Bogusiny Ogród (Bogusia2)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bogusiu - przepiękne!!!

My byliśmy w tę niedzielę, w ogrodzie botanicznym w Powsinie , rododendrony i azalie też były wspaniałe i zupełnie oszałamiające barwami i aromatem :) Pozdrawiam serdecznie.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Miło, że wpadłyście do mojego ogródka. Czas ochłonąć po wycieczce i wrócić do rzeczywistości. A w realu trochę smutno. bo Rododendrony kończą kwitnienie. Najdłużej kwitły piękny, różowy nieznajomy i Nova Zembla. Najkrócej Franceska i Roseum Elegans. Teraz kwitnie H.Charmant, Grandiflora i zaczyna Libretto. Dużo zadowolenia dają mi hortensje bukietowe i ogrodowe. Lawendy juz się kłoszą. Zakwitł mój pierwszy w życiu klematis "Niobe". Jest prześliczny. Kwitnie żurawka drobnymi, czerwonymi kwiatkami. Od dawna kwitna serduszki. Niestety złotokap też już kończy kwitnienie. Róże w blakach startowych. Pierwsza zakwitnie Fresia, już się wybarwiła. Nieststey róże nie wyglądają dobrze. A były takie cudne jeszcze 2-3 tygodnie temu. Teraz inwazja mszyc, skoczków i innego robactwa sprawiła, że maja zdeformowane, lepkie, pozwijane, odbarwione, pozasychane listki i pędy. Naprawdę katalogowo wyglada tylko jedna róża, Casanova. Eden zatracił swoje geny i udaje miniaturkę. Za to zakwitna 3 kępy peonii. Dwie pozostałe nie maja pączków i w sierpniu muszę je przesadzić na bardziej słoneczne stanowisko.
Nova Zembla chora i dzielna
Obrazek
Też Nova Zembla. W =tym sezonie moze nosic przdomek "Wspaniała"
Obrazek Obrazek
H.Charmant
Obrazek Obrazek
Grandiflorum
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Faktycznie, żal różaneczników następne kwitnienie nieprędko!
Więc tak wygląda Niobe? Nie choruje Ci? Słyszałam o nim tylko tyle, że jest piękny ale wrażliwy.
Z przyjemnością obejrzę Twoje róże. Posłuchałam Kasi cilli i uciachałam wszystkie pąki u moich dwóch nowych nabytków.
Po jednym zostawiłam. :lol: Gdybyż nie było tego robactwa!
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pięknie zagospodarowane rabatki. Ten lilak to Palibin? Ja mam jeszcze maleństwo, ale za to mam dwie inne miniaturowe odmiany, które wyglądają już całkiem sensownie. Różaneczniki przepiękne. Kot i pies przesympatyczne, zaglądam tu co jakiś czas i podglądam Twoje zwierzaki w ogrodzie i Twoje roślinki:-).
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Nigello i Kocico :D . Zawsze się cieszę, kiedy do mnie zagladacie i piszecie tyle ciepłych słów o moich zwierzakach kochanych i o ogrodzie. To jest lilak Pilibin. Jest miniaturowy, uroczy i ślicznie pachnie.
Obrazek
Bogusia
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Bogusiu!
Zaglądam do Ciebie regularnie, ale cóż będę pisać? No cóż? Pięknie się u Ciebie robi, coraz piękniej. Zachwyciła mnie Twoja Niobe, toż poluję na nią, jak na jednorożca niemal i nic. A w Twoim ogrodzie ona sobie mieszka i pyszni się cudnymi kwiatami, a u mnie kratka przecudnej urody czeka. Muszę jechać na Krakowiaków.
Do zobaczenia!
ewa f
1000p
1000p
Od: 23 sty 2009, o 22:57

Post »

Bogusiu! Nie narzekaj ,bowszystko ładnie rośnie.U mnie tez róże pogryzione i musiałam pryskać.eNie będę zwiedzać żadnych botaników,bo mi się humor pogorszy .Ogrody też tylko bardzo poczatkujacych
jolusiek123
100p
100p
Od: 9 kwie 2009, o 12:46

Post »

Witam:)
Bogusiu Twoje różaneczniki są cudne.
Chciałam się przypomnieć co z moimi piwoniami?
Cieplutko pozdrawiam
jolusiek123
100p
100p
Od: 9 kwie 2009, o 12:46

Post »

Zapomniałam o Twoich milusińskich, są przeurocze. Zawsze mówię, że dom ze zwierzętami jest pełny.
;:113
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Piękna fotorelacja z OB Wojsławicach - niektóre zdjęcia zapierają dech w piersiach, w realu pewnie jeszcze piękniej ;:154
Sama masz też piękną kolekcję różaneczników - dokonałaś niesamowitej przemiany, bo wcześniej przecież miałaś z nimi trochę problemów, a teraz wyglądają konkursowo... Coraz piękniej u Ciebie... Przepiękne zdjęcie powojnika Niobe - wygląda tak aksamitnie, a barwa aż kipi... Wkrótce róże i znowu nie będę mogła po nocach spać...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu, Twoje Rh są prześliczne, wyprowadziłaś je znakomicie, tak samo będzie z różami, one jeszcze młode są :) Ja też walczyłam z najeźdźcami! Niestety zostały potraktowane chemią :evil: Za dużo tego było!

