Świerk (Picea) - choroby, szkodniki
Uważam, że niestety coś mu dolega. Również mam świerk wężowy i to od jakiś 12 lat i nic takiego u swojego nie zauważyłam. Nawet stare pędy są w bardzo dobrej kondycji. Jeżeli nie zauważysz żadnych "obcych" to podłóż rękę pod gałązkę i lekko nią poruszaj (gałązką) i odczekaj chwilke. Może wtedy coś zauważysz. I nie wahaj się użyć chemii.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Co dolega naszym świerkom?
Nasze świerki zaatakowała jakaś choroba. Najpierw zaatakowane zostały młode pędy świerku, które zaczęły usychać. Później choroba przeniosła się na następne drzewko. W tej chwili cały czas choroba się rozwija, proszę o pomoc, co zrobić, alby pozbyć się choroby drzewek.
http://img507.imageshack.us/gal.php?g=pict0025r.jpg
http://img507.imageshack.us/gal.php?g=pict0025r.jpg
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
trochę mi się to kojarzy z zamieraniem wierzchołków pędów , choroba grzybowa
artykuł z gazety.pl :
Zamieranie wierzchołków lub jednorocznych gałązek świerka
Redakcja "Ogrody"
2003-10-14, ostatnia aktualizacja 2003-10-14 16:50
Powoduje grzyb - Nectria cucurbitula i Siroccocus conigenus.
Igły brunatnieją, obumierają i opadają, a wierzchołek pędu zagina się. Zakażenie pędów może następować poprzez rany spowodowane gradobiciem, przez owady lub podczas prowadzenia prac pielęgnacyjnych. Na powierzchni chorych tkanek widoczne są czarne zarodniki, zakażające sąsiednie pędy.
Recepta:
Chore pędy trzeba wycinać, a całe drzewa opryskać jednym z preparatów: Rovral Flo 255 SC (0,2%), Sarfun 500 SC (0,15%), Topsin M 500 SC (0,1%) lub Topsin M 70 WP (0,1%).
obejrzeć przez lupkę czy widać jakieś zarodniki grzybów
artykuł z gazety.pl :
Zamieranie wierzchołków lub jednorocznych gałązek świerka
Redakcja "Ogrody"
2003-10-14, ostatnia aktualizacja 2003-10-14 16:50
Powoduje grzyb - Nectria cucurbitula i Siroccocus conigenus.
Igły brunatnieją, obumierają i opadają, a wierzchołek pędu zagina się. Zakażenie pędów może następować poprzez rany spowodowane gradobiciem, przez owady lub podczas prowadzenia prac pielęgnacyjnych. Na powierzchni chorych tkanek widoczne są czarne zarodniki, zakażające sąsiednie pędy.
Recepta:
Chore pędy trzeba wycinać, a całe drzewa opryskać jednym z preparatów: Rovral Flo 255 SC (0,2%), Sarfun 500 SC (0,15%), Topsin M 500 SC (0,1%) lub Topsin M 70 WP (0,1%).
obejrzeć przez lupkę czy widać jakieś zarodniki grzybów
Świerki - pomocy
Witam wsztystkich.
Od zeszłego sezony walczę z bardzo uciążliwą przypadłoścoią moich świerków zarówno nowych (wsadzonych 2 lata temu), jak i trochę starszych wsadzonych ok 5 lat temu. Początkowo pojawiają się jaśniejsze plamy na igłach (niektórzy twierdzą, że przypominato to gąsieniczkę - co widać na zdjęciach). Dotyczy to głównie pędów zewnętrznych. Oto zdjęcia:

Kończy się to zwykle całkowitym zbrązowieniem igieł, ale one nie opdają, tylko zostają na gałęziach. Wygląda to tak:

Pryskałem na grzyby (Aliette) i na przędziorki (Talstar) i nie pomaga. Czy ktoś może mi pomóc - bo inaczej boję się, że stracę 30 świerków...
Od zeszłego sezony walczę z bardzo uciążliwą przypadłoścoią moich świerków zarówno nowych (wsadzonych 2 lata temu), jak i trochę starszych wsadzonych ok 5 lat temu. Początkowo pojawiają się jaśniejsze plamy na igłach (niektórzy twierdzą, że przypominato to gąsieniczkę - co widać na zdjęciach). Dotyczy to głównie pędów zewnętrznych. Oto zdjęcia:

Kończy się to zwykle całkowitym zbrązowieniem igieł, ale one nie opdają, tylko zostają na gałęziach. Wygląda to tak:

Pryskałem na grzyby (Aliette) i na przędziorki (Talstar) i nie pomaga. Czy ktoś może mi pomóc - bo inaczej boję się, że stracę 30 świerków...

Witam wszystkich serdecznie!
Jest to mój pierwszy post na tym forum. Moje świerki opanowała ta sama choroba i wiem już czym mam zrobić oprysk (Confidor 200 SL ), ale problem polega na tym ,że świerki są dość wysokie i nie ma możliwości dokładnego oprysku. Przeczytałem, że można podlać drzewko tym środkiem, czy ten zabieg przyniesie taki sam efekt jak oprysk?
I jeszcze jedno pytanie czy jak będe miał gotową ciecz do podlewania czy mogę nia podlać świerk conica.
Witam. Wlasnie przeszukuje net, bo moj ogromny swierk w ogrodzie tez ma te chorobe. Biednieje w oczach, gubi igly. Zal mi go strasznie, bo jest ozdoba naszego ogrodu, a jest wyzszy od naszego pietrowego domu. Czy mozna jakos to zawlczyc inaczej niz przez opryskiwanie, ktore u nas jest akurat niewykonalne w 2/3 drzewa?
Więc tak opryskałem wczoraj świerki Confidorem 200 SL nie wiem czy środek zadziała, bo dzisiaj rano po około 26 godz. po oprysku spadł lekki deszcz. Pozostałe iglaki w tym świerki Conica opryskałem Mospilanem 20SP zastanawiam się czy przez te opady powtórzyć oprysk wcześniej czy tak jak tu czytam po 14 dniach. 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Choroba świerków
Co dolega moim świerkom
nie mogę znaleźć zywych szkodników, nawet w mądrych ksiąkzach szukałam; czy to moze przędziorek?

nie mogę znaleźć zywych szkodników, nawet w mądrych ksiąkzach szukałam; czy to moze przędziorek?

- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak, to może być przędziorek...
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.