Storczyki Leszka
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Renatko sadzonki były wystawione na zewnątrz bo też bym ich chyba nie widziala.Były też inne egzotyki: orzech ziemny,rodzynek brazylijski,kawa,gruszka Pepino( znana bardziej jako Pepino Gold - hoduje się jak pomidory ).Sadzonki wanilii nie były duże,ale wszystkie miały nowe liście,Na pewno można było coś wybrać,też się zastanawialam,ale dosłownie brak mi miejsca.Teraz jeszcze wykorzystuję parapety na zewnątrz,aje jesienią - KATASTROFA.
Pozdrawiam Grazyna.
Pozdrawiam Grazyna.
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Kontakt:
Niestety nie pachnąGrażyna Widera pisze:Leszku,Twoja wanilia naprawdę urokliwa,czy liście może pachną?

- lesioc
- Kontakt:
Jest jeszcze w Rybniku - polecam bo jest duże i dobrze zaopatrzone, oraz w Katowicach (mają również sporo sadzonek)renata75 pisze:GrażynkoOBI mam daleko bo aż w Bytomiu
Ja sporo zakupów robię w tym Rybnickim OBI... chociaż powiem, że trafiają się niezłe"perełki" - ostatnio np. widziałem tam powojniki w cenie 56zł/sztuka (ale zobaczywszy jak ludzie biorą nawet po 3sztuki w tej cenie, to przestałem się dziwić że takie ceny dają)!!!
Leszku, nie dziękuj mi za poprawienie, bo to ja chciałam sie dowiedzieć jaka nazwa jest prawidłowalesioc pisze: Oczywiście to moja pomyłka.... miało być dokładnie tak: Vanilla planifolia (czyli wanilia płaskolistna). Ciągle mi to "flora" wskakuje - takie bardziej roślinne jest ;). Dziękuję za poprawienie.

Renatka ma ochotę na Twoją sadzonkęlesioc pisze:Jakby coś, to służę sadzonką - znaczy taką samą jak ja dostałem. Daleko od siebie nie mamy ;).

więc przynajmniej zachowam życie - nie przynosząc kolejnej rośliny do domu :P
Dziękuję jednak, że pomyślałeś o koleżance z Forum

A w czerwcu też się wybieram na wystawę kaktusów w Gliwickiej Palmiarni, więc również będę szukać Vanilli - może po trzech latach jest jeszcze okazalsza

- lesioc
- Kontakt:
Oj chyba też się muszę wybrać do Palmiarni - już tak dawno mnie tam nie widzieli. Postaram się podjechać na rowerze w któryś najbliższy weekend to zerknę jak się Vanilla miewa ;).Art pisze:A w czerwcu też się wybieram na wystawę kaktusów w Gliwickiej Palmiarni, więc również będę szukać Vanilli - może po trzech latach jest jeszcze okazalsza
-
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Leszku Piękne storczyki, widać ze masz dobrą rękę do wszystkiego co zielone. Ogród suuuper 

Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
Ja od wczoraj jestem posiadaczką dwóch sadzonek wanilii
Były w Obi na przecenie po całe 4.99
Widać że sadzonki były mocno poturbowane, ale oprócz połamanych listków to nic im nie było. Można było wybrać takie gdzie w doniczce i 3 sadzonki były, ale ja kupiłam z 2 ale troszeczkę ładniejszymi 
Ciekawa jestem kiedy moja osiągnie takie rozmiary
Stoi również na akwarium :P

Ciekawa jestem kiedy moja osiągnie takie rozmiary

- lesioc
- Kontakt:
dziękujęMirkaS pisze: Leszku Piękne storczyki, widać ze masz dobrą rękę do wszystkiego co zielone. Ogród suuuper

Tylko odpowiednia wilgotność powietrza i niezbyt mocna słońce a na pewno będzie mocno rosła - powodzenia!Nesuniaaa pisze:iekawa jestem kiedy moja osiągnie takie rozmiary Stoi również na akwarium
Znalazłem jeszcze jedną Vanillę rosnącą niedaleko Gliwic - w Zabrzańskim Ogrodzie Botanicznym można obejrzeć taką:

Na stronie www ogrodu jest opis razem z informacja kiedy przesadzać Vanille -napisane jest tam, że jak roślinie przestaje wystarczać podłoże to nagle zaczyna wypuszczać dłuższe korzenie w miejscu dotychczasowych powietrznych (niektóre nawet mogą sięgać 1m) - w takim przypadku przesadzamy roślinę i również wkładamy te długie korzenie do doniczki.
- lesioc
- Kontakt:
renata75 - sadzonka wanilii wypuściła korzenie, wczoraj przełożyłem ja do kory - myślę, że za 2-3 tygodnie będzie do zabrania ;)
Najnowsze zdjęcia:
Tego już znacie, ale rozkwitły się nowe pędy i zrobiła się ładna kulka

A tego okazu tutaj jeszcze nie było, to zeszłoroczny prezent od naszych sąsiadów (to pewnie dlatego, że moje "storczykowe" okno jest w ich kierunku ;) ) - chyba mu u nas dobrze bo wypuścił mnóstwo pędów, a pierwsze już zaczynają kwitnąć

Najnowsze zdjęcia:
Tego już znacie, ale rozkwitły się nowe pędy i zrobiła się ładna kulka

A tego okazu tutaj jeszcze nie było, to zeszłoroczny prezent od naszych sąsiadów (to pewnie dlatego, że moje "storczykowe" okno jest w ich kierunku ;) ) - chyba mu u nas dobrze bo wypuścił mnóstwo pędów, a pierwsze już zaczynają kwitnąć