Odrobine w ogrodzie - Beata T

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Jolu na zdrowie oczywiście nie dla mszyc - ocet dobrze żeby był nie spirytusowy ale ja użyłam taki
Izo u mnie na targu za wiele nie ma bratki , aksamitki i takie tam więc jak to cudo zobaczyłam sama rozumiesz no i teraz problemik oby nie padło przez zimę tylko u mnie wszystko pada co ładne i mało spotykane :D

Ja jestem po wielkich opryskach wszystko spryskałam siarczanem magnezu + coś na przędziorki nie chce kłamać chyba karatan ....sąsiad też dostał wiaderko preparatu i psikał a potem jeszcze popodlewaliśmy pod korzonki siarczanem :wink: mam cichą nadzieję że już nic nie będzie przysychać bo się załamie
a teraz siedzę z pozaklejanymi folią oknami mój domek dostanie kolorek mam nadzieje że pracę zaczną się w niedziele i szybko skończą :roll:
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ooo! Dziękujemy Agnieszko :D
Widzisz, Beatko, juz wiemy jak zimowac delosperme :D Czyli jednak z szybą - jak opuncję.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beata T pisze: Ja jestem po wielkich opryskach wszystko spryskałam siarczanem magnezu + coś na przędziorki nie chce kłamać chyba karatan ....sąsiad też dostał wiaderko preparatu i psikał a potem jeszcze popodlewaliśmy pod korzonki siarczanem :wink: mam cichą nadzieję że już nic nie będzie przysychać bo się załamie
Beatko, a na co działa siarczan magnezu ?
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

agniesiu dzięki za podpowiedzi :lol:
Izo a i dobry kapturek po butelce powinien wystarczyć , moja siedzi w takiej słabej ziemi to tylko aby nie zapomnieć przykryć :D
Gabi ja stosuję na a raczej przeciw brązowieniu igieł ale ma zastosowanie jako dolistne nawożenie roślin w zeszłym roku używałam siarczanu potasu ale wyczytałam że magnezu jest lepszy :wink:
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Beatko zwiedziłam Twój ogród...jest przepięknie ;:109 śliczne rabatki, zachwycające rondo i piękne roślinki. Beatko masz bardzo dużo kamieni w ogrodzie......uwielbiam takie połączenie

Beatko przepięknie jest u Ciebie ;:80
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Dzięki Beatko...ja w tym roku postawiłam na Em -Y...
Na storczykach już widzę efekty, prawie każdy wypuścił pędy kwiatowe, więc coś w tym jest...
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Cześć - widzę, ze masz chyba ten sam problem z tujami co u mnie, pryskałam Topsin-em, chyba pomogło, ale powiedz mi dokładnie o tym siarczanie do podlewania :shock:
Marcin - Mutari - wkleił u mnie taki fragmet:

"Zamieranie pędów, zwłaszcza jałowców i żywotników, jest jedną z najczęściej występujących chorób części nadziemnych. Często występującym jest brązowienie i zamieranie pędów w miejscu stykania się krzewów ze sobą lub wewnątrz korony. Powodem tych objawów jest silny niedobór lub brak światła. Często na najmłodszych częściach takich pędów pojawia się szara pleśń lub/i grzyby w rodzaju Pestalotia, lecz jest to porażenie wtórne. Aby nie dopuścić do rozwoju grzybów chorobotwórczych na zamierających pędach, należy je wyciąć i spalić. Zamieranie pędów, powodowane przez grzyby chorobotwórcze ( w tym między innymi przez Phomopsis spp., Ascochyta spp., Coniothyrium spp., Pestalotiopsis spp., Shaeropsis sapinea), jest niekiedy poprzedzone występowaniem objawów na igłach. Jest to żółknięcie ich wierzchołków rozszerzające się stopniowo na całą powierzchnię. Często pierwsze symptomy pojawiają się na łodygach w postaci niewielkich, czasem zagłębionych plam. Gdy rozszerzą się one na cały obwód łodygi dochodzi do brązowienia i zamierania całego fragmentu pędu nad miejscem nekrozy. Przy bliższym przyjrzeniu się, na powierzchni porażonych tkanek można zauważyć ciemne skupienia zarodnikowania grzybów choroborwórczych. Rozsiewają się bardzo łatwo w czasie podlewania oraz z prądami powietrza. Na pojedyńczych roślinach skuteczną metodą zwalczania choroby jest wycinanie porażonych pędów poniżej miejsca ich porażenia i ich palenia. Usuwa się wówczas jednorazowo źródło infekcji. Aby zabezpieczyć rośliny przed ewentualną infekcją przez uwolnione już zarodniki trzeba rośliny opryskać, stosując Bioczos, a z fungicydów Bravo 500 SC lub Folpan 80 WG 0,2%, Sarfun 500 SC lub Topsin M 70 WP 0,1%. W ciągu okresu wegetacji należy wykonać kilka zabiegów, stosujac preparaty zamiennie.
Osutka powodowana przez kilka gatunków grzybów, w zależności od rośliny, jest jedną z najgroźniejszych chorób igieł. W zależności od przebiegu pogody i rozwoju rośliny, objawy chorobowe mogą się pojawić od wiosny do jesieni. Zdarza się, że mimo obecności patogenna na igłach i tworzenia się zarodników, objawy nie rzucają się w oczy. Dopiero, gdy na igłach pojawiają się brązowe plamy lub kreski, a następnie tkanki brązowieją i czernieją, przystępuje się do ochrony roślin. Niezbędne jest wówczas kilka opryskiwań począwszy od czerwca aż do jesieni, takimi fungicydami jak różne formy Dithane lub Penncozeb, w stężeniu od 0,2 do 0,35%, Sarfun 500 SC lub Topsin M 70 WP 0,1%. W przypadku sosny bardzo skuteczne jest wygrabienie i palenie opadłych igieł.

