Ogród Babopielki r.2009
- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Bożenko.
Muszę Ci powiedzieć, że hortensja piłkowana ładnie się rozrasta, i ma małe pączusie kwiatowe.
Druga też wypuściła pęd, ale trochę słabiej rośnie - może to wina miejsca.
Natomiast barbula idzie jak burza, mam nadzieję że też zakwitnie.
Znalazłam siewkę trojeści krwistej czerwonej i białej, wyślę Ci jesienią ok ?
Bożenko, a trojeść rośnie ? bo jeśli nie to też dołożę.
Muszę Ci powiedzieć, że hortensja piłkowana ładnie się rozrasta, i ma małe pączusie kwiatowe.
Druga też wypuściła pęd, ale trochę słabiej rośnie - może to wina miejsca.
Natomiast barbula idzie jak burza, mam nadzieję że też zakwitnie.
Znalazłam siewkę trojeści krwistej czerwonej i białej, wyślę Ci jesienią ok ?
Bożenko, a trojeść rośnie ? bo jeśli nie to też dołożę.
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Iga23 -ja bardzo lubię takie pospolite kwiatki i pasują do wielskiego ogrodu
kogra- rododendrony trochę zmarzły i nie wszystkie zakwitły ,ale mam nadzieję ,że następna zima będzie bardziej przyjazna dla roślin i dla nas
Ziel-ona - Orliki takie bardzo popularne ,ale w gromadzie wyglądają super
chatte - Glicynia młode liście ma właśnie takie trochę żółtawe ,póżniej zmieniają barwę a Twoja glicynia rośnie
Gabriela - jak miło przeczytać ,że roślinki Ci dobrze rosną .Dobra pani to i rośliny mają się dobrze
Trojeść jedna mi się ostała ,trochę odchorowała ,ale chucham i dmucham na nią ,więc powinna przeżyć
Kochani zamarzyła mi się biała rabata .Poczekałam aż M pojedzie do pracy (żeby nie widział jak mu trawę niszczę ,bo wiadomo nie od dziś ,że męża najlepiej postawić przed faktem dokonanym
)no i wzięłam się do pracy .Odkopałam trawę i wyglądało to tak

Następnie zaczęłam obsadzać ją roślinami -najpierw drzewa i krzewy - moje nowe nabytki
Dawidia chińska ,Styrakowiec japoński,Dereń kousa,Dereń biały 'Elegantissima'.
Następnie zaczęłam wykopywać wszystkie byliny ,które maja białe kwiaty (nawet deszcz mnie nie zniechęcił
)
Na nowej rabacie znalazły się następujące rośliny:
Żurawka agrestolistna,Maruna.Posłonek ,Złocień wielki 'Jastruń',Złocień niski,Stokrotki,Dzwonek karpacki ,Dzwonek brzoskwiniolistny,Gożdzik rozesłany,Gożdzik brodaty,Odętka,Irys ,Gęsiówka kaukaska,Gęsiówka kaukaska 'Plena',Aster Marcinek,Szałwia ,Orliki,Skalnica Arendsa,Rogownica kutnerowata,Liatra kłosowa i Floks .
Oczywiście rabata okazała się większa niż ilość moich roślin i wygląda to teraz tak
Część obsadzona

Część pusta

kogra- rododendrony trochę zmarzły i nie wszystkie zakwitły ,ale mam nadzieję ,że następna zima będzie bardziej przyjazna dla roślin i dla nas

Ziel-ona - Orliki takie bardzo popularne ,ale w gromadzie wyglądają super

chatte - Glicynia młode liście ma właśnie takie trochę żółtawe ,póżniej zmieniają barwę a Twoja glicynia rośnie

Gabriela - jak miło przeczytać ,że roślinki Ci dobrze rosną .Dobra pani to i rośliny mają się dobrze

Kochani zamarzyła mi się biała rabata .Poczekałam aż M pojedzie do pracy (żeby nie widział jak mu trawę niszczę ,bo wiadomo nie od dziś ,że męża najlepiej postawić przed faktem dokonanym

Następnie zaczęłam obsadzać ją roślinami -najpierw drzewa i krzewy - moje nowe nabytki

Dawidia chińska ,Styrakowiec japoński,Dereń kousa,Dereń biały 'Elegantissima'.
Następnie zaczęłam wykopywać wszystkie byliny ,które maja białe kwiaty (nawet deszcz mnie nie zniechęcił

