ale jaki śliczny :roll: Ja swoje dwie magnolie kupiłam w tym roku i muszę poczekać na kwiatki.. :cry:
Listki nie wyglądaja tak zle..u mnie prawie ich nie ma coś je obżarło..chyba ślimaki :cry:
Róża śliczna :roll: A ten kwiatek na pierwszym zdjęciu wygląda jak rumianek :?
Pozdrawiam Ania.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Marysiu, masz ogromną ilość kwiatów! Tyle tu kolorów, istny gąszcz! Podziwiam Twoją pracę tymbardziej, że te kwiaty wymagają stałej troski (myślę o pieleniu).Pięknie prezentuje się różowy łubin na tle szarego muru i na tle jego surowych kamieni wiele innych kwiatów prezentowałoby się doskonale. Gdzie posadziłaś swego clematisa? Jakie masz jeszcze pnące roślinki ? U mnie upał, więc praca w ogrodzie raczej niemożliwa. Mam nadzieję, że u Ciebie też słonecznie. Pozdrawiam.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Piękne kwiaty pokazałaś Mario...a ten kącik z ławeczką i lustrem jest uroczy - aż chciało by się usiąść i podziwiać ogród :D
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

Niby miniaturka ale jaka!!!! uroczo u Ciebie, roślinku cudnec a kącik z lustrem rewelka!
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Hej !
Byłam , obejrzałam , nawąchałam się kwiateczków :wink:
Bardzo ładna ta zielona donico-waza( ja coś mam sentyment do waz...), jeśli to możliwe , poproszę o kolejne jej zdjęcie. Z czego jest wykonana?
A na zdjęciu z romantyczną , białą ławeczką dostrzegłam ... jakiś super- garnek/donicę ( chyba ceramiczny?) wepchnięty pod tę ławeczkę. I ja protestuję ;:150 Proszę mi natychmiast wyciągnąć ten "garnek", ładnie wyeksponować , posadzić do niego kwiateczki ! Przecież on jest świetny i szkoda o chować po kątach !!!
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Dziękuję wszystkim miłym Gościom za wizyte :)

No i po 3 dniach słońca znowu nastała pora deszczowa. Naprawdę można się nabawic depresji :( Zwłaszcza, że naogłądałam się na forum tyle pięknych ogrodów, kwitnących róż i innych piękności :shock: A u mnie róże mają dopiero maleńkie pączki, z trzech piwonii posadzonych w ubiegłym roku tylko jedna ma pączek, ale do kwitnienia jeszcze daleko. Mokro i zimno. Tylko chwastom nic nie przeszkadza i rosną...a w taką pogodę to nawet się nie bardzo chce wychodzić do ogrodu.

Ewelino, ten zielony pojemnik to taka ceramiczna mini waza, a raczej flakon :) A ta donica pod ławką niestety jest plastikowa a pójdzie do niej chyba kamelia, bo wyrasta z poprzedniej.

Dziś 3 razy zaczynałam coś robić w ogrodzie i 3 razy musiałam uciekać przed deszczem, nawet grad był przez chwilkę :twisted:

Moja kocia sąsiadka przyszła znów na inspekcję i pieszczotki :D

ObrazekObrazek

Obrazek Obrazek

Zaczyna wreszcie rozkwitać róża i irys
ObrazekObrazek

Orlik i pierwiosnek
ObrazekObrazek

Anemon i łubin
Obrazek Obrazek

i róża, którą kupiłam już kwitnącą
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Witaj Mario
Toż to istny raj sobie stworzyłaś :D
Rzadko się takie cudeńka ogląda,z taką masą pieknych roślin a zarazem tak smacznie urządzony.Urzekły mnie Łubiny,stare ,dobre kwiaty..które na szczęscie wracają do łask.Przecież one są takie piękne,kolorowe i dostojne.
Ślicznie u ciebie :D
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz bardzo sympatyczną "sąsiadkę", która docenia piękno twojego ogródka :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu
Bardzo mi się u Ciebie podoba, Twój ogród ma swój klimat.
Numer z lustrem jest nie zły, kratki też powiększają przestrzeń.
U nas tez pada prawie codziennie, dziś założyłam zimową kurtkę .
Pozdrawiam Cię słonecznie i ciepło.

;:3
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Witajcie Magdo, Basiu i Pelu oraz anonimowi odwiedzający :D

Kochane, dziękuje za pochwały, ale tak naprawdę to ten ogródek nie wygląda tak cukierkowo jak na zdjęciach :D
Staram się nie pokazywać bałaganu i zielska, które wciska się dosłownie wszędzie :evil:
A roślin rzeczywiście mam sporo i niestety ciągle jeszcze nie potrafię przejść obojętnie obok miejsc, gdzie można kupić roślinki :D
Dziś chodziłam z sekatorem i przycinałam co się dało, żeby znależć trochę miejsca na nowe nasadzenia. Trochę się znalazło :)

Dziś był ładny dzień, ciepły i słoneczny ale na jutro znów zapowiadają deszcz :twisted: No i zaczęły się wszelkie plagi, mszyce, ślimaki i czarna plamistość :evil: Staram się walczyć z nimi między deszczami, na razie z różnym skutkiem :(

Zakwitła wreszcie pierwsza róża, cudnie pachnie

Obrazek

Kwitną orliki

Obrazek Obrazek

Irysy i posłonek, po angielsku "sun rose", czyli róża słońca, bo otwiera kwiatki do słońca

ObrazekObrazek

Zaczynają kwitnąć naparstnice, mam je drugi rok i w tym roku nie kwitna tak ładnie. Rok temu były wyższe ode mnie, co widać na drugim zdjęciu :)

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Rabatki z hostami, żurawkami i tawułkami

Obrazek
Obrazek

ObrazekObrazek

I nasz mini "kącik wypoczynkowy" :D
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:92 Ładnie sobie poczynasz w tym mini ogródku Marysiu - imienniczko moja!Rabateczki ,doniczeczki kąciki wypoczynkowe no i kotek od czasu do czasu!
pozdrawiam.
Maryna. :D
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mario...twój ogródek jest tak uroczy że kilka razy przeglądałam zdjęcia. Wiem jak się gospodarzy w tak małym ogródku, ja też ciągle chodzę z sekatorem , przycinam i ograniczam aby zmieścić jakąś nową roślinkę :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”