Ogród Babopielki r.2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Bożenko.
Muszę Ci powiedzieć, że hortensja piłkowana ładnie się rozrasta, i ma małe pączusie kwiatowe.
Druga też wypuściła pęd, ale trochę słabiej rośnie - może to wina miejsca.
Natomiast barbula idzie jak burza, mam nadzieję że też zakwitnie.
Znalazłam siewkę trojeści krwistej czerwonej i białej, wyślę Ci jesienią ok ?
Bożenko, a trojeść rośnie ? bo jeśli nie to też dołożę.
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Iga23 -ja bardzo lubię takie pospolite kwiatki i pasują do wielskiego ogrodu :wink:
kogra- rododendrony trochę zmarzły i nie wszystkie zakwitły ,ale mam nadzieję ,że następna zima będzie bardziej przyjazna dla roślin i dla nas :lol:
Ziel-ona - Orliki takie bardzo popularne ,ale w gromadzie wyglądają super :lol: :lol:
chatte - Glicynia młode liście ma właśnie takie trochę żółtawe ,póżniej zmieniają barwę a Twoja glicynia rośnie :?: :roll:
Gabriela - jak miło przeczytać ,że roślinki Ci dobrze rosną .Dobra pani to i rośliny mają się dobrze :wink: Trojeść jedna mi się ostała ,trochę odchorowała ,ale chucham i dmucham na nią ,więc powinna przeżyć :lol:

Kochani zamarzyła mi się biała rabata .Poczekałam aż M pojedzie do pracy (żeby nie widział jak mu trawę niszczę ,bo wiadomo nie od dziś ,że męża najlepiej postawić przed faktem dokonanym :wink: )no i wzięłam się do pracy .Odkopałam trawę i wyglądało to tak :roll:
Obrazek
Następnie zaczęłam obsadzać ją roślinami -najpierw drzewa i krzewy - moje nowe nabytki :wink:
Dawidia chińska ,Styrakowiec japoński,Dereń kousa,Dereń biały 'Elegantissima'.
Następnie zaczęłam wykopywać wszystkie byliny ,które maja białe kwiaty (nawet deszcz mnie nie zniechęcił :shock: )
Na nowej rabacie znalazły się następujące rośliny:
Żurawka agrestolistna,Maruna.Posłonek ,Złocień wielki 'Jastruń',Złocień niski,Stokrotki,Dzwonek karpacki ,Dzwonek brzoskwiniolistny,Gożdzik rozesłany,Gożdzik brodaty,Odętka,Irys ,Gęsiówka kaukaska,Gęsiówka kaukaska 'Plena',Aster Marcinek,Szałwia ,Orliki,Skalnica Arendsa,Rogownica kutnerowata,Liatra kłosowa i Floks .
Oczywiście rabata okazała się większa niż ilość moich roślin i wygląda to teraz tak :cry:
Część obsadzona
Obrazek
Część pusta :( :cry:
Obrazek :cry:
:cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pustą część obsiej jednoroczniakami, albo kup białe pelargonie, werbenę, lobelię, starca itp.....
A do przyszłego roku coś dokupisz z bylin.
Poza tym krzewy się mocno rozrosną i nie za bardzo będzie tyle miejsca żeby rozpędzać się z nasadzeniami.
Nie zapomnij o cebulowych.
Możesz też obsadzić je kolorowymi trawami jako kontrast dla bieli.
Jak się rozrośnie to będzie super. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Bożenko, muszę pożebraczyć ... podeślij mi, proszę szczyptę nasionek tych bardzo ciemno fioletowych orlików z ostatniego zdjęcia ;:180 Chętnie dam w zamian jakieś moje:)
Mam też pytanie - czy ketmie , które próbowałaś ukorzenić przyjęły się i żyją ? Jeśli tak , wklej zdjęcie. Chciałabym spróbować takiej metody rozmnażania tego krzewu, ale nie wiem , czy to się w amatorskich warunkach udaje?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Bożenko. Dawno mnie u ciebie nie było, a tu dzisiaj trafiłam na nową rabatkę u ciebie. Ja w tym roku także wykarczowałam trochę trawy i postanowiłam zrobić nową rabatkę. Moja wygląda teraz podobnie jak twoja. Ale co tam...wypełniam jednorocznymi. Masz piękne rododendrony i azalie. :lol:
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

Bożenko, wiesz, że rozrośnie się szybko :)
Podziwiam Cię, to ciężka praca, zerwać darń :)
Powiedz co M na to, pewnie mu się podobało, będzie mniej koszenia :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
x-d-a

Post »

