Hydraulika wodna - pompa

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
ess
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2009, o 19:32

Hydraulika wodna - pompa

Post »

Witam !

Piszę do Państwa w sprawie
pomp wodnych które mogłyby sprostać moim oczekiwaniom do projektu jaki mam do zrealizowania.
Mianowicie mam do zrealizowania w domu i u rodziny pewien projekt, do którego potrzebuję pompy (np. fontannowej) która zapewni mi odpowiedni obieg wody w urządzeniu. Zależy mi na tym aby pompa pracowała cicho i efektywnie zatopiona w zbiorniku wodnym.
Zadaniem pompy będzie pompowanie wody ze zbiornika poprzez gumowy wężyk o śr ok 12mm na wysokość min 140-150 cm.
Najlepiej aby można było regulować wydajność takowej pompy w celu dostosowania do wysokości podnoszenia słupa wody w ww. wężyku. Poniżej zamieściłem bardziej obrazowy opis sytuacji.

Dzięki mojemu koledze sprawdziłem sobie pompę firmy AQUAEL (pompa fontannowa):
https://sklep.aquael.pl/webapp/wcs/stor ... y_rn=10780

Jeśli chodzi o jej wielkość (wymiary) jest to to co by mnie interesowało lub niewiele większa max 2-2.5x większa (filtr raczej nie jest koniecznością jeśli chodzi o instalację pompy w domu ponieważ woda w obiegu była by "z kranu" lub destylowana). Jeśli chodzi o hałas, jest prawie niesłyszalana (jeśli tak to można nazwać). Jedyne co mi w niej nie pasowało to sprawa wyprowadzania wody w górę. Mianowicie zamiast tej okrągłej dyszy na końcu rurki wyprowadzającej wodę zamontowałem gumowy wężyk przezroczysty o dł 150cm i średnicy bodajże 12.5mm i ku mojemu nie zadowoleniu pompa wyprowadziła wodę w górę poprzez wężyk jedynie na 50cm, a mnie interesuje wysokość min 140-150 cm.
Pompa ma wydajność 650l/h, a ponieważ jestem laikiem w tym temacie jestem ciekaw czy właśnie parametr wydajności jest odpowiedzialny za wysokość podnoszenia wody w wężyku czy może moc urządzenia ? Jeśli byłaby to wydajność, to czy jeśli powyższa pompa o wydajności 650l/h wyniosła wodę na 50 cm to czy jeśli potroimy wydajność czyli np ~2000l/h to czy takowa pompa wyniesie mi wodę na 150cm ? a odpowiednio bardziej wydatna pompa wyniesie wyżej ? a może zle szukam i powinna być to innego rodzaju pompa niż fontannowa, np wysokociśnieniowa ?

Uprzejmie proszę o pomoc w tej kwestii.
Awatar użytkownika
colezka
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 12:21

Post »

Ja wykorzystałem pompe ogrodową Kaskada 3600 (AQUA SZUT)
- wysokość podnoszenia słupa wody 2,6 metra
- wydajność około 3600 l/h
kupiłem dodatkowo filter i lampę UV, która osłabiła wynoszenie słupa wody i w tym momencie wynosi zaledwie na 1 metr.
Kupując pompe np. na allegro w wymaganiach są podane dokładne parametry. Tak, więc jak coś kupujesz lepiej kupić pompę trochę lepszą niż nam potrzebna i wtedy jest się pewnym.
Pozdrawiam Łukasz

Pogoda jak kobieta zmienna jest :D
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Hydraulika wodna - pompa

Post »

ess pisze:Witam !

Piszę do Państwa w sprawie
pomp wodnych które mogłyby sprostać moim oczekiwaniom do projektu jaki mam do zrealizowania.
Mianowicie mam do zrealizowania w domu i u rodziny pewien projekt, do którego potrzebuję pompy (np. fontannowej) która zapewni mi odpowiedni obieg wody w urządzeniu.

Ale jesteś strasznie tajemniczy "pewien projekt", a przede wszystkim brak podpisu w poście. Na tym Forum podpisujemy się pod postami, łatwiej się wtedy "rozmawia". Patrz regulamin forum oraz sekcji. To tyle nawiasem. :D

Wracając do Twego pytania.
Trzeba było zacząć od przeczytania metryczki pompy. Pompa PFN 650 podaje wodę na maksymalnie 90 cm, a wydajność 650l/h. Ta wydajność, to maksymalna wydajność na wylocie z pompy na przewyższeniu 0,00cm, w związku z tym trzeba tak dobierać pompę aby na potrzebnej dla nas wysokości miała odpowiednią wydajność. Straty wydajności spowodowane są wysokością podnoszenia, i oporami w wężu, lukami, załamaniami węża itp utrudnieniami, przepływu wody w związku z tym dobrze jest jak tych utrudnień jest jak najmniej. Dlatego z zasady, kupuje się mocniejszą pompę i reguluje przepływy w zalęzności od naszych potrzeb, zaworem kulowym.
Moja propozycja dla Twego rozwiązania, to pompa PFN 350 o Wydajności; 3300 l/h i
wysokości podnoszenia : 280 cm. Jest do zakupienia na Allegro. Trzeba by było dokupić również zawór kulowy do regulacji wypływającej z węża wody. W przypadku tego zaworu do którego podałem link, trzeba zakupić dwie redukcje 16x12 mm. Zawór montujesz na rurce, tam gdzie Ci najwygodniej. Pompa ta na wysokości 150cm, straci nieco na wydajności, lecz mimo to będzie ona, za duża, po to właśnie ten zawór.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”