Ogródek Magdy :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
magdala

Post »

jeśli chodzi o kolory w ogrodzie,to widzę ,że mam skłonność do fioletów i różów we wszystkich odcieniach :

Heliotrop peruwiański -mój pachnący ulubieniec:
Obrazek Obrazek

floks
Obrazek
szałwia
Obrazek

Gdyby tak jeszcze chciały mi kwitnąć wielkie czosnki fioletowe...Póki co ,mam szczypiorek na pociechę :-)
Obrazek
Magda.
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

Fiolet i róż pięknie komponuje się z zielenią, więc bardzo dobrze dobierasz kolorystykę.
Swoją drogą na drugim zdjęciu masz takie dwukolorowe kwiatuszki - w tym roku robię kolejne podejście do nich. Może tym razem się przyjmą, bo u znajomych tworzą piękne kępy. Też bym takie chciała. ;-)
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
magdala

Post »

Basiu , to floks darniowy . Jak "załapie" to rośnie prawie na betonie :-) Wystarczy ,że dobrze się zakorzeni w ziemi i wylewa się dosłownie na wszystko wkoło.

A tu będę miała niebawem różowo ,że hej ! Moje piwonie .
Na początku mojej przygody z ogródkiem dowiedziałam się w pewnym ogrodniczym sklepie ,że piwonie trzeba nawozić w kwietniu saletrą amonową ,a kiedy mają już duże pąki -siarczanem potasu (taki proszek brązowy).
Nie wiem czy to prawda ,czy bzdura ,ale ja tak robię i kwitną mi super co roku ..

Może jakiś fachowiec zweryfikuje te dane?
Obrazek Obrazek

Magda.
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

Osobiście nigdy nie miałam zbyt wielu piwonii, ale moja sąsiadko-ciocia miała ich całą masę i właśnie pamiętam, że podsypywała ich jakimś sypkim nawozem. Kwiaty były piękne i zawsze obfite w pąki.
Zresztą - skoro tak pięknie Ci rosną to widać metoda skuteczna. ;-)
PS. Rany, ale ze mnie gaduła. ;-)
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
magdala

Post »

Hmm, tak, ja też się obawiam ,że przez to forum cała inna robota pójdzie w kąt -oderwać się nie można :-)
a to poziomeczka:
Obrazek

Magda.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uwielbiam piwonie - czekam z niecierpliwością na kwitnienie swoich i forumowych :D
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Madziu! :D
Jak tylko przeczytałam Twój post to biegiem do Ciebie!
Madziu bardzo ciekawie się zapowiada Twój ogród i cieszę się że mogę poznać kolejną miłośniczke hortensji! I masz też różyczki! :wink: A to moja druga miłosć!
Madziu trudno jeszcze powiedzieć czy Twoja Anabelle ma pączuszka - takie 2 latki moga mieć ze 2, 3 kwiatki. Poczekaj jeszcze troszkę, już o tym przekonałaś się przy h. ogrodowych. Kwitnienie ogrodowych jest dość późne i pączki mogą pojawić się niespodzianie na tych łysych pędach. Ja je zawsze długo zostawiam...
Bardzo ładnie tniesz bukszpany na "kuleczki" (możesz zdradzić jaką masz metodę?) - już widzę co zrobisz z Anabelle! Tnij co roku o 50%!
A Pinky Winky naprawde warto mieć - to rarytasik zupełnie bezproblemowy!Oto moja:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... nky#445985

Madziu co do morelki - mam też problem. Ma 5 lat - rośnie coraz większa, ładnie ją formuje, kwitnie co roku a owocu echo! Jesienią miała pogrożone, dostała lekko siekierką w pieniek i w tym roku - 2 morele~! :shock: A więc warto czasami pogadać z taką uparciuchą?! :wink:
Madziu oczywiście to sa żarty, ale coś w tym jednak jest - u Ciebie pomyślałabym od razu o braku wody. Tak reagują moje jabłonie. Więc spróbuj solidnie podlewać?
Serdecznie pozdarwiam!
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

magdala pisze:Clematis śliczny i ile kwiatów !
Ja dopiero raczkuję w tej kategorii , jeden co roku ciągle wypuszcza pęd ,który zaraz zasycha (już doczytałam,ze to choroba) ,a drugi kupiłam tej wiosny ,więc malizna...

Na ogół u mnie ciężko rosną rosliny ,które wszystkim się udają ,a zaskakująco dobrze :rzadkie okazy ,jak np. karczoch ,którego zaraz pokażę w moim ogródku.

Magda.
To może warto spróbowac innego sadzenia ?

Wykop dół na 50-60cm.
Zasyp mieszanką : 50% gruntu rodzimego, piachu, paroma garściami przekompostowanego obornika i półwiadrem popiołu drzewnego lub przekompostowaną korą ( antyseptyka grzybowa).

Lila, dodaje popiół drzewny i wszystkie ma zdrowe na cięzkim, gliniastym gruncie. :P
Warto spróbować, w dążeniu do piękna kwitaków.
magdala

Post »

Moniu - na kwitnienie piwonii to czekam jak na święto :-) ,
mam ciemnoróżowe ,jedną taką bladoróżową (kolor kojarzy mi się z tulipanem angelique ,który nawiasem mówiąc w tym roku wylazł biały...) a 3 piwonie mam białe i te to mają pąki !!!
Ale wszystkie muszą być dość wiekowe ,bo rosły na mojej działce jeszcze długo przed nami:-)
Ale krzewiastych jeszcze nie mam .