Na nowej rabacie znalazły się następujące rośliny:
Żurawka agrestolistna,Maruna.Posłonek ,Złocień wielki 'Jastruń',Złocień niski,Stokrotki,Dzwonek karpacki ,Dzwonek brzoskwiniolistny,Gożdzik rozesłany,Gożdzik brodaty,Odętka,Irys ,Gęsiówka kaukaska,Gęsiówka kaukaska 'Plena',Aster Marcinek,Szałwia ,Orliki,Skalnica Arendsa,Rogownica kutnerowata,Liatra kłosowa i Floks .
Oczywiście rabata okazała się większa niż ilość moich roślin i wygląda to teraz tak

Część obsadzona

Część pusta

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pustą część obsiej jednoroczniakami, albo kup białe pelargonie, werbenę, lobelię, starca itp.....
A do przyszłego roku coś dokupisz z bylin.
Poza tym krzewy się mocno rozrosną i nie za bardzo będzie tyle miejsca żeby rozpędzać się z nasadzeniami.
Nie zapomnij o cebulowych.
Możesz też obsadzić je kolorowymi trawami jako kontrast dla bieli.
Jak się rozrośnie to będzie super.
A do przyszłego roku coś dokupisz z bylin.
Poza tym krzewy się mocno rozrosną i nie za bardzo będzie tyle miejsca żeby rozpędzać się z nasadzeniami.
Nie zapomnij o cebulowych.
Możesz też obsadzić je kolorowymi trawami jako kontrast dla bieli.
Jak się rozrośnie to będzie super.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Bożenko, muszę pożebraczyć ... podeślij mi, proszę szczyptę nasionek tych bardzo ciemno fioletowych orlików z ostatniego zdjęcia
Chętnie dam w zamian jakieś moje:)
Mam też pytanie - czy ketmie , które próbowałaś ukorzenić przyjęły się i żyją ? Jeśli tak , wklej zdjęcie. Chciałabym spróbować takiej metody rozmnażania tego krzewu, ale nie wiem , czy to się w amatorskich warunkach udaje?

Mam też pytanie - czy ketmie , które próbowałaś ukorzenić przyjęły się i żyją ? Jeśli tak , wklej zdjęcie. Chciałabym spróbować takiej metody rozmnażania tego krzewu, ale nie wiem , czy to się w amatorskich warunkach udaje?
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
Bożenko, wiesz, że rozrośnie się szybko 
Podziwiam Cię, to ciężka praca, zerwać darń
Powiedz co M na to, pewnie mu się podobało, będzie mniej koszenia

Podziwiam Cię, to ciężka praca, zerwać darń

Powiedz co M na to, pewnie mu się podobało, będzie mniej koszenia

serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Bożenko, miałam podobny pomysł jak Ty, ale w zeszłym roku; też zrobiłam białą rabatę na kawałku trawnika.
Pierwszy rok - rabata wyglądała dosyć ubogo, ale już w tym roku, jak roślinki się rozrosły - całkiem, całkiem...
Kilka roślinek, które tam posadziłam - piwonia biała, hortensja ogrodowa, floksy, ostróżki, dzwonki,, onętki, bodziszki i...więcej nie pamiętam. Wcześniej rosły tam białe i biało-zielone tulipany.
Pozdrawiam
Pierwszy rok - rabata wyglądała dosyć ubogo, ale już w tym roku, jak roślinki się rozrosły - całkiem, całkiem...
Kilka roślinek, które tam posadziłam - piwonia biała, hortensja ogrodowa, floksy, ostróżki, dzwonki,, onętki, bodziszki i...więcej nie pamiętam. Wcześniej rosły tam białe i biało-zielone tulipany.
Pozdrawiam

- Babopielka
Grażynko- kogra to nie jest takie proste bo rabata jest dosyć pokażnych rozmiarów ,ma 8 x 5 metrów
ale coś wymyślę
Dziękuję za podpowiedzi
Ewelina - możesz żebrać
oczywiście zbiorę nasionka tych Orlików dla Ciebie
Moja hodowla Ketmii ma się całkiem dobrze .W tym roku ukorzeniły mi się 44 sadzonki
Oto one

