Czosnek ozdobny(Allium)Termin sadzenia,wymagania Cz.1
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie wyczytałam, że dorasta do tych 60 cm.Deirde pisze:Mam pytanie - kupiłam do róż czosnek Hair, wyrósł już na wysokość 60 cm, czy ktoś wie jaką on osiąga wysokość zanim zakwitnie?
Ma już pąki?
No i gdzie go zdobyłaś? Mnie się udało kupić błękitny, główkowaty i złocisty, ale tego jak na złość nie.
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oliwko - Hair kupiłam u siebie w ogrodniczym, czasem udaje im się kupić do sklepu coś ciekawego. Mój ma już pąki, ciekawie rośnie bo obserwowałam jak ruszają im się liście i pędy, czasem były splecione ze sobą. Czekam z niecierpliwością na kwiaty i zawsze mogę podesłać Ci kilka cebulek. Z czosnków kupiłam - w zasadzie miały być do róż - aflatunense, caeruleum, flavum żółty, Moly, neopolitanum, roseum i mix. Niektóre niestety nie wyszły.
Hmm,u mnie ziemia tez jest kwaśna ,ale gliniasta . Z czosnkiem próbuję juz kilka lat -cackam się ,dosypuję piasek ,sadzę w koszyczkach ,a wypuszcza mi najwyżej liście i koniec .iga23 pisze:U mnie gleba jest kwaśna i świetnie rosną czosnki
Potem w ogóle znika .A marzy mi się taka duża grupa tych wysokich

Poradzcie ,co mam zrobić z ziemią ,żeby się udało.
Magda.
Czosnki ozdobne (Allium ) wymagania,dyskusje Cz.2
Potrzebuję porady doświadczonych ogrodników.
Kupiłam kilkanaście cebul różnych gatunków czosnku ozdobnego - raczej wysokich odmian. W głowie miałam że na rabacie posadzę je co kilka metrów jeden. Ale przeczytałam, że czosnki lepiej wyglądają w grupie. Tak więc mam pytanie co wygląda lepiej: wysoki kulisty akcent co jakiś czas czy fragment rabaty tylko czosnkowy? A jeśli tak, to czy pomiędzy czosnkami posadzić jakieś byliny, czy jak przekwitną podsadzić jednorocznymi? Dziękuję za wszelkie sugestie, super gdybyście dołączyli jakieś zdjęcia.
pozdrawiam
Magda
Kupiłam kilkanaście cebul różnych gatunków czosnku ozdobnego - raczej wysokich odmian. W głowie miałam że na rabacie posadzę je co kilka metrów jeden. Ale przeczytałam, że czosnki lepiej wyglądają w grupie. Tak więc mam pytanie co wygląda lepiej: wysoki kulisty akcent co jakiś czas czy fragment rabaty tylko czosnkowy? A jeśli tak, to czy pomiędzy czosnkami posadzić jakieś byliny, czy jak przekwitną podsadzić jednorocznymi? Dziękuję za wszelkie sugestie, super gdybyście dołączyli jakieś zdjęcia.
pozdrawiam
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- aledra7
- 1000p
- Od: 21 paź 2008, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek ozdobny - rabata
Kiedy można siać czosnek aflatueński? po jakim czasie siewki zakwitną? czy wykopuje się je tak jak inne cebulki?
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czosnek ozdobny - rabata
Nie sadziłabym bylin pomiędzy czosnkami, a raczej czosnki pomiędzy bylinami ;)
Takie wysokie jak pokazała Agnieś, np między różami - po 2-3, niższe pomiędzy innymi bylinami.
W ubiegłym roku zakwitły mi dziwne czosnki,. do czosnków niepodobne
, takie wielokwiatowe 
Niestety nie wiem, jak się nazywają. One nadawałyby się do posadzenia w większej grupie, tak jak byliny
Takie wysokie jak pokazała Agnieś, np między różami - po 2-3, niższe pomiędzy innymi bylinami.
W ubiegłym roku zakwitły mi dziwne czosnki,. do czosnków niepodobne

Niestety nie wiem, jak się nazywają. One nadawałyby się do posadzenia w większej grupie, tak jak byliny