Ziemniaki i szkodniki , stonka
-
- 200p
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
Ziemniaki i szkodniki , stonka
Znacie może jakieś wywary na stonkę i zarazę ziemniaczaną
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Stonka
Jak zwalczyć stonkę ziemniaczaną? Jak często można opryskiwać ziemniaki i jakie są najlepsze środki? Dwa tygodnie temu opryskałam ziemniaki preparatem Bayera, w sklepie powiedziano mi, że to absolutna rewelacja, ponieważ pozostaje w liściach i nowe larwy giną, dziś zauważyłam "wypasione" larwy
. Uprawiam ziemniaki amatorsko. Proszę o rady - dziękuję i serdecznie pozdrawiam

- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 355#377355
Pozostaje Calypso.
Pozostaje Calypso.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- 200p
Stonka i jej zwalczanie
Zastanawiam się jakiego preparatu użyć na stonkę? miałem rok temu środek karate i on nic nie dał. Więc chcę od was się dowiedzieć jakie środki stosowaliście i możecie mi polecić ?
Smolkus1993 a jak dużo masz tych stonek?? Może słoik i na polowanie? 
Pamiętam z dzieciństwa jak babcia wysyłała mnie z kuzynkami na zbiór stonki z ziemniaków
od tego czasu jej nie widziałam.
pozdrawiam

Pamiętam z dzieciństwa jak babcia wysyłała mnie z kuzynkami na zbiór stonki z ziemniaków

pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
-
- 200p
-
- 200p
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie pamiętam kiedy widziałam efekt ale wiem że to jedyny wypróbowany przeze mnie środek który działał. Przy innych było gorzej. Padły co do sztuki, ale za jakiś czas (nie wiem ile to tygodni mija) pojawia się drugie pokolenie stonki - jeśli można to tak nazwać. U mnie pojawiało się zawsze bo zaraz za płotem mam całe gigantyczne pole z ziemniakami sąsiada więc zawsze coś przelezie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 sty 2009, o 17:07
Stonka z ziemniaków przejdzie też na inne warzywa rosnące w pobliżu? słonecznik, kabaczki, buraki, seler.Sąsiadka ma wielgachne pole tuż przy moich warzywkach, i nie wiem czy już powinnam się nastawiać na latanie po ogródku ze słoikiem? A tak swoja drogą, to pierwszy rok uprawiam ogródek, ambitnie zasiałam całe wielkie poletko , i nie pomyślałabym wcześniej, że to tyle pracy i uwagi zabiera. Najpierw nie chce urosnąć
, potem coś objada korzonki
, i każdą sobotę mam zajętą bo jak czegoś nie dosiewam, nie wsadzam, to na kolana i rwać chwasty, bo to to rośnie jak na drożdżach i żadne choróbska ich nie biorą:) . Na szczęście lubię w ziemi grzebać, no i z potencjalnych plonów już mam ogromną satysfakcję, i nawet że rzodkiewka została zeżarta przez robale mi tego nie odbierze
. Pozdrawiam wszystkich ogrodników, dziękuję za porady bo to wspaniali forumowicze i życzę udanych plonów 

- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.