Moja wielka improwizacja Fleur 78 - 3 cz.2009r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

empuza pisze:Alutko, dobrze że dałaś znaki :)
Mam nadzieję, że już niedługo :wink: .... Buziaki
Buziaczki! ;:196

Teraz już padam! Jutro wkleję trochę nowych zdjęć!

Pa, pa,... ;:100 dobrej nocki! ;:41
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pluszaki dziękują za mizianka i przesyłają swoje zdjęcia :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

W ogródku pojawił się nieproszony gość. Predator!!! :twisted:

Obrazek

No i moje ukochane irysy... :D (Nie wszystkie, ale sporo w tym roku nie kwitnie: niedawno przesadziłam lub dosadziłam...)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

I kolejna miłość: łubiny! Ich zapach też uwielbiam! (W głębi widać kwitnącą palmę.)

Obrazek
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alutko bajkowo u Ciebie. Irysy cudne, jeden ładniejszy od dru giego, a łubiny też śliczne i takie dorodne. Aż
przyjemnie pochodzić po alejkach wśród tych kolorów i wyobrażać sobie upajający zapach. Pluszaczki przemiłe.
A o piwoni ITOH pomyślę, ale szkoda by jej było upchać wśród innych kwiatów. Ona jak królowa potrzebuje tronu tylko
dla niej.
Słoneczka i buziaków dla Ciebie.
;:79 ;:2
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

dzięki Alu za życzenia ale imieniny od lat obchodzę 3 czerwca na św Karola Lwangę :)

teraz to było jakiś nowy "Karol" którego jeszcze nie dawno nie było w kalendarzu...

Widzę że pluszakom strasznie spodobał się ten pomnik :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alutka, to nie jest tak, ze nie lubię irysów. Po prostu lubie je mniej, niz inne rosliny ;) Głównie dlatego, że kwitną bardzo krótko, a jak tylko zaczynaja przekwitać, robią się brzydkie. Że mogą pachnieć, nie wiedziałam. Mam takie niebieskawe itysy i one trochę pachną, ale raczej słabo.
Twoim urody odmówić nie mozna! Zwłaszcza niebieskim i tym biało-niebieskim. Są niesamowite!
A co robisz, kiedy przekwitają i zamiast zdobić, zaczynają szpecić? Ścinasz wszystkie? Pozwalasz im przekwitnąć do końca?

Widzę, że Bobiczek bardzo przywiązał się do Dinusia :D A Dinuś woli fogurkę :roll:
:lol: Wymiziaj obu !

Całyski jak iryski? :roll:

;:79
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pszczółko, masz rację. Tronu jak tronu, ale potrzebuje sporo miejsca (podają wymiary metr na metr) i to wlasnie takiego trochę eksponowanego.

Karolku, to w takim razie jestem pierwsza z pierwszych z życzeniami! :lol:

Izuniu
, kiedy przekwitną odcinam łodygi z przekwitłymi kwiatami a resztę zostawiam. Wyczytałam gdzieś, że tak właśnie należy robić, bo podobnie jak w przypadku cebulek tulipanowych, kłącza irysów regenerują się dzięki liściom. Liście długo wyglądają ładnie a potem zaczynają schnąć. Pod koniec lata w razie potrzeby usuwam te najbardziej szpecące a potem sobie odpuszczam i dopiero na wiosnę usuwam dokładnie wszystkie uschnięte i brzydkie liście.
(Odnośnie Pluszaków, to tylko na zdjęciach tak wygląda. One kochają się z wzajemnością, tylko nie zawsze miewają porywy miłości w tym samym momencie! :D )

Buziaki jak rajskie ptaki! Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Alu, piękne irysy - i kolory i kształty . Zresztą wszystkie Twoje rabaty kwiatowe mają w sobie " coś". Czy u Ciebie też pada od kilku dni? A ten wąż ze zdjęcia - co za jeden ? Ja strasznie boję się i brzydzę węży...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Ooooo.....witam Bobika...mój jeden z ulubionych futrzaków :wink:
Pięknie pozuje na fotkach...
A irysy nie pachną....one śmierdzą......bynajmniej jak na mój nosek

A mieliście kiedyś irysy ścięte do w wazonie w pokoju????
A fuj..... :?
Ale kwiaty mają piękne....
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewelinko, padać przestało ze dwa dni temu, tak więc pewnie doszły do Was "nasze" deszcze. Wczoraj jeszcze było pochmurno, ale dzisiaj pokazało się już słońce i zapowiada się piękny, ciepły i słoneczny week- end. Pewnie za dwa, trzy dni słoneczko dojdzie do Poznania... ;:3
A ten wąż na zdjęciu to... żmija! Prawdziwa, jadowita i zła! Podobno są pod ochroną i są pożyteczne, bo regulują populację myszy i innych drobnych gryzoni. Ale ja się boję, żeby mi nie "wyregulowała" Bobika lub Dinusia...