Na podstawie artykułu prof. dr hab. Leszka B. Orlikowskiego z Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, zamieszczonego w nr 8/98 miesięcznika "Działkowiec".
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

No i się dowiedzialam, ze mam delospermę :)

Tzn. jedną roślinkę... pewno reszta wymarzła bo nieokrywana bo nawet nie wiedziałam co mam hihihih

Muszę się jej bliżej przyjrzeć :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jolu cieszę się że podoba Ci się u mnie :lol: i zapraszam ponownie ...kamyków mam już nie wiele będę je wysypywać koło tego miejsca gdzie wykładałam kostkę tam gdzie będzie grill :wink:
Gabrielo storczyka pierwszego dostałam niedawno i jeszcze nie zdążyłam poczytać co i jak mówisz ze ten preparat taki dobry ....a co jeszcze nim zasilasz :P
Edytko ciekawy artykuł tylko jak ja to mówię gdybanie ani się nie stykają nie mają braku światła podejrzewam że to jakieś chorubstwo które zaatakowało sosny i się przeniosło na te tuję i cyprysiki które kupiłam w zeszłym roku może jeszcze są za słabe :? Jak byłam w ogrodniczym to też zauważyłam u tuj takie objawy no i jak pisałam sąsiad ma to samo ....Co do siarczanu to kupuję bo iglaki powinny dostać coś od brązowienia igieł ( nie wiem tak dokładnie jakie mają wpływy te preparaty na rośliny ale jest ich wiele na rynku z napisami "od brązowienia igieł") a że siarczany są tańsze i bardzo wydajne więc mój wybór padł na nie .....w zeszłym roku używałam s.potasu a teraz magnezu .....Wyczytałam gdzieś że też przyczyna brązowienia może być niedobór właśnie tych związków w glebie :P
Izo popatrz dokładnie bo może masz i to jeszcze okaże się że w wielu kolorkach :lol: takiej to dobrze obsadziła hektary a teraz nie wie gdzie co jest (żartuję ) hihi hihi :lol:

mam pracy co nie miara przyszli pobrudzili i poszli na szczęście nic nie ucierpiało tylko gdzieniegdzie na roślinkach przybyło dodatkowych zielonych kropek ale najważniejsze że pilnowałam aby nie podeptali ...

Grzesiu "nie -dziękuję "ale sprawiłeś mi paczuszkę .......dziś dostałam miłą niespodziankę pudełeczko a w nim cała masa skalniakowatych sadziłam i końca nie było....a za kołnierz padał deszcz ale co tam .....skalniak pęka w szwach teraz tylko czekać aby wszystko się przyjęło :lol:
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko przyszłam ponownie odwiedzić Twój piękny ogród ;:109 a gdzie nowe fotki :roll:
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jolu no to orliczki dziś zaprezentuję wprawdzie tylko cztery kolorki mi się stworzyły :lol:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
mam masę bałaganu na dworze po elewacji prawie sprzątnięte będzie się tworzyć rabatka pod oknami :P no i najgorszy bałagan w domu po przeróbkach w łazience cały dom do sprzątania och :? no i jeszcze mam płot do malowania (bramę już pomalowałam) zostało z 50-60 m a czas mam napięty bo wszystko muszę zrobić do połowy sierpnia :wink:
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko wprawdzie jak napisałaś tylko cztery kolorki, ale jakie :shock:

Śliczne są Twoje orliki........a co do prac porządkowych mam nadzieję że Beatko zdążysz, czego bardzo Ci życzę ;:168
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Beatko orliki prześliczne, kolorki super i takie ładne, dorodne kępy :D A z tymi porządkami, to współczuję, znam ten ból u mnie też ciągle jakieś remonty, krótka przerwa i znów i ciągle bałagan :roll:
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jolu muszę wszystko porobić łyknie się parę tabletek i jakoś dalej pociągnę :lol: jak to się mówi aby do przodu
Agness- Agnieszko ach te remonty trwają dzień lub dwa ( w przenośni) a sprząta się tydzień lub dłużej :wink: orliczki niewielkie bo zdjęcie z 12.05 teraz pewnie więcej kwiatków hmmm tego ostatniego zdeptali ale korzonki zostały za rok powinien się rozrosnąć - porozsadzałam te maleństwa to kępki powinny się tworzyć :D

Między opadami wygrabiłam z rabatki resztki tego co im spadało z elewacji -akryl...... syn skopał, jutro zgrabię i już będę mogła szaleć tylko co ja posadzę w cieniu na pewno porobię sadzonki z host choć mam małe ale porozsadzam :P
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”