Moja skromna działka Ada.kj cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki kochane. Dla mnie ta różyczka też jest przepiękna, choć również bardzo lubię róże angielskie za ich zapach i budowę kwiatów. Z tą różą jest tak dziwnie, że ona nie chce się rozkrzewiać, poprzednio miała dwa cienkie badylki. Teraz po wiosennym przycięciu gdy większość róż powypuszczała dużo pędów ta znów dwa, wątłe, niskie. Może teraz po przekwitnięciu coś dodatkowego wypuści. Ale jakby było coś do cięcią i ukorzeniania będę pamiętać. Pamiętam, że stale się o nią martwiłam czy nie padnie i jest wrażliwa na choroby róż.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
LILA 51
1000p
1000p
Od: 14 maja 2008, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ado,mam podobną różę czerwoną do Twojej i też nie chce się rozkrzewić.Pędy wyrastają dość wysoko, w tej chwili ma tylko dwa pąki kwiatowe. Już nie mogę się doczekać kiedy rozkwitnie, bo to najładniejsza róża w moim ogrodzie. Przynajmniej taka była w ubiegłym roku, bo teraz mam pięć nowych które jeszcze nie kwitły.
pozdrawiam Lila
Zapraszam
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

ada.kj pisze:Zaczynają kwitnąć niektóre pierwsze róże. Szkoda, że większość na razie nn
Obrazek
jest to pączek róży rabatowej. Podejrzewam, że jest to rumba, ale pewna nie jestem
Róża mocno w tym roku podmarzła, gdyż zapomniałam ją zabezpieczyć ale po przycięciu ostrym ładnie odbiła i rozkrzewiła się . Kwitnie praktycznie przez całe lato. Obrazek
Również niska róża rabatowa
Obrazek
Obrazek
Powyższe dwa zdjęcia tej samej róży. Róża wielkokwiatowa, aksamitne ciemne płatki, bardzo słabo rozkrzewiająca się, pąki są prawie czarne, powtarza kwitnienie
Obrazek
Obrazek
kupowana była jako róża angielska. Jedyna, która w tym roku nie przemarzła. Duży krzew, wygląda, że będzie bardzo obficie kwitła. Powtarza kwitnienie. Przepięknie pachnie
Obrazek
Kolejna róża angielska. Powtarza kwitnienie. W ubiegłym roku bardzo silnie była dotknięta czarną plamistością. Bardzo intensywny zapach
Obrazek
Pierwsza z róż kupionych w tym roku na all. u Bogusia Chicago. Jest jeszcze bardzo niska, zostawiłam tylko jeden pączek aby widzieć jak kwitnie, resztę obcięłam.
Obrazek
Róża nn miała być parkowa, ale chyba jest to Iceberg. Ma dosyć wiotkie łodygi, pokładające się, kwitnie prawie całe lato
Obrazek
Nie wiem jak się nazywa ta różyczka. Nie powtarza kwitnienia, bardzo popularna w wielu ogrodach, silnie pachnąca. Wypuszcza bardzo dużo rozłogów.
Krysiu
to moje sugestie odnosnie twoich roż, z góry zaznaczam ze mogę się mylić :? , ale od czego są czujne oczy innych forumek :lol: , z pewnością zaraz mnie poprawią :lol:

Zatem;
1. poczekamy na pełny kwiat,
2. może Duftwolke? pachnie mocno?
3,4, już pisałam
5,6, trudno zgadnąc na pierwszy rzut oka. Tu jest strona Austina i spis różowych róż
http://www.davidaustinroses.com/english/searchlist.asp
może tobie uda się dopasować?
7. jakaś portlandzka albo stulistna? też można sprawdzić u Austina,
Stre róże ma oliwka - ona pomoże,
8. czekamy na pełny kwiat ;)
9.Iceberg ?
10. popularną różą z rozłogami w polskich ogrodach jest Maiden's Blush (też zobacz u Austina) to najprawdopodobniej ona.

Dodam, że masz przeolbrzymie, cudne piwonie :shock:
Moją jedyną deszcz zbił na amen. Ale pocieszam się różami :lol:
miłego dnia!
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś. Serdeczne dzięki za trud. Jak rozwinie się więcej moich róż poproszę Oliwkę, może ona potrafi rozpoznać. Ja nie znam angielskiego i ciężko mi się poruszać na tych stronach.
A ta ostatnia róża to nie jest rugosa ? Ona rośnie jak chwast i ciężko jest jej się pozbyć. Bardzo kolczasta. Ma bardzo dużo drobnych kolców. Bez rękawic nie da się jej wziąć w rękę.
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33

Post »

Krysiu śliczne róże. Zaglądam i podziwiam, a u mnie pączki jeszcze sie nie rozwinęły
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

ada.kj pisze:Ewuś. Serdeczne dzięki za trud. Jak rozwinie się więcej moich róż poproszę Oliwkę, może ona potrafi rozpoznać. Ja nie znam angielskiego i ciężko mi się poruszać na tych stronach.
A ta ostatnia róża to nie jest rugosa ? Ona rośnie jak chwast i ciężko jest jej się pozbyć. Bardzo kolczasta. Ma bardzo dużo drobnych kolców. Bez rękawic nie da się jej wziąć w rękę.
A to możliwe, że Rugosa, jakoś zasugerowałam się tymi poprzednimi, że to historyczna :oops:
Na zdjęciu jakoś malo rugosowata. I kolor jaśniejszy.

