Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
krab_ik

Post »

Nie mam mozliwości zamieszczenia zdjęcia z dokładnie widocznymi plamkami, natomiast po kliknięciu na zdjęcie można je powiększyć na fotosiku.
Zamiokulkas aktrualnie ejst troszkę zakurzony ponieważ mam remont w domku,.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie chodzi mi o plamki ale by zrobić zdjęcie z zbliżenia tym czarnym kropkom o jakich piszesz że są na liściach. :wink:
krab_ik

Post »

Niestety, mój aparat nie jest w stanie złapać ostrości, i tylko mogę zamieścić takie zdjęcia:-(
Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Sprawdź czy te czarne kropki dadzą się usunąć poprzez starcie ich czy są to raczej plamki na liściach. :wink:
krab_ik

Post »

Nie dadzą się usunąć
x-C-j
---

Post »

Opryskaj roślinę Topsinem M i zwiększ troszkę teraz podlewanie do jeszcze raz takiej dawki jaką dostawał dotychczas i teraz dawaj wodę co dwa tygodnie. :wink:
krab_ik

Post »

Dziękuję serdecznie za szybką poradę. :D
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20

Post »

mam podobny problem z tym ,że ja swojego kupiłam za grosze w jakimś hipermarkecie. Stał na szafce z roślinami po przecenie ale jakoś się specjalnie tym nie przejęłam bo roślina rośnie jak szalona a plamki się nie powiększają. Może to nie grzyb ?? :roll: Może to jakieś mechaniczne uszkodzenia ze sklepu albo ich błąd w pielęgnacji ? Pryskałam preparatami przeciwgrzybiczymi a plamki zostały
krab_ik

Post »

Czy przesadzić zamiokulkasa do zwykłej doniczki, żeby nadmiar wody wyciekał na podstawkę?? (w tej chwili wsadzony jest w szklaną donicę/wazon, gdzie woda nie ma możliwości wycieku)
x-C-j
---

Post »

krab_ik pisze:Czy przesadzić zamiokulkasa do zwykłej doniczki, żeby nadmiar wody wyciekał na podstawkę?? (w tej chwili wsadzony jest w szklaną donicę/wazon, gdzie woda nie ma możliwości wycieku)
Oczywiście i to jak najszybciej, to roślina której nie podlewa się częściej jak co dwa tygodnie w sezonie wegetacji i powinna rosnąc w doniczce z odpływami w dnie. :wink:
hiolka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 sie 2008, o 10:40

Post »

Witam,

wiem, że tytuł postu nie brzmi zbyt zachęcająco, ale na taką właśnie zawartość jednego z kłączy natknęłam się dziś przy okazji przesadzania Zamiokulkasa do większej doniczki.

Przy całej operacji musiałam naruszyć jedno z jego licznych kłączy, którego zawartość okazała się mało przyjemna - żółtawa i biaława glutowata, ciagnąca się wydzielina, o intensywnym zapachu - jak jakiś syrop lub klej.

Czy ktoś mógłby napisać co to takiego, czy ta wydzielina jest w jakiś sposób szkodliwa, trująca? I właściwie skąd się wzięła, wydaje mi się, że to jakieś zapasowe, nietypowe "kłącze", składające się z delikatnej okrywy i paskudnie wyglądającej zawartości.
x-C-j
---

Post »

A nie zalałaś go czasem i nie jest to postępująca martwica jakiejś bulwy?
hiolka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nie, wodę dozuję mu oszczędnie.

W przypadku, o którym piszę, chodzi tylko o jedną, nietypową bulwę. Reszta jest twarda, ta składała się z cienkiej skorupki i intensywnie, nieprzyjemnie pachnącej mazi. Zauważyłam też, że pojedyncze liście łodyg wyrastajacych w jej bezpośrednim sąsiedztwie żółkną. Nie wiem, czy to ne jest ognisko jakiejś choroby.
x-C-j
---

Post »

Usuń to i ranę zasyp miałem z węgla grillowego. :wink:
hiolka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tak też zrobiłam (prawie) - foliowe rękawiczki i paluchem wygrzebałam lepką zawartość (fuj). na razie wnętrze jest przysypane suchą ziemią, musze postarać się o węgiel drzewny (jest jakiś inny zamiennik?).
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”