Kasiu-bardzo mnie ucieszyła Twoja wizyta u mnie :-) Dziękuję za cenne rady , a tę Annabelle to trzeba tylko przyciąć o połowę czy juz ją formować kuliście?
Bardzo czekam na jej kwiaty -lubię biel w ogrodzie ,zwłaszcza wieczorem.
Nasza morela ma mnóstwo owoców ,tylko boję się czy nie opadną jak co roku (tfu,tfu !!) . Z podlewaniem pewnie masz rację ,a czy najwięcej wody potrzebuje właśnie teraz kiedy rosną owoce ? To jest niestety działka ,a nie ogród przy domu ,więc nie mamy możliwości podlewania na codzień (ale za to jak podlewamy to na całego -
nie straszne nam liczniki...hi,hi!)
Jak tylko uda nam się posmakować własnych moreli -oczywiście napiszę :-)
Co do formowania bukszpanu - tnę" na oko" nożycami do trawy ,bez szablonu (z szablonem ponoć robią fachowcy:-),ale to oko muszę co chwilę wyprowadzać za płot ,zeby widzieć efekt z daleka:-)

O powojnikach Hanka55:
To może warto spróbowac innego sadzenia ?

Wykop dół na 50-60cm.
Zasyp mieszanką : 50% gruntu rodzimego, piachu, paroma garściami przekompostowanego obornika i półwiadrem popiołu drzewnego lub przekompostowaną korą ( antyseptyka grzybowa).
Haniu- witam u mnie :-) Wielkie dzięki !Jeszcze w tym tygodniu ulepszę życie mojego powojnika . W piątek przesadziłam taką sierotę ,która tylko w roku posadzenia miała kwiaty ,a potem co roku : długi pęd ,który ...zasychał:-(
A popiół drzewny to taki samorobny (aż głupio mi pytać ...np. z ogniska ?)
U mnie też ziemia gliniasta, a te powojniki taki mi się marzą !

oto on (nie smiejcie się hodowcy powojników )
Obrazek

Magda.
magdala

Post »

Chciałabym pokazać Wam mój nowy nabytek : kokornak wielkolistny .
Jest to pnącze (lub "plączę" jak to mówiło pewne dzięcię w rodzinie -bardzo podoba mi się to określenie:-) ,które chciałam kupić już na początku ,9 lat temu -wtedy znalazłam takowego za aż 45 zł (tyle lat temu !!)
Nie kupiłam :-(
Próbowałam rozmnożyć go na wszystkie sposoby z ogrodu przyjaciół ( kokornak ,przynajmniej ten osobnik ,nie tworzył ani rozłogów ,ani takich korzeni jak np. bluszcz )-zero efektów..

W końcu kupiłam w maju 2009 sadzonkę ok. 5-7 cm (4 liście...)za 20zł :-(
Pan ,który mi go sprzedawał jak usłyszał ,że sama chciałam sobie ukorzenić kokornaka powiedział ,że jakby mi się to udało - to wielki szacunek !!
W tym tygodniu spróbuję zrobić zdjęcie tego dużego kokornaka u znajomych ,nie przesadzam ,ale liście mają spokojnie ponad 30 cm.

No i posadziłam !!!
Ciekawi Was co to za lisć nad moją sadzonką ? A to parasol ,który zrobiłam z liścia bergenii...W końcu parę dni wcześniej padał grad :-(
Obrazek Obrazek

Magda.
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Witam , pospacerowałam popatrzyłam no i jutro chyba u mnie będzie ciecie bukszpanka :lol: tylko że mój malutki..ale ciecie będzie i już :lol: Ciekawa jestem czy Ci kaliny nie atakuje mszyca? Zapraszam do mnie :wink:
magdala

Post »

Agnieszko :-)
nie spodziewałam się ,że mój kulisty bukszpan zrobi taką "karierę"- i tyle ogrodniczek ruszy z nożycami w ogród :-)

Kalina akurat w tym roku jest bardzo ładna bez żadnych robaków,ale bywa ,że takie małe czarne siedzą w kwiatach ,albo coś skręca liście .
Pozdrawiam ,Magda.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu - ja jesienią i w tym roku wiosną zaszalałam z piwoniami i kupiłam mnóstwo nowych odmian. Niektóre zakwitną jeszcze w tym sezonie, inne dopiero za rok, bo pąki były maciupkie, ale roślinka zbyt młoda, żeby rozwinąć pąki i uschły. Starsze piwonie mają wielkie i ciężkie pąki, które jeszcze w tym tygodniu ucieszą kwiatami. Czekam tuptając nóżkami, bo to moje ulubienice tuż obok róz :D
magdala

Post »

Może już przesadzam z tą kaliną i przynudzam ,ale tak mi się podoba ,
że wrzucę jeszcze zdjęcie bukietu z przedwczoraj....
Zresztą już niebawem zostaną tylko zdjęcia ,do następnej wiosny.

A może znacie jakieś sposoby ,żeby bez w wazonie stał dłużej -mi zawsze klapnie na drugi dzień.
Kiedyś czytałam coś o dodawaniu do wody octu ,cukru??? A może mi się pomyliło..
Obrazek

Magda.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu - boski bukiet :D
Taki romantyczny i przyjemny, jak lubię :wink: Jak Ci się udało utrzymać jeszcze lilaki?? U mnie już przekwitły :( Bukiet musi mieć wspaniały zapach :roll: :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”