Ogród Leszka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super pomysł z siatką, szkoda, że wceśniej nie zajrzałam do Ciebie, jeden powojnik wiatr oderał mi od kratki i połamał.
Super wygląda kratka wzdłuż ogrodzenia, ściana pnączy :D
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Powojniki przepiękne, u nas mają tylko z takimi niewielkimi kwiatami i teraz nie mogę się napatrzeć. :D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Clematis "Vino" zaskoczył mnie bardzo pozytywnie w tym roku wielkością kwiatów, które sięgają już blisko 25cm średnicy (są nawet większe niż te od słynacego z największych kwiatów "Kacpra") :lol:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Zakwitła także sprekelia - tylko jakoś tak bardzo nisko nad ziemią i nie wypuściła żadnego liścia ;:24

Obrazek

Jako, że noce są już wystarczająco ciepłe Tuptuś został wysłany z domu na wakacje do swojego oczka i przez wekend zażywał pierwszych kąpieli słonecznych :

Obrazek Obrazek

Do boju ruszyła moja tajna broń biologiczna - rudziki. Najwyraźniej właśnie wykluły się młode ptaszki bo rodzice latają jak opętani i elegancko wybierają wszystkie gąsienice z którym sam musiałem walczyć na wiosnę. Więc teraz można spokojnie usiąść z piwkiem i patrzeć jak rudziki niezmordowanie wykonują cała robotę 8).

Zawsze mieliśmy parkę rudzików pod dachem, ale w zeszłym roku zmieniły miejsce i założyły gniazdo kilka domów dalej, co już niestety dało się odczuć bo wszystkie warzywa i kwiaty były mocno ponadgryzane (latające wszędzie sroki, szpaki i wróble jakoś w ogóle się tym nie zajmowały). W tym roku "zainwestowałem" w nową budkę w miejsce starej deseczki której rudziki używały wcześniej - i opłaciło się, od razu budka została zamieszkana a ogródek wymieciony z gąsienic :D

Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

Witaj,
Jak tylko przygotuję miejsca pod powojniki i "stworzę" podpory to się porozglądam po zabrzańskich i gliwickich sklepach. Może i w makro coś upoluję - w końcu to rzut beretem od mojego domu. Faktycznie, czasami udawało mi się tam kupić jakieś sensowne rośliny/nasiona.
Praktiker dopiero jest odbudowywany, nad czym ubolewam, bo mieszkam niedaleko i zawsze łatwiej było skoczyć tam ,niż jeździć i szukać. ;-)
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuje za porady ,skorzystałam co do pergoli i posadziłam tam ,,coś,, jeśli masz chwilkę zerknij do mnie .U Ciebie tak ślicznie aj nie chce mi sie wychodzić z Twojego ogródeczka. ;:100
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Leszku oglądając Twoje storczyki, wstąpiłam do Twojego ogrodu. Bardzo mi sie podoba masz tyle świetnych pomysłów, z których dzięki Tobie można skorzystać, spodobała mi się pergola.Jednak najfajniejszy to powojnik w kuli. BOMBA, nigdy czegoś podobnego nie widziałam ;:154 . Powojniki już zapisałam i zabieram się do szukania a szczególnie Omoshiro lub Betty. Śliczne lilie, też je bardzo lubię a ta z pierwszej strony to olbrzym, jest wyższa ode mnie ;:112 . Róże tez piękne. Będę częstym gościem. A kule pokażę mojemu M, może podejmie się wykonania.Tyle masz ciekawych roślin, że o mały włos bym zapomniała , urzekła mnie sprekalia, już lecę jej szukać.Kurczę czemu ja tak mało roślin znam.U mnie większości drzewka i krzaki.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejne zdjęcia... 'Multiblue' dalej rozbija swoje kwiaty dzięki czemu stają się coraz ciekawsze,

Obrazek

coraz więcej kwiatów mają 'Matka Siedliska' i 'Vino'

Obrazek Obrazek

pierwsze kwiaty otworzyły 'Ville de Lyon' i 'Louise Rowe"'

Obrazek Obrazek

Po przesadzeniu do większych donic i kilku dniach aklimatyzacji w końcu 'wystrzeliły' tunbergie

Obrazek Obrazek
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Piękne powojniki i te ich ogromne kwiaty. Mnie też ogarnęła clematisomania - mam ich już 12 ale jeszcze wszystkie nie zakwitły.