Dziękuję za piękną fotorelację z Wojsławic, też tam byłam, wycieczka znakomita! Aż trudno uwierzyć, patrząc na nasze kwasolubne, że to mogą być takie wielkie drzewa :shock:
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Post »

Obejrzałam fotorelację z Wojsławic, wprawdzie tylko na Twoich fotkach, ale też odniosłam wrażenie pięknej aranżacji z innymi roślinami. Tego właśnie brakowało mi w Kórniku.
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Bogusiu od różaneczników głowa boli. W Wojsławicach i u Ciebie, pięknie się prezentują.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Bogusiu "patyczki" są w podróży - owinięte w wilgotnej lignince, odpakuj delikatnie. Jeden pędzik jest z bryłką ziemiii. Tylko się nie wystrasz! :wink:
Najlepiej posadź w miejsce stałe lub w donice.
Rododendrony boskie! :D
Na clematis Niobe poluje! Ja też złapałam bakcyla - zakupiłam w tym sezonie już 4 clematisy - pięknie dają sobie radę w towarzystwie róż! Nie wspomnę jak będą wyglądać! :wink:
Bogusiu pokaż mi tylko proszę te piwonie!
Buziaki!

P.S.
Z tego Edena to się uśmiałam! :D Mój z kolei z lekka przesadził - przy wzroście 15 cm - 6 pąków! Zostawiłam jeden. :wink:
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie miłe Ogrodniczki :D . Jolusiek, przykro mi ale nie wiem co mogło być przyczyną zatrzymania rozwoju Twoich peonii. Jak duże były pączki? Ja mam 5 krzaków peonii z czego 4 mają pączki a jedna nie. Z tych 4, trzy zakwitną a jednej pączki a właściwie pączuszki zaschły. U mnie przyczyną, moim zdaniem, jest niedostatek słońca. Moje piwonie rosną po zachodniej stronie i do tej ostatniej w rzędzie, słonka zbyt mało dociera. A jak jest u Ciebie, nie wiem. Ja sama się dopiero uczę amatorskiego ogrodnictwa. Na pewno dużo więcej skorzystasz, pytając o piwonie Peonię, która jest prawdziwym ekspertem.
Cilla jesteś słodka. Dziękuję. Wyobrażam sobie ile się natrudziłaś, żeby mi wyekspediować te sadzonki. Pytasz o piwonie. Czy chodzi Ci o takie zwykłe piwonie, które właśnie zaczynają kwitnąć? Bo moje obie drzewiaste juz dawno przekwitły. Mam dziś zrobione zdjęcie piwonii i zaraz je zamieszczę. Nie chcę Cię denerwować, ale Niobe jest z każdym dniem piekniejsza. Alu cieszę się, że obejrzałaś zdjęcia z Wojsławic. Moje zdjęcia są dużo gorszej jakości niż Twoje z Kórnika i nie oddają nawet w części barw rododendronów. Zdjęcia z aparatu są w miarę dobre ale po zmniejszeniu tracą dużo z wyrazistości. A wracając do Wojsławic, to co mnie tak bardzo zachwyciło, to staranność w aranżacji roślin. Tam nie ma nic przypadkowego i wszystko jest tak harmonijnie skomponowane. Ilość gatunków roślin jest oszałamiająca. Na mnie największe wrażenie zrobiły rododendrony w połączeniu z hostami, żurawkami i trzemilinami. Nie wyobrażacie sobie jak cudne było stanowisko wysokich świerków czy jodeł podsadzonych azaliami Giblartar, które z kolei podsadzone były szerokim wieńcem liliowców, a wszystko to na tle idealnie utrzymanego trawnika, z widokiem na łagodne wzgórza w oddali.
Kilka dzisiejszych zdjęc z ogrodu.
Widać trzy kępy piwonii, które będą kwitnąć
Obrazek
Niobe, podsadzona przywrotnikiem ostroklapowym, który również zaczyna kwitnąć. Obok Niobe wspina się bardzo wysoko Betty Corning, ale jeszcze nie kwitnie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
A to moje nowe cudo. NN póki co. Może uda się go zidentyfikować.
Obrazek Obrazek
Jak różnie wyglądają kolory tego samego klematisa. Prawda jak zawsze leży pośrodku.
Obrazek
Żurawki i hosta NN
Obrazek
Hortensja bukietowa Grandiflora
Obrazek
Serduszki i hosta NN
Obrazek Obrazek
Hosta NN. Wszystkie moje hosty są niestety NN, nad czym boleję.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Hortensja bukietowa Limelight
Obrazek
Bogusia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”