Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
fraszka
200p
200p
Od: 22 maja 2009, o 14:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co robić ?

Post »

Mam jeszcze powazny problem z tym drzewkiem..
dostałam go n aurodziny i juz wówczas był mizerny...
Listki sa suchawe ...nie wiem jak sie mam nim zajmować, ile i jak czesto podlewać?
zraszać?
gdzie ma stać?
teraz wyglada jeszcze gorzej :((

Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiem to na pewno, że sam byś także dobrze doradził.
Jeżeli wygląda tak jak na zdjęciu - to nie jest jeszcze tak źle. Możesz go raz dziennie zraszać-pryskać - byle nie kranówą. Jeżeli jej jakość jest zła (tak jak u mnie) to lepiej nie zraszać.
Niestety z tego zdjęcia nie widać jak wygląda ziemia. A podlewać go trzeba tak by woda wypływała dolnymi otworami. Następne podlewanie jak widać już, że ziemia jest sucha (powierzchnia "jaśnieje"). Inną możliwością jest zanurzanie całej doniczki do połowy w pojemniku z wodą. Nie wolno go przesuszyć - bo amen.
Te minimum parę minut - trzeba mu codziennie poświęcić.
Suche patyczki - gałązki bez liści - jeżeli "czuć w rękach" że są suche możesz wyciąć ostrymi nożyczkami. Na razie nic więcej tam nie widać. Unikać bezpośredniego nasłonecznienia przez ok. 2 tygodnie - potem powoli można go przyzwyczajać do słońca. Ach, to wiąz drobnolistny.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
fraszka
200p
200p

Post »

Nie jest źle ? a to może byc jeszcze gorzej :)

Zamieszczam zdjecia , całego drzewka , ziemi , listków
gałazki sa suche , wiec wytne.
będę zraszac deszczówka, i podlewać każdego dnia.
( nie za bardzo wiedziałam jak sie mam nim zajmować)
Mam nadziej ze go jeszcze uratuje :cry:

Bardzo dziekuje za pomoc. Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz widać zdecydowanie więcej - i rzeczywiście - za ciekawie nie jest.
Jednak z podlewaniem trzeba będzie zadziałać ostrożniej - bo go przelejemy ! W takiej sytuacji to na pewno nie co dzień, bo nie może stać we wodzie. Musisz zdać się na swoją intuicję i wyczucie. Czyli jeżeli uznasz, że ziemia jest sucha i pojaśniała należy go podlać.
Struktura ziemi nie jest za ciekawa, w dodatku przechodzi okres asymilacji - więc przesadzać go teraz też nie można.
Jak długo go masz ? Czy widać na gałązkach nowe pączki ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
fraszka
200p
200p

Post »

No tak myslałam ze nieciekawie :(
Mam go od lutego.był w niebyt ...atrakcyjnym stanie, ale wział sie za siebie.
Teraz znowu.:(
Ma suchawo :(
Zaraz będę miec deszczowke wiec go deliaktnie? podleje
Co do nowych listków to sa , małe.
Może jeszcze coś z niego bedzie na razie wyglada jak niewypierzony kurczak

pozdrawiam i dziekuje

JUlka
alex25
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 lis 2008, o 16:17

Post »

Witam serdecznie i proszę o radę w sprawie jałowca.