Bożenko, miałam podobny pomysł jak Ty, ale w zeszłym roku; też zrobiłam białą rabatę na kawałku trawnika.
Pierwszy rok - rabata wyglądała dosyć ubogo, ale już w tym roku, jak roślinki się rozrosły - całkiem, całkiem...
Kilka roślinek, które tam posadziłam - piwonia biała, hortensja ogrodowa, floksy, ostróżki, dzwonki,, onętki, bodziszki i...więcej nie pamiętam. Wcześniej rosły tam białe i biało-zielone tulipany.
Pozdrawiam :lol:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Bozenko, moja glicynia zyje, chociaz ostatni przymrozek, ktory wyrzadzil wiele szkod, nie oszczedzil tez glicynii. Listki jej wlasnie tak zzolkly i zaczely opadac. Musi biedactwo od nowa wypuszczac.
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko- kogra to nie jest takie proste bo rabata jest dosyć pokażnych rozmiarów ,ma 8 x 5 metrów :shock: ale coś wymyślę :roll: Dziękuję za podpowiedzi :wink:
Ewelina - możesz żebrać :wink: oczywiście zbiorę nasionka tych Orlików dla Ciebie :D
Moja hodowla Ketmii ma się całkiem dobrze .W tym roku ukorzeniły mi się 44 sadzonki :shock:
Oto one :lol:
Obrazek
Sadzonki od Twojej Ketmii już zimowały w gruncie i żyją .Warto próbować bo to fajna zabawa i jaka radość jeśli się samemu wyhoduje roślinę :D
agrazka - faktycznie zrywanie darni i wynoszenie jej to ciężka harówka :shock: ale ja już mam wprawę bo to jest moja 15 rabata i wszystkie są duże .Mąż nic nie mówił ,jakoś to przetrawił ,tylko nie podoba mu się ,że widać gołą ziemię i jest tak mało roślin :? Myślę ,że w przyszłym roku będzie zadowolony :lol:
Zenia - no właśnie od czegoś trzeba zacząć ,a początki nigdy nie są zadowalające ,ale za rok będziemy się chwalić nowymi rabatami (mam nadzieję :roll: ) :wink:
dala -pewnie u Ciebie to już lepiej wygląda niż u mnie ,ale co tam cierpliwa jestem i poczekam na efekt chociażby i kilka lat :shock: :lol:
chatte - mam nadzieje ,że wypuści nowe liście .U mnie zmarzła Paulownia i Hortensje ,ale zaczynają wypuszczać więc jestem dobrej myśli :lol:
A teraz trochę widoczków .
Po sześciu latach od posadzenia zakwitła mi Robinia Frisia -pięknie pachnie :P
Obrazek
Robinia lepka
Obrazek
Krzewuszka
Obrazek
Kokornak też kwitnie.
Obrazek
Jakieś śmieszne szafirki :wink:
Obrazek
Rabata
Obrazek
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

No nie...ja już nie mogę...gdzie wejdę w "nowy ogród" to od razu orliki-a ja je uwielbiam :D
Ale masz cudnie w ogrodzie,sporo też pracy...ja mam malutki :?
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Babopielka pisze: Moja hodowla Ketmii ma się całkiem dobrze .W tym roku ukorzeniły mi się 44 sadzonki :shock:
Oto one :lol:
Obrazek
A imię jego czterdzieści i cztery !!! Kobieto , Ty chyba założyłaś szkółkę "Ketmie Babopielki"? Rozumiem , że masz pooznaczane różne kolory? A kiedy je przesadzisz do gruntu?

Obie ROBINIE bardzo ładne . Czy ta o białych kwiatach jest już dużym drzewem?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bożenko to chyba rekord w ukorzenianiu sadzonek. :shock:
Chyba żywopłot z nich będzie - ale byłoby cudnie. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

przyszłam tu za Ewelinką...hodowla ketmii- 44 szt,tak to hodowla.I wiem co znaczy zrywanie darni :cry:
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko - graynarosa22 - mój ogród do małych nie należy ,ma to swoje plusy i minusy :roll: Plusy to to ,że mogę szaleć z roślinami (chociaż ostatnio już mniej bo roślin ciągle przybywa)minusy to bardzo dużo pracy ,a o kosztach już nie wspomnę :? :lol:

Ewelina - nie pomyślałam ,że aż tyle Ketmii uda mi się ukorzenić :? Dostałam gałązki od dziewczyn z forum ,sadziłam wszystko i nie liczyłam ,że tyle tego będzie :shock: Teraz się zastanawiam co z tym zrobić ,bo nie mam koncepcji żadnej :roll: Kolory większości są oznaczone ,tylko kilka jest niespodzianek i mam też takie o liściach variegata :D
Moja Akacja Frisia ma ponad trzy metry :D
Obrazek

Grażynko - kogra jeszcze nie wiem co z nimi zrobię :( właściwie już bym mogła je sadzić do gruntu ,tylko nie bardzo wiem gdzie no i jak to w miarę harmonijnie zestawić :roll:
Jeszcze trochę pomyślę nad tym ,nie miała babopielka kłopotu -ukorzeniła sobie Ketmie :;230

Aszka no ja sama jestem w szoku ,że aż tyle ich się ukorzeniło :shock:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Możesz teżna forum powymieniać za inne roślinki.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”