Jak skutecznie i szybko sprzątać dom?

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
teli
200p
200p
Od: 17 paź 2008, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja od siebie dodam tylko , co do okien , przypadkowo odkryłam , po solidnym wymyciu , w płynach , biorę czystą wodę i myję szyby i docieram do sucha , świecą się wspaniale ..........żadnych płynów do szyb
Carpe Diem...
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Widzę, że całkiem fajny wąteczek. Przeczytałam tylko ostatnią stronę, ale zaraz biore sie za czytanie całości.
Ja podobnie jak Jagoda staram się sprzątać na bieżąco, ale przy moim dziecku i mężu, to jest syzyfowa praca :( I tak podłogi myję codziennie ( na kolanach :wink: ), codziennie też odkurzam. W łazience sprzątam kilka razy dziennie - po każdym myciu rąk mojego dziecka jest wszędzie błoto - zwłaszcza teraz kiedy całymi dniami bawi się na podwórku. Ale oczywiście to jest Zosia samosia i wszystko robi sama.
Codziennie też układam ubrania córki i męża co 3 dzień. Pranie przeważnie co 2-3 dni.
Nie wiem co to będzie jak pójdę do pracy. Przyjdzie mi po powrocie do 24 w nocy sprzątać.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Kaśka33
100p
100p
Od: 1 lut 2008, o 12:37

Post »

Przeczytałam cały wątek i oto co mamdo napisania:

1. Z czystym sumieniem mogę polecić ścierki z mikrofibry. Coś czego doczyszczenie zajmowało mi kiedyś 4 godziny (czytaj np. mycie okien) teraz zajmuje mi 20 min. Po prostu fenomenalne. Moczę taką ścierkę, porządnie ją wyciskam i przecieram jakąś tam powierzchnie. Ponieważ nie zajmuje mi to już tak dużo czasu robię to dużo częściej. A skoro częściej to mniej brudu. Skoro mniej brudu to jeszcze łatwiej i szybciej itd. :wink:

2. Jakiś miesiąc temu miałam do czynienia z najdroższą skarpetką w moim życiu. Kosztowała 220 zł. Bezczelna wlazła pod bębęn niezpłaconej jeszcze pralki. Następnego dnia kupiłam worki na bieliznę do prania. Od tamtej pory jakby ginęło tych skarpetek mniej...

3. Moim przekleństwem jeśli chodzi o sprzątanie jest czyszczenie szyb kominka. Mój M uwielbia palić w kominku, ja to muszę czyścić. Doszło do tego, że M kupił mi maskę (taką jaką się zakładało w szkole na zajęciach przysposobienia obronnego, tylko trochę nowszy model :wink: ) bo się dusiłam od smrodu tych wszystkich preparatów do czyszczenia. Do czasu wypróbowania Cifu (niebieska butelka i różowa naklejka czy jakoś tak). Naprawdę skuteczny.

4. Na pleśnie pod prysznicem i zakamienione muszle używam domestosa. Polewam i tak zostawiam na jakiś czas. Potem spłukuję. Nie szoruję.

PS. Nigdy nie należałam do osób które lubią sprzątać. Ja to muszę robić. :wink:
fraszka
200p
200p
Od: 22 maja 2009, o 14:20

Post »

fajny wątek :lol:
prawie go juz przeleciałam :lol:
Ja KOCHAM sprzatac
Mam tylko meza i kota , na razie :) ale i tak sprztania jest , kot sie leni wiec ;/ obłed
Podłogi najpierw zamiatam , pózniej myje mopem z płynem do płukania tkanin.
Kamien wokoło kranu - ocet
Na czysty czajnik dobry jest kwasek cytrynowy
( czyli to co chyba już tu było pisane)
Prasowanie - masakra :( maż czesto wyrecza, a jak juz prasuje to przy filmie.
Kurz scieram każdego dnia .
Okna raz wmiesiacu myje.
Firnaki i zasłony piore raz w miesiacu.
pranie 2 razy w tyg.

Na bierząco sprzatam .
Kolejna Agnieszka :)
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p
Od: 19 maja 2008, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja moge z czystym sumieniem polecic magiczna gabke ( firma zupelnie obojetna). To taka gabka jak gumka myszka, prawie do wszystkiego. Sprawdza sie swietnie ale szybko sie zuzywa. Doczyscilam tym cudem, meble ogrodowe, blat kuchenny ( ktory przeciez kilka razy dziennie myje i w zyciu bym nie powiedziala ze jest brudny). Fugi w lazience.
Edek_13
100p
100p
Od: 11 cze 2009, o 15:57

Post »

Bałagan w domu mnie drażni. 3 razy w tyg kurze wycieram, co drugi dzien odkurzam. Raz w miesiącu firany i zasłony piorę. Na półkach mam po kilka tylko rzeczy bo dzieci mam małe i wszystko co w zasiegu rączek ściągają.
Najważniejsza jest systematyczność!

Mam pytanie jakimi środkami dostepnymi na polskim rynku pierzecie dywany?
I firany? Mamy okropnie twardą wodę po roku firanki stają sie szare i najlepiej je wymienić na nowe, używałam niemieckiego proszku ''dato'' bez rewelacji, wanisch tez nie skutkuje, ace- nie często bo niszczy.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Firanek nie mam to nie wiem ale dywan i kanapy piorę proszkiem Dywanopuc-do odkurzaczy piorących i prania ręcznego.
Edek_13
100p
100p

Post »

W kazdym markecie można go kupić?
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na bank jest w Kauflandzie i Makro,w innych nie wiem.
Edek_13
100p
100p

Post »

Kauflanda mam niedaleko a do makro za daleko i karty brak! DZIĘKI :D wypróbuje teraz ten proszek.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest taka cała seria,opakowania jakby w literki,taki koncentrat do czyszczenia i mycia jest świetny,dodaję kilka kropel do butelki płynu do naczyń,nazywa się SARA czyścik VII uniwersalny.
Jeszcze polecam MAGICZNĄ GĄBKĘ -rewelacyjnie usuwa nawet tłuste plamy na białych szafkach czy okapie,wystarczy lekko zwilżyć i pocierać brudne miejsca.
Edek_13
100p
100p

Post »

Spisałam nazwy zakupię na pewno!
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gąbka? To ta?
- http://www.janniezbedny.pl/produkt_more.php?id=102

Zobaczymy, może rzeczywiście to działa... Szkoda tylko, że nie samo, że koniecznie trzeba osobiście trzymać to cóś w garści i szorować, szorować, szorować :lol:

Ostatnio zużywam masę nawilżanych chusteczek do drewna, kolejne opakowania po 80 sztuk, do czyszczenia stołów, parapetów, poręczy, szafek i szaf, drzwi, framug i futryn, wszystkiego, co mam z drewna, nawet schodów. Świetna sprawa, bo czyści się szybko, skutecznie, bez zamaczania rąk i powierzchni. Chusteczki tylko lekko pachną, więc nie ma problemu z wietrzeniem potem zapachu chemii z domu, do tego zostawiają po sobie ładny połysk i wrażenie posiadania nowszego mebla :) Marka? Jakaś polska, nie pamiętam, ale później sprawdzę i dopiszę :oops:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak,taka gąbeczka choć ja mam jakiejś innej firmy i jak spotkam gdzieś to sobie kupię na zapas.
Czy te chusteczki to tylko do drewna czy do drewnopodobnych mebli też może być?A...jeszcze fajne są takie ściereczki.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

o ja też używam tych ściereczek... w Biedronce są po 7 zł...
zawsze mam świeżą i czystą :) i super na sucho i mokro.
z uśmiechami Iza
u liski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”