Witajcie miłe Ogrodniczki

. Jolusiek, przykro mi ale nie wiem co mogło być przyczyną zatrzymania rozwoju Twoich peonii. Jak duże były pączki? Ja mam 5 krzaków peonii z czego 4 mają pączki a jedna nie. Z tych 4, trzy zakwitną a jednej pączki a właściwie pączuszki zaschły. U mnie przyczyną, moim zdaniem, jest niedostatek słońca. Moje piwonie rosną po zachodniej stronie i do tej ostatniej w rzędzie, słonka zbyt mało dociera. A jak jest u Ciebie, nie wiem. Ja sama się dopiero uczę amatorskiego ogrodnictwa. Na pewno dużo więcej skorzystasz, pytając o piwonie Peonię, która jest prawdziwym ekspertem.
Cilla jesteś słodka. Dziękuję. Wyobrażam sobie ile się natrudziłaś, żeby mi wyekspediować te sadzonki. Pytasz o piwonie. Czy chodzi Ci o takie zwykłe piwonie, które właśnie zaczynają kwitnąć? Bo moje obie drzewiaste juz dawno przekwitły. Mam dziś zrobione zdjęcie piwonii i zaraz je zamieszczę. Nie chcę Cię denerwować, ale Niobe jest z każdym dniem piekniejsza. Alu cieszę się, że obejrzałaś zdjęcia z Wojsławic. Moje zdjęcia są dużo gorszej jakości niż Twoje z Kórnika i nie oddają nawet w części barw rododendronów. Zdjęcia z aparatu są w miarę dobre ale po zmniejszeniu tracą dużo z wyrazistości. A wracając do Wojsławic, to co mnie tak bardzo zachwyciło, to staranność w aranżacji roślin. Tam nie ma nic przypadkowego i wszystko jest tak harmonijnie skomponowane. Ilość gatunków roślin jest oszałamiająca. Na mnie największe wrażenie zrobiły rododendrony w połączeniu z hostami, żurawkami i trzemilinami. Nie wyobrażacie sobie jak cudne było stanowisko wysokich świerków czy jodeł podsadzonych azaliami Giblartar, które z kolei podsadzone były szerokim wieńcem liliowców, a wszystko to na tle idealnie utrzymanego trawnika, z widokiem na łagodne wzgórza w oddali.
Kilka dzisiejszych zdjęc z ogrodu.
Widać trzy kępy piwonii, które będą kwitnąć
Niobe, podsadzona przywrotnikiem ostroklapowym, który również zaczyna kwitnąć. Obok Niobe wspina się bardzo wysoko Betty Corning, ale jeszcze nie kwitnie.

A to moje nowe cudo. NN póki co. Może uda się go zidentyfikować.
Jak różnie wyglądają kolory tego samego klematisa. Prawda jak zawsze leży pośrodku.
Żurawki i hosta NN
Hortensja bukietowa Grandiflora
Serduszki i hosta NN
Hosta NN. Wszystkie moje hosty są niestety NN, nad czym boleję.
Hortensja bukietowa Limelight