Pomidory - choroby i szkodniki - cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Beatko , na pewno nie masz żadnej choroby , za późno wietrzyłaś , czy może zalałaś trochę ?

Pozdawiam , kozula .
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Troszku zalałam :oops:, a poza tym pryskałam je z rana skrzypem, a potem wylajzło niemiłosierne słoneczko, dzięki śliczne :D
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Mam to samo co Maciachowa. :? Wyczytałam też ,że czasami warto podlać 2-3% roztworem saletry .Korzeń będzie większy i nie będzie miał problemów z pobieraniem składników :!: TAK CZY NIE :?: :roll:
Awatar użytkownika
Milosz-s
200p
200p
Od: 29 maja 2007, o 16:27

Post »

Saletry ogólnie to sole kwasu azotowego, a więc zawierają azot. Pomidor zasilany azotem "pójdzie" w liście i nie będzie zawiązywał owoców. Potrzebuje natomiast wysokiego nawożenia potasowego. Potas szczególnie potrzebny jest do prawidłowego dojrzewania owoców. Nie napisałaś jaka miałaby to być saletra, więc jeżeli już koniecznie chcesz coś dać, to saletrę potasową. Ja stosuję Polifoskę z dobrym skutkiem.
Pomidory sadzi się głębiej pozostawiając dołki wokół młodej rośliny. Później podsypuje się je i do wysokości podsypania przyrastają nowe korzenie przybyszowe. Dzieje się to w sposób naturalny. Roślna w naturalny sposób zachowuje równowagę pomiędzy wielkością korzenia a masą zieloną. Była tutaj już mowa o przelanych pomidorach. Występuje wówczas podgniwanie korzeni i żadne substancje chemiczne ich nie odratują. Roślina będzie miała cały czas problemy z pobieraniem z gleby składników pokarmowych, kwiaty będą zasychały, a liście żółkły. Podsypanie pozwoli wytworzyć nowe korzenie i uratować roślinę. Podlewanie 1, max 2 razy w tygodniu jest odpowiednie.
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

ida74 pisze:Mam to samo co Maciachowa. :? Wyczytałam też ,że czasami warto podlać 2-3% roztworem saletry .Korzeń będzie większy i nie będzie miał problemów z pobieraniem składników :!: TAK CZY NIE :?: :roll:
Ido , dobrze wyczytałaś , tylko absolutnie nie chodzi tu o częste karmienie tym składnikiem pomidora , bo będzie tak jak napisał Miłosz .
Jeśli jest za niski poziom azotu w podłożu , wtedy korzenie są mniejsze niż u prawidłowo odżywionej rośliny . Natomiast nadmiar azotu w podłożu dla pomidorów , szczególnie już kwitnących to katastrofa .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p
Od: 30 mar 2009, o 22:46

Post »

w moim przypadku będzie chyba podobnie- też mam fioletowe łodygi aż po liście- zresztą od początku ta rozsada bawolego serca była taka delikatna :?: jak się ociepli to wróci wszystko do normy....i rośliny wydadza owoce??
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Chodzi mi o pomoc dorażną,czyli o podlanie TYLKO raz roztworem saletry .Fakt efekt widać od razu :!: Roślina stała się ciemniejsza, liście wyglądają już inaczej,a pęd główny bardzo gruby.Na razie wszystko kwitnie.Fakt -może ja tylko już wymyślam .W tym roku mam tyle odmian ,że chodzę przy nich jak przy jajkach.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ido , nie ma jeszcze zdjęć czy niedowidzę ? Możesz zrobić fotkę wierzchołka Black Krima wcześnie rano lub wieczorem ? Podejrzewam że ,,uciekł" Ci wegetatywnie i możesz mieć z nim kłopoty .

Pozdrawiam , kozula .
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

ida74 pisze:Mam to samo co Maciachowa. :? Wyczytałam też ,że czasami warto podlać 2-3% roztworem saletry .Korzeń będzie większy i nie będzie miał problemów z pobieraniem składników :!: TAK CZY NIE :?: :roll:
Na rozwój systemu korzeniowego po posadzeniu (i przeciwko fioletowieniu zarazem) - nie azot, tylko FOSFOR!
A tak nawiasem mówiąc, roztwór 2-3 procentowy jest za silny. Podlewa się roztworami 0,5 - 0,7%. Roślina co prawda wytrzyma i ten silniejszy, ale wierzchołek wyrośnie nienaturalnie ciemny, starsze liście mogą zżółknąć i po co to?
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Co do stężenia Lotta ma rację . Na rozwój systemu korzeniowego oprócz fosforu wpływ ma azot i wapń . Jeśli brakuje jednego z nich system korzeniowy będzie słaby , nawet jeśli dwa pozostałe są w normie .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

W ostatnich dniach nastąpiło pogorszeni warunków atmosferycznych/opady deszczu.spadek temperatury powietrza w dzień poniżej 10°C/,jakie zabiegi należało by wykonać w związku z tym przy pomidorach posadzonych w gruncie/bez osłon/. Może ktoś posiadający doświadczenie w tego typu uprawie podzielił by się swoimi uwagami
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Janhel, ja mam pomidory już zapalikowane, nawet je już drugi raz podwiązywałam - tak ostro skoczyły i nic im nie poradzę. Przy papryce i ogórkach powbijałam plastykowe pałąki, butelki na patykach i przykryłam włókniną. Na innych działkach widziałam porobione wiatrochrony z folii, tzn do wbitych kołków wokół grządki z papryką i pomidorami, przymocowana folia na wys. około 1 metra. Jakaś to ochrona przed wiatrem jest, ale nie przed niską temperaturą.
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Pisząc o zabiegach jakie ewentualnie należało by wykonać w związku z aktualną pogodą, miałem na myśli ewentualne zabiegi chemiczne czy dodatkowe zasilenie nawozami.Taka pogoda jak w ostatnich dniach poważnie zahamowała wzrost/rozwój/ pomidorów szczególnie gruntowych/bez osłon/.
Awatar użytkownika
Ewadz34
200p
200p
Od: 10 lut 2009, o 09:28

Post »

Moje pomidory mają mączlika szklarniowego, którego usiłuję wytępić. Robalom sprzyja ciepło, więc ja cieszę się z chłodu, bo mączlik tego nie lubi. Pomidorom nic nie będzie - mam na myśli chłód, to dla naszego klimatu normalne. Niczym ich nie przykrywam. Moja babcia, gdyby zobaczyła włókninę..., a zawsze miała piękne pomidory... No, ale to było Kiedyś...

Sumując - nie ma co się przejmować tym zimnem, które jest tylko na tym czasem, wszak to nie październik.
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p
Od: 30 mar 2009, o 22:46

Post »

hej kto mi poradzi co robić???????
na jednym krzaczku pomidorów kokt. w gruncie zauważylam brunatne małe plamki (kropki) od góry do dołu- nie tylko na dolnych liściach...... od razu go wyrwałam. na innych tego nie zauważyłam ( tylko na kolejnym obok ale już nie w takim nateżeniu na dwóch liściach), jak do tej pory pryskałam tylko gnojówką z pok. a kolejnym razem grevitem....... ogólnie panuje u mnie plaga mszyc( są nawet na każdym chwaście) ale na tym pomidorze żadnego szkodnika nie zauważyłam..... póżniej zrobię fote - o ile znajdę ten krzak....
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”