Stokrotka afrykańska (osteospermum)
Mam mieszankę nasion międzynarodową.Pierwsze nasionka kupiłam w USA (6$ 50 nasionek) pod nazwą osti lavender, wysiane pod koniec marca, wykiełkowały wszystkie, mają być różowe. Te wyższe - białe kupione były na polskim allegro. Kupiłam też nasionka w Lidlu - niemieckie (z 8 nasionek rosną 3 - słabo). Dopiero jak zakwitną okaże się jak wyglądają naprawdę.
- Milosz-s
- 200p
- Od: 29 maja 2007, o 16:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie
Prześledziłem cały wątek i nie znalazłem żadnych wskazówek dotyczących rodzaju ziemi w jakiej uprawiacie te piękne stokrotki.
Wyczytałem że lubią przepuszczalne lekkie żyzne gleby, i nie znoszą przelania. Ja mam raczej ciężką glebę. Czy mogę w niej uprawiać osteospermum z założeniem że podlewać będę umiarkowanie ?
Dzisiaj kupiłem 5 sadzonek w doniczkach (po 7 zet)
Prześledziłem cały wątek i nie znalazłem żadnych wskazówek dotyczących rodzaju ziemi w jakiej uprawiacie te piękne stokrotki.
Wyczytałem że lubią przepuszczalne lekkie żyzne gleby, i nie znoszą przelania. Ja mam raczej ciężką glebę. Czy mogę w niej uprawiać osteospermum z założeniem że podlewać będę umiarkowanie ?
Dzisiaj kupiłem 5 sadzonek w doniczkach (po 7 zet)
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
R.O.D. Jelonek k. Poznania
Raczej nie, tu nie chodzi o umiarkowane podlewanie, ale ta roślina lubi luźna glebę, by do korzeni dochodziło powietrze, a cięższe gleby się zasklepiają i utrudniają dostęp powietrza do korzeni.Jak chcesz uprawiać w gruncie to najlepiej na jakiejś podwyższonej grządce z drenażem by woda odpływała i przepuszczalną ziemią.Nie znaczy to wcale, że roślina lubi sucho, trzeba dbać o stałą umiarkowaną wilgotność.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- koniczynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.