Żywopłot z lilaka(bzu!)
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
WItam
Pozwolicie, że podciągnę temat jako że czas odpowiedni 8)
Chciałbym zapytać czy Wasze żywopłoty o których piszecie w zeszłym roku udały się - jakieś obserwacje, wnioski, wskazówki.
Mam dwa lilaki i chciałbym teraz zrobić z nich żywopłot wzdłuż działki, mam jeden z forsycji taki delikatny i co rok go powiększam, zastanawiam się jeszcze co można wkomponować w taki żywopłot z lilaka.
Wdzięczny będę za odpowiedź.
Pozwolicie, że podciągnę temat jako że czas odpowiedni 8)
Chciałbym zapytać czy Wasze żywopłoty o których piszecie w zeszłym roku udały się - jakieś obserwacje, wnioski, wskazówki.
Mam dwa lilaki i chciałbym teraz zrobić z nich żywopłot wzdłuż działki, mam jeden z forsycji taki delikatny i co rok go powiększam, zastanawiam się jeszcze co można wkomponować w taki żywopłot z lilaka.
Wdzięczny będę za odpowiedź.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Re: Lilak na żywopłot ?
Te 2m , to chyba szerokości? No bo zobaczcie- jak lilak kwitnie? A no na czubkach. A co utniesz na wysokości 2m. Czubki? ... rozumiecie: to co zakwitnie?? Lilak rośnie do 4 m i na niecięty może się nadaje na pachnący żywopłot.niedobry pisze:żywopłot ok 1,8 -2,0 m (...) marzą mi się pachnące lilaczki
Jaki macie plan?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
U Mojej cioci był lekko formowany , piekny pachnący ,aczkolwiek pozbyła sie go ze wzgledu na ruch nocny młodziezy w jego pobliżu , i łomotanie kwiatów, nagminne wyłamywanie duzych czesci rośliny
pozdrawiam serdecznie:) Małgośka
Zorza w ogrodzie
Zorza w ogrodzie
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozwolę sobie pokazać fragment mojego żywopłotu z lilaków, jest nieformowany, nic z nim nie robię. Zapach teraz powala i widok cudny
Polecam

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój lilak to już prawie drzewo i chciałabym go odmłodzić.
Nigdy nie były obcinane kwiaty po kwitnieniu i z małego krzaczka bardzo się rozrósł ....będzie miał z 4 metry wysokości. Kwiaty są coraz mniejsze i drobniejsze. Ile można pościnać gałęzie żeby w przyszłym roku zakwitł. Domyślam się, że po takiej operacji będę musiała go porządnie odżywić żeby miał zdolność do regeneracji. Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Nigdy nie były obcinane kwiaty po kwitnieniu i z małego krzaczka bardzo się rozrósł ....będzie miał z 4 metry wysokości. Kwiaty są coraz mniejsze i drobniejsze. Ile można pościnać gałęzie żeby w przyszłym roku zakwitł. Domyślam się, że po takiej operacji będę musiała go porządnie odżywić żeby miał zdolność do regeneracji. Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
Ja jeden ze swoich dużych krzewów obcięłam zaraz po kwitnieniu na łyso, zostawiłam tylko kilka głównych pionowych gałęzi do wysokości ok 150cm. Ogoliłam je ze wszystkiego. W lecie wypuściły nowe zielone, utworzyła się ładna korona, a na drugi rok kwitł tak obficie ze po deszczu zwisał ciężki aż do ziemi. Niczym go nie zasilałam.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
Bardzo lubię zapach lilakow, inaczej bzów i postanowiłam kupić sazonkę w OBI i posadzić koło huśtawki. Niestety, rosła, rosła i po prostu...... zniknęła a raczej dzieciątko zafascynowane zielonymi listkami uszczypnęło sobie czubek i teraz nie ma nic. Co zrobić, darować sobie czy odczekać, może odbije?
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Żywopłot z lilaka
Jutro chcę zrobić żywopłot z lilaka(długość żywopłotu: 20m)
W jakiej odległości mam sadzić lilaka? Będzie to ten zwykły, pospolity lilak...
Ma ktoś zdjęcia swoich żywopłotów z lilaka?
W jakiej odległości mam sadzić lilaka? Będzie to ten zwykły, pospolity lilak...
Ma ktoś zdjęcia swoich żywopłotów z lilaka?
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
Re: Żywopłot z lilaka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... Fywop%B3ot
tak sobie pomyślałem(pomysł ciekawy)że może połączyć dwa lub trzy odmiany.Ładnie by się prezentował biały i fioletowy na przemian,(zależy co kto lubi)a zapach ........
tak sobie pomyślałem(pomysł ciekawy)że może połączyć dwa lub trzy odmiany.Ładnie by się prezentował biały i fioletowy na przemian,(zależy co kto lubi)a zapach ........

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Ja będę sadził: biały, ciemny fioletowy i jasny fioletowy
http://yfrog.com/59bzyhj
Kiedyś wsadziłam różne sadzonki, sama nie wiedziałam jakie kolory będą ( dostałam wykopane z ogrodu). To wprawdzie nie żywopłot, ale szybko się zagęszcza. U mnie odległości między krzewami były spore, nawet ponad 1,5 metra. Bardzo ładnie wygląda taka wielokolorowa kępa. Ja tylko nie zrobiłam ładnego zdjęcia
Kiedyś wsadziłam różne sadzonki, sama nie wiedziałam jakie kolory będą ( dostałam wykopane z ogrodu). To wprawdzie nie żywopłot, ale szybko się zagęszcza. U mnie odległości między krzewami były spore, nawet ponad 1,5 metra. Bardzo ładnie wygląda taka wielokolorowa kępa. Ja tylko nie zrobiłam ładnego zdjęcia

-
- 100p
- Od: 10 maja 2010, o 22:52
Witajcie,
Ja polecam dwie odmiany o pełnych kwiatach (mam nadzieję, że dobrze je zidentyfikowałam - jeśli nie, proszę jakiegoś szlachetnego Forumowicza o korektę):
Madame Lemoine:

i
Katherine Havemeyer:

Ja co prawda żywopłotu z nich nie zrobiłam ale i tak bardzo obficie kwitną, no i te pełne kwiaty mają swój urok.
Pozdrawiam,
Iza
Ja polecam dwie odmiany o pełnych kwiatach (mam nadzieję, że dobrze je zidentyfikowałam - jeśli nie, proszę jakiegoś szlachetnego Forumowicza o korektę):
Madame Lemoine:

i
Katherine Havemeyer:

Ja co prawda żywopłotu z nich nie zrobiłam ale i tak bardzo obficie kwitną, no i te pełne kwiaty mają swój urok.
Pozdrawiam,
Iza
Żywopłot z lilaku - bzu
Mam pytanie, jak skutecznie pozbyć się całego żywopłotu ( 5m. długi ) z lilaku ? Dostałam go w spadku, nie kwitnie, jest rzadki i naprawdę nieładny. Planuje zasadzić w to miejsce coś innego na żywopłot. Pomóżcie proszę, bo zastanawiam się , czy nie mogę usunąć tego bzu np. Rundapem ? I czy byłoby to skuteczne ?