Storczyki TULIPANA998
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
A tam.. , ta miltonia tyle co robi pierwsze wrażenie , a tak to morelowy kwitnie jednym kwiatkiem , fioletowy trzema , bialy trzema i ten żyłkowany czterema... ŻEby tam stało spasione cymbidium jeszcze jakieś , jakaś cambria , oncidium... 

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Tulipan998
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Ło cho cho... , gdzieś to tyle balował... ?
. Ja ... to ja sie teraz załamałem...
, 70 zł w błoto.. ? , mam nadzieje że trochę postoi.. , juz od dawna na nia chorowałem.. , dzisiaj naotwierała pysiuniów
.

To ja też dorzucę swoje 3 grosze o Miltoniopsisie, którego jesteś posiadaczem 
Miałam, pachniał, cieszyłam się z niego, przekwitł szybko, trochę zmarniał, stał w lato na balkonie, jesienią wypuścił dwa pędy kwiatowe, zawiązał pąki, usechł. To cała jego historia.
Moim zdaniem, i z mojego doświadczenia wynika, że jest trudny. Raz go zalałam, innym razem przesuszyłam, aż w końcu się zbuntował i postanowił mnie "opuścić". Ciężko jest trafić w moment podlania. Ale mimo wszystko życzę powodzenia!
Ja również naczytałam się o tym, że jest trudny, a gdy było już tuż tuż do rozwinięcia pąków pomyślałam- ha ha, utrę nosa tym wszystkim, co mówią, że jest trudny
, a ja początkująca dałam sobie z nim radę- zaraz potem usechł
to chyba było za karę, więc uprzedzam- nie myśl tak 

Miałam, pachniał, cieszyłam się z niego, przekwitł szybko, trochę zmarniał, stał w lato na balkonie, jesienią wypuścił dwa pędy kwiatowe, zawiązał pąki, usechł. To cała jego historia.
Moim zdaniem, i z mojego doświadczenia wynika, że jest trudny. Raz go zalałam, innym razem przesuszyłam, aż w końcu się zbuntował i postanowił mnie "opuścić". Ciężko jest trafić w moment podlania. Ale mimo wszystko życzę powodzenia!
Ja również naczytałam się o tym, że jest trudny, a gdy było już tuż tuż do rozwinięcia pąków pomyślałam- ha ha, utrę nosa tym wszystkim, co mówią, że jest trudny

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Miltonia cudna. Oby Ci się z nią udało !!!
Fajne kuzynostwo i Ty też niczego , niczego ;)
Fajne kuzynostwo i Ty też niczego , niczego ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
-
- 500p
Ja wiem jakie popełniłem błędy i wiem, że nie zagwarantowałbym jej odpowiednich warunków. Po pierwsze powinna mieć wysoką wilgotność, a miała średnią. Po drugie jej podłoże powinno trzymać wilgoć, a u mnie było suche jak pieprz i po trzecie przesadziłem ją do grubej kory. Teraz tych błędów bym nie popełnił, ale wtedy wydawało mi się, że tak jest lepiej, a poza tym kupiłem ją ze zgniłymi korzeniami. Moja kosztowała 25 złotych. Była o połowę mniejsza od twojej.
-
- 500p
Ja wiem jakie popełniłem błędy i wiem, że nie zagwarantowałbym jej odpowiednich warunków. Po pierwsze powinna mieć wysoką wilgotność, a miała średnią. Po drugie jej podłoże powinno trzymać wilgoć, a u mnie było suche jak pieprz i po trzecie przesadziłem ją do grubej kory. Teraz tych błędów bym nie popełnił, ale wtedy wydawało mi się, że tak jest lepiej, a poza tym kupiłem ją ze zgniłymi korzeniami. Moja kosztowała 25 złotych. Była o połowę mniejsza od twojej.
- Tulipan998
- Kontakt:
Kto chce odkupić ode mnie miltonię..... ? ;:96
Trza było sobie falka kupić...
.
To ja popełniam błędy w uprawie cambrii.. , bo przesadziłem w grubą korę z perlitem i włóknem.. , ale to złe podłoże...
W lipcu minie rok i nie kwitła do tej pory , a niektórzy piszą , że kwitnie 3 razy do roku im...
, w co mam ją przesadzić ? ,a może bardziej rozdrombić podłoże... ?
Zauważyłem , że miltasia ma na jednym pędzie na pączku każdym , brązową kropkę i jeden kwiatek już się z jedna brązową podeschniętą kropką rozwinoł...
, ale taką już ją kupiłem...
A miałem brać zygopetalum albo oncidium... , jak będzie to mozę jutro sie skusze.. , co lepsze.. ? wszystkie z 3 pędami w tym jednym w pąkach...
. 2 to raczej bym niekupił.....
Alicjo - Dzięki za 3 grosze...
, w każdym bądź razie spróbuję.. , szkoda by było gdyby roślinka i 70 zł w kosz padło....
, tym bardziej że tak skończy mój niegdyś piekny z masą kwiatów bordowy phalaenopsis z kropkowaną warżką i ciapkami białymi....
i przez to już sie do wszystkich storczyków zaczołem zniechęcać...
Mała mi - dziękuję
, dobrze że żeście sie niewystraszyli...
.
Volumineux - ok , dzięki , właśnie strasznie sie boje tego podlewania
, jak kupiłem w piątek to miała mokreńko i ma w doniczce zielony mech , on utrzymuje wilgoć...
Katehoney - nie w niedziele u nas nieczynna...
Trza było sobie falka kupić...

