Na początku chciałbym wszystkich bardzo serdecznie przywitać.
Mam ostatnio coraz większy kłopot z trawnikiem, a szczerze mówiąc moja wiedza jest płyciutka
Ale może od początki. Trawnik była założony w zeszłym roku w kwietniu (nasiona barenbrug mieszanka uniwersalna), na początku problemem był powój (tak mi się wydaje) ale z tym sobie poradziłem przez ręczne wyrywanie (czas stracony nieoceniony). Pod koniec roku zauważyłem że trawa jest coraz ostrzejsza i zacząłem się jej mocno przyglądać i zauważyłem coraz większą ilość tego czegoś, w tym roku jest tragedia - gołą stopą czuje jak bym chodził po twardej szczotce.
Problem w tym że nie wiem co to jest. Przeczytałem inne tematy na forum ale mój chwast nie pasuje do końca do żadnego.
Chwastnica Jednostronna?? Perz?? Najdziwniejsze jest to że nie ma jednorodnego korzenia, chcąc ją wydrzeć musiałem wyciąć kawałek trawy razem z nim i ręcznie pooddzielać. Dodatkowy przeciwnikiem są placki....niestety nie do jedzenia

Taki jak na jednym zdjęciu. Trawa regularnie koszona , 6-7 dni, naważona azofoską i dosiewana. Ale z tego co widzę to koszenie powoduje ostrzenie końcówek tego chwastu.
Czy spotkaliście się z czymś takim, czy może ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć doradzić.