Geniu nie ukrywam, że rabata z tulipanami cieszyła moje oko ;)
Jedynym problemem była mała różnorodność odmian ale myślę, że z biegiem czasu to się zmieni.
Chciałbym mieć pełne tulipany, białe strzępiaste i Canastę
Priamie-darzę wielkim uczuciem szafirki wszelkie,także fantazyjne mikrofonopodobne niebieskie i żółte.Targ w Będzinie niestety trochę daleko od Krakowa i na PKS jako środek komunikacji,ale szukać trzeba wytrwale.
Ewo mimo to mam nadzieję, ze znajdziesz odpowiednie odmiany szafirków. Przyznam się szczerze, że te które posiadam wpadły mi w ręce przez przypadek i nie miałem zamiaru ich kupować. Takie zakupy właśnie lubię
Rzut oka na rabatę wiosenną:
Od końca do początku ------------------>
------------------->
Witaj Pelagio
Nowe odmiany szafirków pojawiły się w moim ogrodzie niedawno. To samo ma się z tulipanami.
Ten różowo- zielony powinien być mocniejszy. Jednak nie przejmuję się tym za bardzo bo zauważyłem, ze moje tulipany dopiero w 2 roku nabierają charakterystycznych dla siebie barw
Izo - rabata cebulowa została stworzona jesienią, gdyż chciałem bardziej zagospodarować przestrzeń przy juce, bergenii i białych liliach. Miałem nadzieję, ze wszystkie zakupione rośliny zakwitną. Jednak na 5 szachownic zakwitła tylko jedna a kilka hiacyntów zostało zasypane przez kreta. za to cieszy mnie fakt, że białe i żółte szafirki się zaaklimatyzowały.
Napisałaś że mam "świetna pamięć" - odnośnie czego ;)
Myślę, że najwyższy czas podsumować wiosnę w moim ogrodzie. Na pierwszy ogień idą tulipany. Część tulipanów sam kupowałem, inne są prezentami, niektóre przejęte od mamy. w sumie jest ich niewiele i są to pojedyńcze sztuki.
Poniżej przedstawiam te które rozpoznałem z nazwy i te których odmian nie znam - tutaj prośba do Was - pomóżcie mi je rozpoznać ;)