To ja popełniam błędy w uprawie cambrii.. , bo przesadziłem w grubą korę z perlitem i włóknem.. , ale to złe podłoże...

Zauważyłem , że miltasia ma na jednym pędzie na pączku każdym , brązową kropkę i jeden kwiatek już się z jedna brązową podeschniętą kropką rozwinoł...

A miałem brać zygopetalum albo oncidium... , jak będzie to mozę jutro sie skusze.. , co lepsze.. ? wszystkie z 3 pędami w tym jednym w pąkach...

Alicjo - Dzięki za 3 grosze...

Mała mi - dziękuję

Volumineux - ok , dzięki , właśnie strasznie sie boje tego podlewania

Katehoney - nie w niedziele u nas nieczynna...
-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Trzeba wyczuć skubańca. Moje zygo straciło jedna bulwe w wyniku złej uprawy i przegniło. ale po wyczuciu go rosnie jak oszalałe. Lada dzien kolejne kwitnienie. Pąki aż "ociekają" żywotnością.orange30 pisze:Artur piszesz o zygopetalum tutaj. Jedno co mogę ci doradzić, to poczytaj najpierw zanim kupisz. Ponoć lubią chorowaćMoje niestety nie chce wyzdrowieć
Lada dzień wyląduje w koszu, bo już rok prawie walczę i żadnych efektów. Nie mam zamiaru Cię zniechęcać, ale dobrze przemyśl
- Tulipan998
- Kontakt:

-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Okres od październik do końca lutego:
okno południowe niezacienione,
temp: w dzień 20-23*C
temp: w nocy 10-16*C (niższe temperatury przy uchylonym oknie)
Podlewanie/moczenie: tydzien po tym gdy poczuję, że doniczka jest lekka
--------------------------------------
Okres od marca do końca września
okno wschodnie niezacienione
temp: w dzień 21-26*C
temp: w nocy 16-20*C
Podlewanie/moczenie: gdy poczuję, że doniczka jest lekka
-----------------------------------------
Wilgotność
50-70% przez cały rok
-------------------------------------------
Podłoże:
Sphagnum, kora akacji, kora sosnowa gruba, wegiel drzewny, keramzyt, chipsy kokosowe, kostka z wełny mineralnej.
Ciekawostka:
Od ponad roku w podłożu rośnie mi bliżej nieokreślony grzyb który wyglada jak biało-kremowe wełniane kuleczki skupione w siedliska. Wypełnia znaczną część doniczki i widać, że służy to roślinie.
---------------------------------------------
Liści nie zamgławiam, nie spryskuję. Od czasu do casu przecieram szmatką - ale bardzo rzadko mi się chce to robić szczerze mówiąc.
--------------------------------------------
Nawożenie:
Odpowiednimi nawozami w zależności od fazy wzrostu rośliny dawką zalecaną na opakowaniu nawozu. Nawóz rozpuszczałem swego czasu w wodzie przegotowanej odstanej długi czas, a obecnie w wodzie z filtra dzbankowego.
okno południowe niezacienione,
temp: w dzień 20-23*C
temp: w nocy 10-16*C (niższe temperatury przy uchylonym oknie)
Podlewanie/moczenie: tydzien po tym gdy poczuję, że doniczka jest lekka
--------------------------------------
Okres od marca do końca września
okno wschodnie niezacienione
temp: w dzień 21-26*C
temp: w nocy 16-20*C
Podlewanie/moczenie: gdy poczuję, że doniczka jest lekka
-----------------------------------------
Wilgotność
50-70% przez cały rok
-------------------------------------------
Podłoże:
Sphagnum, kora akacji, kora sosnowa gruba, wegiel drzewny, keramzyt, chipsy kokosowe, kostka z wełny mineralnej.
Ciekawostka:
Od ponad roku w podłożu rośnie mi bliżej nieokreślony grzyb który wyglada jak biało-kremowe wełniane kuleczki skupione w siedliska. Wypełnia znaczną część doniczki i widać, że służy to roślinie.
---------------------------------------------
Liści nie zamgławiam, nie spryskuję. Od czasu do casu przecieram szmatką - ale bardzo rzadko mi się chce to robić szczerze mówiąc.
--------------------------------------------
Nawożenie:
Odpowiednimi nawozami w zależności od fazy wzrostu rośliny dawką zalecaną na opakowaniu nawozu. Nawóz rozpuszczałem swego czasu w wodzie przegotowanej odstanej długi czas, a obecnie w wodzie z filtra dzbankowego.
- Tulipan998
- Kontakt:
Nie będe się załamywał , bardzo ją lubię
. A czy nasz specjalista Łukasz , mógł by też napisać taki wykładzik na temat miltonii.. ?
. Z zygopetalum to ja na razie zrezygnuję.. , zreszta byłem w kwiaciarni i niema a ni oncidium i tych 2 zygopetali co były...
. Spóźniłem sie... Pozdrawiam