Grzesiu, chyba masz jakiś pokręcony nosek... :lol: Irysy, zwłaszcza te jasnoniebieskie, pachną jak marzenie! W domu w wazonie miała moja mama, jak ja byłam dzieckiem, więc szczerze mówiąc nie pamiętam. Sama nie bardzo lubię zrywać kwiaty do wazonu. Wolę jak rosną w ogrodzie. Bukiety robię najczęściej albo z kwiatów polnych albo z przypadkowo złamanych. Widzę, że mieszkasz w Wielkopolsce, więc niedaleko Poznania. Jeśli chcesz, przekażę Ci przez Ewelinkę (oczywiscie jeżeli się zgodzi) trochę tych niebieskich irysów (kłączy), to sobie zasadzisz i sam się przekonasz!

No to teraz kilka różyczek:
(niektóre się powtarzają).

Obrazek Obrazek

Sophy' s Rose...................................................................................................................Lilac Charm

Obrazek Obrazek

Graham Thomas....................................................................................................................Paco Rabanne

Obrazek Obrazek

Abraham Darby.....................................................................................................................Janet

Obrazek Obrazek

Mutabilis...................................................................................................................................The Mayflower

Obrazek Obrazek

Paco Rabanne ................................................................................................................................Double Delight

Obrazek Obrazek

The Alexandra Rose......................................................................................................Rosarium Uetersen

Obrazek Obrazek

Mutabilis.......................................................................................................................Mme Isaac Péreire

Obrazek Obrazek

Beauté..............................................................................................................................Summer Song

Obrazek Obrazek

Jacques Cartier....................................................................................................................Papa Meilland

Obrazek Obrazek

Illios .........................................................................................................................Honey Dijon

Obrazek Obrazek

Wild Rover.......................................................................................................................Illios

Obrazek Obrazek

Constance Spry.................................................................................................................Sharifa Asma

Obrazek Obrazek

Felicia .........................................................................................................................................The Pilgrim

Obrazek Obrazek

Glamis Castle...................................................................................................................................Scentimental

Obrazek Obrazek

Rhapsody in Blue...................................................................................................................Wild Rover

Obrazek Obrazek

Wild Rover...................................................................................................................................Baron Girod de l' Ain

Obrazek Obrazek

Burgundy Ice................................................................................................................................The Alnwick Rose

Obrazek Obrazek

Chippendale...................................................................................................................................Astronomia

Obrazek Obrazek

Astronomia...........................................................................................................................................Honey Dijon

Obrazek Obrazek

Honey Dijon....................................................................................................................................Paco Rabanne
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Alutek - to normalna ORGIA nocna! :shock:

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Wszystkie róże cudne, ale ...pokaż mi Eden Rose- proszę :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

I ja też baardzo proszę bo ta moja ch....ra ktorą sadzilam wiosną zeszłego roku stoi jak zaklęta :evil:
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Witaj Alutko różana królowo, :wit ale nam zafundowałaś prawdziwy karnawał kolorów. Chipendalle jest wprost
niesamowita. Nigdy jej nie widziałam. Widzę że masz też Sharifę Asmą.
A oprócz PRZEPIEKNEGO zapachu irysów, która róża według Ciebie pachnie najładniej?
Buziaczki dla milej rodaczki ;:79 ;:79 ;:79
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

Alusia szczęściaro u mnie dopiero pąki wyłaża a u Ciebie tyle już slicznośi jejku ale jak to dobrze jest gdzie zaglądać i podziwiać. Monitor tylko zaparowany od tego wzdychania "o jakie to ładne...a jak a ta śliczna....." No i podziwiałam zdjecia z wyprawy rzeczywiście zestawienia kolorystyczne bajeczne i ta ilość ..... cudnie po prostu ;:109
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Dzięki Ci wielkie :wink:
Ale mam i białe też.............faktycznie te dla mnie śmierdzą mniej...ale i tak mi niczym miłym nie pachną..... :wink:
Piękne róże.....chociaż nadal nie jestem przekonany co do nich.......
A powiedz mi co jest dobre na mączniaka???
Z takich naturalnych sposobów coś jest?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”