Pozdrawiam i zapraszam do nas; Jola.
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 21:07

Post »

Leszek,powojniki świetne ,a sprekelia tak ma ,kwiat bez liści ,piękna
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczynają kwitnąć liliowce i róże

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

W tym roku posadziłem też orliki

Obrazek

Sundavile:

Obrazek Obrazek

A tak w tym roku prezentują się kwietniki którymi "rządzi" moja żona :

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Ines1977
100p
100p
Od: 3 mar 2009, o 21:52

Post »

Leszku co ta za róża ta czerwona? Bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ines1977 pisze:Leszku co ta za róża ta czerwona? Bardzo mi się podoba.
Powiem szczerze, ze jak sadziłem tą różę to jeszcze nie zwracałem uwagi na nazwy odmian i po prostu nie zapamiętałem :oops: .
Ale na tabliczce obok niej mam napisane "Gloria Dei" - co jak teraz popatrzyłem po zdjęciach w internecie jest najwyraźniej jakąś pomyłką - ta odmiana jest zupełnie innego koloru... Tak więc albo ja źle opisałem, albo źle była opisana na opakowaniu. Mam w garażu pudełko gdzie wrzucam wszystkie kartony po sadzonkach, więc przez weekend postaram się tam zajrzeć i sprawdzić czy nie ma tam jakiegoś podobnego do tej zdjęcia, ale niestety nic nie mogę obiecać.

Na pocieszenie jeszcze jedno zdjęcie... już się troszkę rozwinęły bardziej kwiaty, tylko ta mokra pogoda trochę je "przybrudziła"

Obrazek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

jeśli ta róża wybarwi się na żółto bardziej, to może być Peace, często pąk wygląda inaczej a po otwarciu róża zmienia kolor.
Dużo zależy od dostawy słonka i gleby :wink:
Poczekaj, aż się całkiem otworzy.
A na tą chwilę to jej kolorystyka bardziej mi przypomina Chicago Peace :wink:

powojników zazrdoszczę, mam nadzieję, że i mój Multi Blue będzie wyglądał tak jak Twój teraz, bo jest póki co skromny i niepełny :wink:
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AniaDS pisze:jeśli ta róża wybarwi się na żółto bardziej, to może być Peace, często pąk wygląda inaczej a po otwarciu róża zmienia kolor.Dużo zależy od dostawy słonka i gleby :wink:
Ta róża ma różowe pąki z wyraźnymi bordowymi brzegami liści. Potem jak się kwiaty otwierają to brzegi liści blakną, a w środku płatki są żółte. Potem cały kwiat przybiera równomierna barwę różową, jednolitą na całym płatku.
Zauważyłem, że jest bardzo wrażliwa na wilgoć - odrobina deszczu i kwiaty od razu się zbyt mocno rozbijają, a płatki strzepią się i "brudzą".

Na zdjęciu kwiat świeży tuż obok przekwitającego (takiego właśnie zmoczonego deszczem):

Obrazek
AniaDS pisze:powojników zazrdoszczę, mam nadzieję, że i mój Multi Blue będzie wyglądał tak jak Twój teraz, bo jest póki co skromny i niepełny :wink:
Czego serdecznie życzę.... a tak mnie tak przy okazji coś podkusiło żeby poszukać jak wyglądał "MB" w zeszły roku i oto rezultat - zdjęcia zrobione niemalże dokładnie w odstępie 1roku (to pierwsze to zaraz po posadzeniu):

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spodobało mi się porównanie ... i zrobiłem jeszcze jedno :D Tym razem "Matka Siedliska" i też dokładnie 1 rok przerwy... ale jak widać nie rozrasta się aż tak mocno jak "MB" ;)

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”