Deszczówka w oczku ?
U nas jest na metalowych słupach ogromny metalowy pojemnik (ok 3 tyś litrów), w którym woda ma czas, aby pozbyć się większości chloru.Ernest pisze:Jacek w moim przypadku tylko chodzi o wyłapanie jak największej ilości chloru ;) z wody wodociągowej
Mamy też bardzo miękką wodę TwW ok 4-5 TwO ok 8 a lilie rosną:)
Pozdrawiam
Michał
Michał
Tunele rozsaczające
pamietajcie o tym ze do zbiornika naziemnego nie może wpadac swiatło ze wzgledu na glony.Jeżeli chodzi o przelew z oczka to polecam tunele rozsączające i bedzie po sprawie.
Neistety ja wsztstkie dziękuję mam sporo powyżej poziomu oczka. Postawiłem na drenaż. Za oczkiem zostanie wykopany rów (w oczku jest przygotowany w tym miejscu przelew), zasypany średnim gruzem i żwirkiem. Tym samym żwirkiem chcę otoczyć całe oczko więc nie powinno to być widoczne. Postanowiłem otocztć na 20-30 cm oczko żwirem aby ułatwić sobie w przyszłości koszenie trawy.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A niby co jest korzystne w deszczówce poza niskim pH, bo z tego co ja wiem to tam poza H2O nic nie ma, przecież to woda destylowana. Filtr węglowy ma usunąć zanieczyszczenia ściekające z deszczem z dachu.slawek73 pisze:Ja bym deszczówki nie polecał. Filtr z węglem aktywnym "wyłapie" także resztki tego co w tej wodzie korzystne choć i tak tego niewiele.
A na jakiej podstawie sądzisz, ze przy niższym pH ryby słabo rosną.Poza tym w kwaśnej deszczówce słabo rosną ryby...
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- slawek73
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 mar 2009, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
kiedyś , jeszcze w akwarium zrobiłem niechcący eksperyment.Otóż narybek zaraz po przyjściu na świat rozdzieliłem , część została w małym akwarium lęgowym a druga część wylądowała w podobnej wielkości akwarium w którym była deszczówka(nie pomyślałem),ryby były karmione tak samo a warunki właściwie identyczne.Po jakimś czasie ryby ze zwykłej wody znacznie urosły a te z deszczówki nawet połowę tego co tamte nie osiągnęły.Później już po wpuszczeniu ich do dużego zbiornika nieco podrosły ale pozostały już skarlałe.Być może gatunki z wód chłodniejszych - takich jak do oczka nie reagują w ten sposób,deszcz mają wkalkulowany w życie.O tym nie pomyślałem.Chciałem dobrze a wyszło...
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Do żaden dowód, ryby akwariowe hoduje się w wodzie przefiltrowanej w filtrach odwróconej osmozy. Taka woda, to prawie to samo co deszczówka pod względem składu fizyko chemicznego, a ryby rosną normalne. Mam znajomych, którzy ryby w oczkach trzymają wyłącznie w wodzie deszczowej, i żadnych problemów z rybami nie mają. Ważne jest pH wody, odczyn wody w naszych oczkach, powinien być lekko kwaśny, tak mniej więcej pH 6,5 do 7,5. Deszczówka jest wodą miękką, i dlatego łatwo się zakwasza np. kwaśnym torfem. I właśnie z tego powodu, zalecana jest do dolewania do wody twardej, która jest trudna do zakwaszenia, ma większą buforowość. Uzupełnianie deszczówką takiego oczka powoduje zmiękczenie wody w oczku.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne