Ogród kocicy cz.2
- ZosiaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 kwie 2007, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Kocico i Kocicy Lwisko ładny ten głog ma piękne kwiatki ja mam jadalnego ale kwitnie na biało,kasztan też ma ładny kolor rzadko spotykany
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
- kocica
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
No, no, ależ mnie odwiedziło dziś mnóstwo miłych osób:-). Rzadko się zdarza w tym ogrodzie taka ilość gości.
Bogusiu, o głogu pamiętaliśmy, ale skoro nieaktualne to już zapominamy:-). Zaglądam do Twojego ogrodu i wiem co tam porabiasz ze swoim kotkiem i pieskiem, a szczególnie kotkiem sprawdzającym jak rośnie każdy krzaczek.
Judyto, hosta bezimienna, ale może uda nam się zlokalizować miejsce jej zakupu. Co do kasztanowca różowego to rośnie jak normalny kasztanowiec, ogromny, ale przepięknie kwitnie. Takie większe drzewo kwitnące wygląda niesamowicie. W mieście, do którego jeżdżę do pracy jest kilka takich kasztanowców i podziwiam je właśnie o tej porze roku.
Kasztanowce trudno się uprawia w doniczce, tak jak oliwniki. Są niestety drogie.
Zanna, bardzo lubię ten głóg dwuszyjkowy, już rzadko się go widuje i trudno go kupić, a jak jest to drogi, droższy niż kasztanowiec. A rh rzeczywiście piękny, taki łososiowy w pąkach, a potem zupełnie inny. W tym roku ma mnóstwo kwiatów co mnie bardzo cieszy. Nie wiem jak to wyszło, że różaneczniki mi tak ładnie zakwitły mimo nieznajomości ich tematu.
Zosiu, byłam w Twoim ogródku i widziałam jak ładnie się rozwija i zmienia. Dziękuję, że mnie odwiedziłaś.
Kilka zdjęć, mało udane, ale trudno. Pada, nareszcie pada.

Bogusiu, o głogu pamiętaliśmy, ale skoro nieaktualne to już zapominamy:-). Zaglądam do Twojego ogrodu i wiem co tam porabiasz ze swoim kotkiem i pieskiem, a szczególnie kotkiem sprawdzającym jak rośnie każdy krzaczek.
Judyto, hosta bezimienna, ale może uda nam się zlokalizować miejsce jej zakupu. Co do kasztanowca różowego to rośnie jak normalny kasztanowiec, ogromny, ale przepięknie kwitnie. Takie większe drzewo kwitnące wygląda niesamowicie. W mieście, do którego jeżdżę do pracy jest kilka takich kasztanowców i podziwiam je właśnie o tej porze roku.
Kasztanowce trudno się uprawia w doniczce, tak jak oliwniki. Są niestety drogie.
Zanna, bardzo lubię ten głóg dwuszyjkowy, już rzadko się go widuje i trudno go kupić, a jak jest to drogi, droższy niż kasztanowiec. A rh rzeczywiście piękny, taki łososiowy w pąkach, a potem zupełnie inny. W tym roku ma mnóstwo kwiatów co mnie bardzo cieszy. Nie wiem jak to wyszło, że różaneczniki mi tak ładnie zakwitły mimo nieznajomości ich tematu.
Zosiu, byłam w Twoim ogródku i widziałam jak ładnie się rozwija i zmienia. Dziękuję, że mnie odwiedziłaś.
Kilka zdjęć, mało udane, ale trudno. Pada, nareszcie pada.

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Cały dzień spędziliśmy w ogrodzie. Posadziliśmy sporo roślin aby już się nie męczyły w doniczkach, jest dobra pogoda bo przecież wczoraj padał deszcz.
Kwitną kolejne krzewuszki, tojad Ivorine też rozchyla pąki
Na tego różanecznika nie moge się napatrzeć, jak dla mnie jest piękny
Stare lilaki i biała azalia Eisprinzessin
Te hosty maja ogromne liście, jestem zaskoczona bo rok temu nie były takie duże, liście forsycji - są bardzo ozdobne
Rodgersja pięknie sobie radzi, pozostałe 2 też ładnie rosną, żurawki

Kwitną kolejne krzewuszki, tojad Ivorine też rozchyla pąki

Na tego różanecznika nie moge się napatrzeć, jak dla mnie jest piękny

Stare lilaki i biała azalia Eisprinzessin

Te hosty maja ogromne liście, jestem zaskoczona bo rok temu nie były takie duże, liście forsycji - są bardzo ozdobne