Sadzonki od Twojej Ketmii już zimowały w gruncie i żyją .Warto próbować bo to fajna zabawa i jaka radość jeśli się samemu wyhoduje roślinę
agrazka - faktycznie zrywanie darni i wynoszenie jej to ciężka harówka
ale ja już mam wprawę bo to jest moja 15 rabata i wszystkie są duże .Mąż nic nie mówił ,jakoś to przetrawił ,tylko nie podoba mu się ,że widać gołą ziemię i jest tak mało roślin
Myślę ,że w przyszłym roku będzie zadowolony
Zenia - no właśnie od czegoś trzeba zacząć ,a początki nigdy nie są zadowalające ,ale za rok będziemy się chwalić nowymi rabatami (mam nadzieję
)
dala -pewnie u Ciebie to już lepiej wygląda niż u mnie ,ale co tam cierpliwa jestem i poczekam na efekt chociażby i kilka lat
chatte - mam nadzieje ,że wypuści nowe liście .U mnie zmarzła Paulownia i Hortensje ,ale zaczynają wypuszczać więc jestem dobrej myśli
A teraz trochę widoczków .
Po sześciu latach od posadzenia zakwitła mi Robinia Frisia -pięknie pachnie :P

Robinia lepka

Krzewuszka

Kokornak też kwitnie.

Jakieś śmieszne szafirki

Rabata

Ewelina - możesz żebrać

Moja hodowla Ketmii ma się całkiem dobrze .W tym roku ukorzeniły mi się 44 sadzonki

Oto one

Sadzonki od Twojej Ketmii już zimowały w gruncie i żyją .Warto próbować bo to fajna zabawa i jaka radość jeśli się samemu wyhoduje roślinę

agrazka - faktycznie zrywanie darni i wynoszenie jej to ciężka harówka

Zenia - no właśnie od czegoś trzeba zacząć ,a początki nigdy nie są zadowalające ,ale za rok będziemy się chwalić nowymi rabatami (mam nadzieję

dala -pewnie u Ciebie to już lepiej wygląda niż u mnie ,ale co tam cierpliwa jestem i poczekam na efekt chociażby i kilka lat

chatte - mam nadzieje ,że wypuści nowe liście .U mnie zmarzła Paulownia i Hortensje ,ale zaczynają wypuszczać więc jestem dobrej myśli

A teraz trochę widoczków .
Po sześciu latach od posadzenia zakwitła mi Robinia Frisia -pięknie pachnie :P

Robinia lepka

Krzewuszka

Kokornak też kwitnie.

Jakieś śmieszne szafirki

Rabata

- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Bożenko to chyba rekord w ukorzenianiu sadzonek.
Chyba żywopłot z nich będzie - ale byłoby cudnie.

Chyba żywopłot z nich będzie - ale byłoby cudnie.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Babopielka
Grażynko - graynarosa22 - mój ogród do małych nie należy ,ma to swoje plusy i minusy
Plusy to to ,że mogę szaleć z roślinami (chociaż ostatnio już mniej bo roślin ciągle przybywa)minusy to bardzo dużo pracy ,a o kosztach już nie wspomnę
Ewelina - nie pomyślałam ,że aż tyle Ketmii uda mi się ukorzenić
Dostałam gałązki od dziewczyn z forum ,sadziłam wszystko i nie liczyłam ,że tyle tego będzie
Teraz się zastanawiam co z tym zrobić ,bo nie mam koncepcji żadnej
Kolory większości są oznaczone ,tylko kilka jest niespodzianek i mam też takie o liściach variegata
Moja Akacja Frisia ma ponad trzy metry

Grażynko - kogra jeszcze nie wiem co z nimi zrobię
właściwie już bym mogła je sadzić do gruntu ,tylko nie bardzo wiem gdzie no i jak to w miarę harmonijnie zestawić
Jeszcze trochę pomyślę nad tym ,nie miała babopielka kłopotu -ukorzeniła sobie Ketmie
Aszka no ja sama jestem w szoku ,że aż tyle ich się ukorzeniło

Ewelina - nie pomyślałam ,że aż tyle Ketmii uda mi się ukorzenić

Moja Akacja Frisia ma ponad trzy metry

Grażynko - kogra jeszcze nie wiem co z nimi zrobię

Jeszcze trochę pomyślę nad tym ,nie miała babopielka kłopotu -ukorzeniła sobie Ketmie

Aszka no ja sama jestem w szoku ,że aż tyle ich się ukorzeniło