Dostałam wczoraj doniczkę z (ogolonym) jałowcem chińskim "kuriwao gold".Mam w związku z tym pytanie odnośnie tego czy dałoby się z niego zrobić coś na wzór bonsai.Dostałam go w takim stanie jak jest na zdjęciach Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek i kompletnie nie wiem co z nim zrobić by w dalekiej przyszłości wyglądał mniej więcej tak: Obrazek
Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczna.
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Szczerze mówiąc niewiele mu brakuje;) wystarczy trochę poodginać;) fachowcy podpowiedzą:)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, brakuje, brakuje - szkoda, że nie ma więcej gałęzi no i troszeczkę jest "łysy". Ale tak to już z tymi jałowcami chińskimi jest - u mnie podobnie.
W zasadzie "na upartego" można by było go jeszcze przesadzić i przyciąć korzenie - ale chyba lepiej zostawić to do przyszłego roku (kwiecień, początek maja). Przez ten rok będzie można zobaczyć jak rośnie i rozwijają się poszczególne gałęzie.
Nie obejdzie się bez drutu. Odrutowania wymagają wszystkie gałęzie, oprócz tych najmniejszych i pnia. Drut miedziany (najłatwiej dostępny) bez izolacji grubości ok. 1mm powinien wystarczyć.
Jako stronę frontową wybrałbym albo zdjęcie nr 1 albo nr 2.
Zdjęcie nr 1:
1/ z tego zdjęcia widać, że gałęzie (już odrutowane) mogą być pochylone w jednym kierunku (wg zdjęcia w lewo) czyli jakby dmuchnięte wiatrem w jednym kierunku: Obrazek
Inną możliwością jest:
2/ Pochylenie szczytowej i prawej gałęzi (odrutowanych) do poziomu lub nawet lekko w dół. Dodatkowo, aby optycznie gałęzie skróciły się można je powyginać na zygzak (z góry: /\/\/): Obrazek
Zdjęcie nr 2:
1/ Tutaj w zasadzie identycznie jak w wariancie nr 2 tylko wszystko symetrycznie na odwrót.

Na zdjęciu nr 4 widać, że dwie gałęzie: druga i trzecia od dołu rosną tuż nad sobą w tym samym kierunku. W przyszłości jedna z nich będzie do usunięcia.

Leśny Duszku - Twój wiąz pięknie odżył, tylko... strasznie dziwnie wygląda teraz. Myślę, że konieczne będzie przycięcie go.
Pozdrawiam - Janusz K.
alex25
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 lis 2008, o 16:17

Post »

"Łysy" to mało powiedziane aż żal mi było na niego patrzeć. Z drugiej strony czuję ,że w przyszłości może być z niego "niezłe cacko" chociaż w obecnym stanie widzę go chyba przez różowe okulary.
Jeśli chodzi o przesadzenie to w zupełności się z tobą zgadzam i zostawię go na razie w spokoju żeby przyszedł do siebie. Twoje pomysły na niego bardzo mi się spodobały i na pewno skorzystam z twoich rad ,chociaż nie wiem który wariant wybiorę. Na razie go poobserwuję a później zobaczymy co dalej. Jeśli miałbyś jeszcze jakieś pomysły lub uwagi to zamieniam się w słuch.

Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

karpku tak wygląda bardzo dziwnie:) nie wiem tylko, jak z nim postępować, by rósł jak normalne drzewo, ale i nie wyglądał kal drapak :)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
remixs
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 kwie 2009, o 21:01

Post »

Witam, pisałem już kiedyś w tym temacie o mojej sagarethi, drzewko się przyjeło i zaczęło rozrastać, może czas je odrutować i nadać mu jakiś kształt? Bo na razie wygląda jak przydrożny krzaczor. Poniżej zamieszczam zdjęcia(z kazdej strony, wys. rozdzielczosc.). Prosił bym o wszelkie rady bo nigdy jeszcze nie drutowałem bonsai (to moje pierwsze drzewko). Jakiś pomysł jaki kształt mu nadać? Jak wygiąć? Chciał bym także je przesadzić w szerszą doniczke i udekorować Ją jakoś ładnie, myślałem o włożeniu jakiegoś kamienia pod korzenie i dodaniu mchu, tylko nie wiem jak to wpłynie na drzewko (mech nie jest pasożytem?:P I co z korzeniami na wierzchu.(czyt. dalej)) . Mam jeszcze jedno pytanie w zwiazku z pniem, jak widać jest on chyba obcięty (przypominam drzewko marketowe), i w ogóle pień nie rośnie, dziwi mnie to bo drzewko chyba miało potrzebe podrośnięcia bo strasznie wylazły mi na wierzch korzenie, ziemi nie wypłukałem, ono samo tak wylazło i się podniosło do góry, ale po co mi korzenie jak na górze sterczy obcięta pałka, da się coś z tym zrobić? Jak widać na korze widnieje jakiś biały nalot, wyczyścić to? Przepraszam za być może głupie pytania, ale lubię moje bonsai, a pierwszy raz w życiu coś takiego hoduję, i nie chciał bym zrobic mu krzywdy.
Za wszelkie rady dziękuje. Pozdrawiam.