Rodgersja pięknie sobie radzi, pozostałe 2 też ładnie rosną, żurawki

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Ewo! Przglądam w zachwycie Twoje zdjęcia i wspominam, jak niedawno jeszcze pokazywałaś doniczkową szkółkę. Teraz to już chyba wszystko w ziemi . Ogród wygląda wspaniale! Gratuluję! 
Zakwitł mi jeden z dereni, które mam od Ciebie, chyba taki, jak ten, który właśnie pokazałaś na zdjęciu
Drugi na razie zbiera siły na rozrost ;)
Niestety padła goryczka
ale na jej miejscu wydaje mi się, że pojawił sie jakis floks i chyba karmnik ościsty 

Zakwitł mi jeden z dereni, które mam od Ciebie, chyba taki, jak ten, który właśnie pokazałaś na zdjęciu

Niestety padła goryczka

- kocica
- Kontakt:
Chatte, a gdzie tam wszystko w ziemi. Mam mnóstwo doniczek do posadzenia. Staram się sadzić rośliny w każdy weekend, chociaż po kilka sztuk.
Co do goryczki to u mnie też zaginęła po zimie. Nawet te w doniczkach mi gdzieś przepadły. Nie wiem czy inwestować w tą roślinę dalej bo to już drugi raz jak mi padła. W szkółce widziałam ostatnio odmianę o prawie granatowych kwiatach i właśnie teraz kwitła.
Dziś większość dnia padało, a nawet chwilami lało, więc jutro będzie się dobrze sadziło roślinki.
Co do goryczki to u mnie też zaginęła po zimie. Nawet te w doniczkach mi gdzieś przepadły. Nie wiem czy inwestować w tą roślinę dalej bo to już drugi raz jak mi padła. W szkółce widziałam ostatnio odmianę o prawie granatowych kwiatach i właśnie teraz kwitła.
Dziś większość dnia padało, a nawet chwilami lało, więc jutro będzie się dobrze sadziło roślinki.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Witaj tu.ja, to może być suchodrzew tatarski, to ta sama rodzina. Suchodrzew jednak rośnie jak krzew lub niewielkie drzewo. Obserwuj pokrój.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Witaj gulek:-), krzewuszki są naprawdę bardzo wdzięczne, mam sporo różnych odmian. Bardzo podoba mi się krzewuszka wczesna, która kwitnie najwcześniej bo już na początku maja, piękne są Alexandry i Alba o białych kwiatach - jest właśnie nimi zasypana. Mam tez kilka o kolorowych liściach - najpiękniejsze liście mają Monet i Caricature.
Chatte, niestety jakaś jest wrażliwa ta goryczka, nie wiem o co jej chodzi. A co do ziemi to rzeczywiście mamy tu glebę I klasy rolniczej. Jest ciężka, ale niesamowicie żyzna i długo utrzymuje wilgoć. Problem jest tylko z roślinami wrzosowatymi bo trzeba im przygotowywać odpowiednie stanowiska i wybierać duże ilości gleby.
Chatte, niestety jakaś jest wrażliwa ta goryczka, nie wiem o co jej chodzi. A co do ziemi to rzeczywiście mamy tu glebę I klasy rolniczej. Jest ciężka, ale niesamowicie żyzna i długo utrzymuje wilgoć. Problem jest tylko z roślinami wrzosowatymi bo trzeba im przygotowywać odpowiednie stanowiska i wybierać duże ilości gleby.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- kocica
- Kontakt:
Krzewuszki rzeczywiście długo kwitną, a dodatkowo można je dobrać tak, że będą kwitły na zmianę jedna odmiana po drugiej.
Trochę zdjęć z dzisiejszego dnia
Krzewuszki i inne piękności
Azalia, żurawki, hosty
Mak orientalny i najzwyklejsze w świecie letnie złocienie

Krzewuszka biała i kokornak pod starym orzechem - w końcu zaczyna rosnąć w górę
Liściaste piękności

Trochę zdjęć z dzisiejszego dnia
Krzewuszki i inne piękności

Azalia, żurawki, hosty

Mak orientalny i najzwyklejsze w świecie letnie złocienie

Krzewuszka biała i kokornak pod starym orzechem - w końcu zaczyna rosnąć w górę

Liściaste piękności