Witam wszystkich forumowiczów
Mam dwu letniego ananasa. Marzy mi się własny owoc. Na tym forum przeczytałam wzmiankę o zmuszaniu ananasa do kwitnięcia przez stosowania jabłka w folii. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat?
Weź sobie duży przezroczysty worek foliowy włóż całą roślinę w ten worek przekrój dwa jabłka i włóż do worka koło ananasa po czym zawiąż bardzo dokładnie worek i postaw to w miejscu jasnym ale nie bezpośrednio w słońcu. Myślę że Moderatorzy nie usuną tego linku - pokazał tą metodę (odpowiednio poinstruowany przeze mnie ) filip11 na moim forum zobacz tutaj a na dalszych stronach w tym temacie są efekty.
Witam ponownie.
Zastosowałam metodę z workiem według zaleceń. Ananas jest we worku od 18 maja. Ale coś sie z nim dzieje. Liście na końcach brązowieją i na spodzie zebrało się dużo wody. Ratunku Co robić
Zabrać ze słońca w pierwszej kolejności, worek otwórz na chwileczkę delikatnie na dole i spuść wodę po czym szczelnie zamknij i ustaw doniczkę w miejscu lekko zacienionym o rozproszonym świetle , z liśćmi nic nie rób, później je przytniesz.
Przynajmniej z tydzień powinien być, ja bym potrzymał do niedzieli a potem wyjął z worka i dał wtedy w jaśniejsze stanowisko czyli z powrotem na parapet.
Witam ponownie.
Ananas po wyciągnięciu z worka był w opłakanym stanie. Usychające końcówki liści usunęłam, ale proces postępuje nadal. W doniczce wszędzie rozpanoszył się jakiś mech, szczelnie przykrył ziemię. Może nie dopuścił w głąb powietrza i to jest jakaś przyczyna? Mech usunęłam.
Czy mogę zrobić coś jeszcze?
Ta metoda naprawde działa potwierdzam.
Mam 2 ananasy mają 2 lat. W kwietniu przeczytałem na tym forum o metodzie z jabłkiem
postanowiłem zaryzylować z jednym egzmplarzem. Po miesiącu zauważyłem zalążek kwiatostanu.
Dziś kwiat wystaje z rozety. Z początku nie wierzyłem w skuteczność tej metody lecz teras się przekonałem.
Pozdro
Kwitnie takimi drobnymi kwiatuszkami fioletowym, stopniowo od dołu w górę. Zapyla się sam i na miejscu kwiatów postają takie zielone segmenciki ananasa. Potem pęcznieje, aż wreszcie żółknie.