http://img443.imageshack.us/gal.php?g=p1010988.jpg
Ps. zdjęcia w formie galerii, wystarczy kliknąć na miniaturkę i dalej Full Size.
( Wolę tak bo być może ktoś tutaj ma wolne połączenie ;) )
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przede wszystkim Twoja sageretia jest zdrowa i to jest najważniejsze.
Drzewko prowadzone jest w formie miotlastej (jap.: Hokidachi). Na pewnej wysokości obcina się pień a wszystkie konary i gałęzie prowadzi się właśnie na kształt miotły. Częste przycinanie pędów powoduje ich mocne rozgałęzianie się a liście wyrastają mniejsze. Proponuję poczytać chociażby w internecie o różnych stylach bonsai i ogólnie o formowaniu drzewek, ewentualnie kupić jakąś książkę.

1/ Drutowania na tym drzewku nie poćwiczysz - zdecydowanie łatwiej je prowadzić poprzez uszczykiwanie gałązek i pędów. W niektórych przypadkach stosuje się tylko odciągi z drutu.
2/ Przesadzić możesz nawet teraz (o tej porze roku) jeżeli tylko nie będziesz obcinał korzeni. Nowa doniczka powinna być troszeczkę dłuższa i szersza ale tylko odrobinkę wyższa.
Jeżeli nie będziesz przesadzał - możesz dosypać trochę ziemi. Wystające korzenie może nie wyglądają ładnie - ale wadą nie są.
Ten biały osad na pniu chorobą nie jest - to po prostu osad z wody, którą się podlewa. Mech także szkodliwy nie jest - byle go nie było za dużo (max. - połowa doniczki).
Tak to widzę "na teraz": Obrazek
Opieka - jak dotychczas. Po obcięciu pędów drzewko należy jedynie chronić ok. tydzień przed słońcem.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
remixs
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Czyli urządzać doniczkę mogę bez problemu :) dzięki za pomoc ;) Obetnę to co zaznaczyłeś i hoduje dalej ;) dzięki ;) Myślałem że moje drzewko ma szanse wyglądać tak... http://i694.photobucket.com/albums/vv30 ... iaBack.jpg
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No niestety - tak jak na tym załączonym zdjęciu - wyglądać nie będzie. To całkiem inny styl. Styl miotlasty wbrew pozorom nie jest w prowadzeniu wcale łatwym stylem. Filigranowe gałązki i drobniutkie liście stanowią o niezaprzeczalnej urodzie tego stylu. Jeżeli chcesz natomiast mieć coś "powykrzywianego" można pokusić się o wiąza (domowe) lub jałowca czy sosnę (np. kosodrzewinę).
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
remixs
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Wiesz Ja sobie nie daje rady z jednym drzewkiem a co dopiero dwoma ;) Może nie tyle co nie daję rady a jetem zielony ;)
Czyli co mam bonsaia przycinać co jakiś czas i dać mu rosnąc tak? :D
A jest szansa że korona bęzie wyglądać tak jak tutaj http://mail.baskent.edu.tr/~20294206/broom.jpg ?? Chodzi mi o to żeby bonsai wyglądał jak miniaturka drzewa a nie jak jakiś strach na wróble, wszystko jedno jaka forma, ważne żeby przypominał drzewo ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”