Ogródek Magdy :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
magdala

Post »

To jest ciągle ta różnica między regionami :-)
Co u Was przekwitło - u nas jeszcze kwitnie . Bzy są w pełnej krasie !

Magda.
magdala

Post »

Dzisiaj pojechałam do ogrodniczego i kupiłam obornik,jutro zgodnie z radą Hanki55 ułatwię życie mojego biednego powojnika ,dla którego nie miałam zbyt wiele czułości przy wsadzaniu go do ziemi:-(
Teraz zrobię mu mieszankę i może doczekam się kwiatów ???

A teraz kilka zdjęć sprzed 3 dni (jutro pewnie będą następne)

Mój wiciokrzew- będzie pięknie pachniał wieczorami
Obrazek Obrazek

mak orientalny rózowy -wielki kwiat !
Obrazek

słoneczniki jak u Van Gogha...Obrazek

Magda.
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Witaj Magdo! Jak miło!!!
Cieszę się, że dołączyłaś :lol: :lol: :lol: Śliczne zdjęcia pokazałaś ciekawych kompozycji :lol:
Masz poza tym sukces niebywały: dorodnego karczocha po raz drugi. I ciekawie piszesz, podoba mi się u Ciebie.
Ciekawią mnie szykujące się primabalerny- piwonie. Na razie
Pozdrawiam, nigella
magdala

Post »

Nigello:-)
tak, to forum jest niebywałe ! Jadę do mojego ogródka (niestety muszę do niego dojechać, żeby wypić tę poranną kawę... ) w każdej wolnej chwili ,
latam jak oszalała z aparatem,zaglądam kwiatom pod liście :-)
Coraz więcej staram się o każdą roślinę i wiesz...róże jakoś mają więcej pąków niż zawsze,morela ma większe owoce..Coś niesamowitego :-)
Pozdrawiam Cię serdecznie, a wieści z frontu karczochowego będę uaktualniać....
magdala

Post »

Ale ciepły wieczór !! Prognozy jakieś takie grozne były ,również dla pomorskiego :-( Na razie cisza i niech tak zostanie.

Dzisiaj w ogródku było tak upalnie ,że popstrykałam trochę wody dla ochłody :-)
Obrazek ObrazekObrazek Obrazek

Owoce rosną na drzewkach , morela trzyma się świetnie :śliweczki silne i coraz większe :-)
Obrazek
Czereśnia jasna :
Obrazek
Gruszka :
Obrazek

Jeszcze troche i będziemy smakować :-)

Magda.
magdala

Post »

Kwiatów nie mam na razie zbyt wiele ,czekam na piwonie i róże ,a dzisiaj kwitną :
kuklik i omieg (??) oraz stokroteczki
Obrazek Obrazek

szczodrzeniec rózowy i ostrogowiec (obydwa w duzym powiększeniu)
Obrazek Obrazek

Jeszcze pachną ostatnie bzy (zaraz się posypią ...), a piwonia cała w pąkach i mrówkach :-)
Obrazek Obrazek

Magda.
magdala

Post »

Dzisiaj od nowa posadziłam moje dwa nieszczęśniki -clematisy . Jak napisała Hanka55 ,zrobiłam mieszankę ziemi z piaskiem ,obornikiem i popiołem drzewnym i teraz czekam na efekty ....
Bardzo dopinguje mnie to forum do większej staranności o rośliny :D :D :D
Ratunku !Zauwazyłam niestety coś niedobrego na moich bukszpanach
Obrazek Obrazek

Jeśli ktoś wie co to się z nimi dzieje, bardzo proszę o pomoc .
Może jeszcze poszukam w temacie bukszpanowym ?

A jeszcze o hortensjach :-)
Ta jest w naturalnej fazie ,po zimie ,a ta obok kupiona wiosną (podpędzona jakaś ;-)
Obrazek Obrazek

Magda.
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

Hm, może jakaś nornica Ci korzonki podgryza? U mnie ostatnio też parę drzewek nieco przyschło, a w tamtym roku piękną, uformowaną i wyrośniętą wierzbę japońską zeżarł mi jakiś gad - wszystkie korzonki pogryzł. :|
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
magdala

Post »

Myślisz ,ze to jakiś "pluszak" ??? Tego nie brałam pod uwagę ,ale teraz tak myślę ,że faktycznie tam w kwietniu była swieża górka (kret czy coś innego ) i właśnie w tym miejscu bukszpany mi sie psują . Te, co mam z przodu działki są w porządku . To niedobrze:-(
Dzisiaj było tak gorąco u nas ,ze ledwo się ruszaliśmy na działce ,a jak u Ciebie postępy w ogrodzie ?
Magda.
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p

Post »

U mnie w tym roku też pełno kretów + w jak walczyłam kopaczką w skalniaku to znalazłam kilka tuneli. Trochę mnie to zirytowało, bo już wymienianą wierzbę straciłam, nie chciałabym stracić nic więcej. ;-)
Jeśli chodzi o postępy to dziś pracowałam nad naprawieniem dziury w moim a la skalniaku. Wkopałam tam taki mini płotek, wyrwałam wszystkie korzenie, chwasty, perz etc i wsadziłam rośliny. Rano tylko muszę dokończyć, bo po ciemku słabo się pracuje;-)
magdala

Post »

Oj, w skalniaczkach to zawsze pełno tego wszystkiego ! Ja nie mogę poradzić sobie z moim ,najlepiej rośnie w nim perz ,a wydostań go stamtąd ....! A i jeszcze czerwone mrówy ,które gryzą mnie jak nie wiem :x :x :x
Magda.
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p

Post »

Dokładnie, perz to porażka. Dziś pół dnia wygrzebywałam jego korzenie (ostatnio wyrywałam go kępami). W drugiej części skalniaka to samo - ciągle odrasta, wybił mi całkiem zacną kępę goździków, a teraz próbuje kolejną roślinę. Denerwuje mnie okrutnie. :evil:
magdala

Post »

Ale jak jest dobra ziemia do pielenia i perz tak ładnie wyłazi do samego końca -jakie to przyjemne uczucie :lol: :lol:
magdala

Post »

No i jest woda, nad którą tak się wczoraj roztkliwiałam :roll: :roll: :roll:

Leje ,leje,leje ....
moje różyczki mają tak ładne liście w tym roku ,ze aż boję się co będzie jak tak dłuzej poleje.
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p

Post »

U mnie to samo - dosyć chłodno i leje... leje i leje. Mogłoby już przestać, bo mam tu plany do realizacji! ;-P
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”