Cyknij zawsze kilka zdjęć z kilku stron i pomocne są: średnica kwiatu, kolor liści i ilość kolców oraz wielkość krzewu. :D
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Ewuś. Postaram się. Ja z niej kiedyś robiłam konfitury różane. :lol:
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Róże przepiękne, nie mówiąc o piwoniach :)

Krysiu, czy jesteś pewna, że tym szkodnikiem o którym wspominałaś wcześniej jest nornica ?
U mnie na trawniku powstały ostatnio takie wybrzuszone ścieżki kończące się otworem w ziemi - byłam przekonana na 100%, że to nornica. Co przydeptaliśmy, to pojawiała się znowu. Mój Połówek zamontował w tej ścieżce pułapkę z takiej rurki zakończonej z dwóch stron opadającymi klapkami - i... złapał sie w nią krecik... a nie żadna nornica. Nie robił kopców tylko takie wybrzuszone ścieżki, cwaniaczek. Ta pułapka , jak dla mnie, okazała sie najlepsza. Złapaliśmy w nią już 3 kreciki. Jedynym mankamentem jest to, że trzeba ją sprawdzać na bieżąco, żeby można było krecika wypuścić gdzieś indziej , ale jeszcze żywego, bo nie mogąc jeść po prostu zginie z głodu, jak wejdzie do pułapki to z niej już nie wyjdzie.
A one są przecież pod ochroną i pożyteczne - ale nie u nas w ogródkach ;:109
No i ważne, by pułapki nie dotykać "gołą ręką" - krety mają węch lepszy nawet od psa :)
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

ta wygląda jak Rose de Resht
ale jej kwiaty są male 5cm i jest niska do 90 cm, a jaka jest twoja?
Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Ado-róże dużej piękności, nawet te kolczaste, nie ma przecież róży bez kolców.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Ewuniu, są :!: Mam taką zupełnie bezkolcową dziczkę, która wybiła z podkładki. Drobniutkie białe obłędnie pachnące kwiatki... niestety nie powtarza kwitnienia.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich odwiedzających serdecznie.
Ewuś. Widzę, że wbiłam Ci klina. :lol: Dziś poszperałam trochę po forum i tak:
róża różowa nn najbardziej przypomina mi różę nostalgiczną Gartentraume, pokazana jest w wątku Deidre str. 1
jeszcze kilka zdjęć tej róży
Obrazek

Obrazek
Obrazek
tak którą podejrzewasz Rose de Resht chyba to nie ta - moja co prawda jest niska, pokrój ma krzaczasty, ale była bardzo mocno przycięta z powodu przemarznięcia ale kwiaty są duże ok. 9-10 cm. W wątku Gertrudy oglądałam jej róże i przypomina mi różę William Shakespeare
dzisiejsze jej zdjęcia gdyż rozwinął się następny kwiat
Obrazek
Obrazek
różyczka nr 3 to chyba jednak Barkarole tak wygląda jej pączek
Obrazek
a tak dzisiaj wczorajszy kwiat w pełnym rozkwicie
Obrazek
Przepraszam Ewo, że Ci zawracam głowę moimi różami ale chciałabym je ponazywać, a wiem że Ty jesteś wielkim fachowcem różanym :lol:
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to kilka innych zdjęć z dnia dzisiejszego
Obrazek
zaczyna kwitnąć szkarłatka amerykańska od Comci,
Obrazek
ostróżka wieloletnia błękitna
Obrazek
czosnki żółte
Obrazek
i parzydło leśne też od Comci
Obrazek
przetacznik tylko nie wiem jaki czy ząbkowany czy pagórkowy Obrazek
trzykrotka wirginijska
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Aduś, ależ przepiękna kępa czosnku. Nie wiedziałam, że on może tak rosnąć, zawsze widywałam pojedyncze egzemplarze.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maguś. Ja też tak miałam i mam. A w ubiegłym roku całą masę cebulek, które gdzieś dostałam jako gratis wsadziłam do jednego koszyczka. Prawda, że fajny efekt. :lol: Ale to wszystko przez moje wrodzone lenistwo :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”