HVX - doświadczenia i dyskusje użytkowników

Hosty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Zanna i Ada to wszystko są przypalenia. Color Glory nawet bez słońca łatwo się przypala do grona takich należny również Supernova, to chyba rekordzistki w przypalaniu się ;(

Dziwi mnie jednak Chinese Sunmrise, nie powinan sie przypalac, a tu wyraźne przypalenia
Pisaliśmy już o tym, poczytajcie HOSTA - PROBLEMY I KŁOPOTY.

Do Marioli...jaki nawóz stosowałaś ? To nie jest HVX.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję :D
Nawozu żadnego pod nią nie dawałam ale rośnie obok Rh a jego zasilałam.
No i rośnie na rogu więc jest narażona na przydeptywanie i uszkodzenia mechaniczne.
Bardzo się cieszę bo chciałam ją przesadzić na hostowisko i balam się że może być zarażona.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Moja Miss Saigon miała w roku ubiegłym identyczne. Przebadałem, była zdrowa. W tym roku ok. Myslę,ze była to kwestia czegoś co jej nie odpowiadało w ziemi, może zbytnia kwasowość ?
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Witam i proszę o pomoc.
W tym miejscu miałam jakieś 3 lata temu hosty, które potem przesadziłam na inne miejsce.
W tym roku chcę tu powrócić z hostami, ale zauważyłam, że wyrosła mi jakaś hosta, nie wiem z siewu, czy coś pozostało w ziemi?
Dodam, że podobnej hosty nigdy nie miałam, ani nie widziałam u nikogo :wink:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mogło coś zostać z korzenia. To nie jest wirus, ale albo nadmiar albo niedobór składników.
Być może ziemia jest nazbyt wapienna...albo za kwaśna.
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Oj, naczytałam się :roll: Zrobiłam przegląd moich host i też znalazłam różne dziwne zmiany na liściach niektórych...bardzo proszę o diagnozę (i identyfikację przy okazji).

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj,
Pierwszą nie będziemy nawet identyfikować tylko diagnozować- zniszcz, klasyczny HVX :(

Druga fortunei Albopicta, raczej ok, trzecia nie wiem, ale nie wygląda na HVX tylko cholerstwo, które się dopiero od dwoch lat na hostach pojawia. Raczej nic groźnego. U mnie miały niektóre takie zmiany w roku ubiegłym ,ale testy nie wykazały HVx, a raczej się nie mylą . W tym roku są czyściutkie, za to inne teraz to mają :(
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Tomaszu! Szkoda mi wyrzucić, ale jak trzeba to trzeba :( A mam jeszcze takie pytanie, bo czytam i czytam, ale się nie doczytałam. Czy te wirusy przechodzą z hosty na hostę?? Bo jeśli zarażona rosła wśród zdrowych to może pozostałe też są zarażone? I co wtedy?
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomasz II pisze:Mogło coś zostać z korzenia. To nie jest wirus, ale albo nadmiar albo niedobór składników.
Być może ziemia jest nazbyt wapienna...albo za kwaśna.
Dzięki za odpowiedź Tomaszu
Faktycznie, może za kwaśna, rosły tam wcześniej Rh, albo mało składników bo to jest pod koroną wielkiego orzecha włoskiego. Najważniejsze Tomaszu, że nie znajdujesz na niej objawów wirusa. Przesadzę wzbogacając ziemię i może wtedy okaże się co to za cudo mi wyrosło.
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze pozwole sobie na wstawienie i proszę o sprawdzenie czy to słońce, czy już coś gorszego.
Hosta NN
Obrazek

Obrazek

Te jasne plamy są cieniutkie jak papier i prawie przezroczyste

I Hosta Color Glory
Obrazek

Jeżeli zdjęcia są za mało wyraźne to po południu zrobię kolejne
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomasz II pisze:Witaj,
Pierwszą nie będziemy nawet identyfikować tylko diagnozować- zniszcz, klasyczny HVX :(
Zlikwidowana :cry: Na jej miejsce kupiłam już nową identyczną (Hosta Bold Edger :?: - sprawdzałam w sieci i hosta o takiej nazwie wygląda zupełnie inaczej - jest biało zielona, a ta moja jest malutka i cała zielona...zgłupiałam...) Czy mogę ją posadzić w tym samym miejscu, w którym rosła ta zarażona?
Pana sprzedającego w ogrodnictwie poinformowałam, że sprzedaje zarażone wirusem hosty (te zarażone nadal tam stoją), ale on o takim wirusie nawet nie słyszał. Wzruszył ramionami i na tym się skończyło :evil:
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Klasyczna odpowiedź, wiec ten Pan może mieć teraz wszystkie zarażone, bo je dzieli ;(
Absolutnie nic nie sadź. Dopóki korzenie nie umrą. Trwa to ok. trzy miesiące, ale bezpieczniej będzie jeśli w tym sezonie żadnej hosty tam nie posadzisz .
x_P-42

Post »

Czy i gdzie dostępne są testy badające wirusa ?Dziękuję z góry za odpowiedź :)
agapanta
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 paź 2008, o 18:54

Post »

Pierwsza hosta:
Obrazek Obrazek
Druga hosta:
Obrazek Obrazek

Witam wszystkich. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu moich host. Dzisiaj zobaczyłam na hoście bezimiennej, którą mam już kilka lat (nigdy nie dzielona), białe, cienkie jak papier przebarwienia na kilku liściach. Zauważyłam także na hoście Northern exposure kupionej w zeszłym roku na jednym liściu podobne przebarwienie niedaleko nerwu. Podejrzewam że powiązane jest to z tym, iż mają za dużo wody, gdyż ostatnimi dniami padało, a one znajdują się w cieniu. Przesyłam zdjęcia i liczę że mogą one państwu pomóc w diagnozie. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
agapanta
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pierwsza to Francess Williams, a wiec po prostu przypalona gorącym słońcem- to u niej norma.
Druga zdjęcie zbyt dalekie, następne niewidoczne ;(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”