Deszczówka w oczku ?

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
Awatar użytkownika
Ernest
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 lut 2007, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacek w moim przypadku tylko chodzi o wyłapanie jak największej ilości chloru ;) z wody wodociągowej
pozdrawiam - Sebastian
Miszka007
100p
100p
Od: 16 cze 2008, o 19:05
Kontakt:

Post »

Ernest pisze:Jacek w moim przypadku tylko chodzi o wyłapanie jak największej ilości chloru ;) z wody wodociągowej
U nas jest na metalowych słupach ogromny metalowy pojemnik (ok 3 tyś litrów), w którym woda ma czas, aby pozbyć się większości chloru.

Mamy też bardzo miękką wodę TwW ok 4-5 TwO ok 8 a lilie rosną:)
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Cynciu
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 sie 2008, o 10:30

Post »

Chciałbym wszystkim podziękować za przekazanie mi swoich doświadczeń. Decyzję chyba i tak muszę podjąć sam, ale na pewno wezmę pod uwagę wasze sugestie.

Pozdrawiam
Cynciu
deszcz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 kwie 2008, o 13:13
Kontakt:

Tunele rozsaczające

Post »

pamietajcie o tym ze do zbiornika naziemnego nie może wpadac swiatło ze wzgledu na glony.Jeżeli chodzi o przelew z oczka to polecam tunele rozsączające i bedzie po sprawie.
Awatar użytkownika
Cynciu
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dawno się nie odzywałem, ale biłem się z myślami dot. budowy oczka i oczywiście wody z deszczówki. Odnośnie wody padło na TAK.

Obrazek

Pośrodku ministrumyka powstało wgłębienie do wychwytywania większych zanieczyszczeń.
Jak widać budowa oczka w toku ale fotki i opis może w osobnym poście.

Pozdrawiam :lol:
Awatar użytkownika
SEWERYN_S
50p
50p
Od: 3 maja 2009, o 12:36

Post »

Witam. Jeśli chodzi o kwestię co robić z nadmiarem wody, ja przy oczku swoim mam zamontowaną rurę pcv z kolankiem podłączoną do dziękuję. Jeśli są obfite deszcze i woda podwyższy swój poziom przelewa się do rurki pcv i spływa do dziękuję, proste i praktyczne. Nigdy nie miałem z tym kłopotu.
Awatar użytkownika
Cynciu
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Neistety ja wsztstkie dziękuję mam sporo powyżej poziomu oczka. Postawiłem na drenaż. Za oczkiem zostanie wykopany rów (w oczku jest przygotowany w tym miejscu przelew), zasypany średnim gruzem i żwirkiem. Tym samym żwirkiem chcę otoczyć całe oczko więc nie powinno to być widoczne. Postanowiłem otocztć na 20-30 cm oczko żwirem aby ułatwić sobie w przyszłości koszenie trawy.
Awatar użytkownika
SEWERYN_S
50p
50p

Post »

moja studzienka jest także powyżej oczka, ale przecież studzienka ma wkład pionowy z grubeku tworzywa, który średnio jest wkopany w ziemie na minimum 1-2 metry, ja tam zrobiłem dziurke i wepchnąłem rurę pcv i jest git, zrobię potem kilka fotek i wrzuce, zobaczysz jak to działa. pozdr
Awatar użytkownika
Cynciu
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

u mnie to nie przejdzie. różnica poziomów ok 2matry, odległość od dziękuję kilkanaście metrów (betonowy podjazd), kanalizacja jest podciśnieniowa a nie grawitacyjna, więc majstrowanie przy niej nie jest wskazane.Twój pomysł jest jednak dobry i może ktoś z niego skorzysta.
Awatar użytkownika
SEWERYN_S
50p
50p

Post »

W sumie tak, bez szans by obejść się bez dużych kłopotów. Nie ma co kombinować , jak pisałeś Twój pomysł będzie raczej najlepszy. pozdrawiam.
Awatar użytkownika
slawek73
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 mar 2009, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja bym deszczówki nie polecał.Filtr z węglem aktywnym "wyłapie" także resztki tego co w tej wodzie korzystne choć i tak tego niewiele.Poza tym w kwaśnej deszczówce słabo rosną ryby...
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

slawek73 pisze:Ja bym deszczówki nie polecał. Filtr z węglem aktywnym "wyłapie" także resztki tego co w tej wodzie korzystne choć i tak tego niewiele.
A niby co jest korzystne w deszczówce poza niskim pH, bo z tego co ja wiem to tam poza H2O nic nie ma, przecież to woda destylowana. Filtr węglowy ma usunąć zanieczyszczenia ściekające z deszczem z dachu.
Poza tym w kwaśnej deszczówce słabo rosną ryby...
A na jakiej podstawie sądzisz, ze przy niższym pH ryby słabo rosną.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
slawek73
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 mar 2009, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

kiedyś , jeszcze w akwarium zrobiłem niechcący eksperyment.Otóż narybek zaraz po przyjściu na świat rozdzieliłem , część została w małym akwarium lęgowym a druga część wylądowała w podobnej wielkości akwarium w którym była deszczówka(nie pomyślałem),ryby były karmione tak samo a warunki właściwie identyczne.Po jakimś czasie ryby ze zwykłej wody znacznie urosły a te z deszczówki nawet połowę tego co tamte nie osiągnęły.Później już po wpuszczeniu ich do dużego zbiornika nieco podrosły ale pozostały już skarlałe.Być może gatunki z wód chłodniejszych - takich jak do oczka nie reagują w ten sposób,deszcz mają wkalkulowany w życie.O tym nie pomyślałem.Chciałem dobrze a wyszło...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Do żaden dowód, ryby akwariowe hoduje się w wodzie przefiltrowanej w filtrach odwróconej osmozy. Taka woda, to prawie to samo co deszczówka pod względem składu fizyko chemicznego, a ryby rosną normalne. Mam znajomych, którzy ryby w oczkach trzymają wyłącznie w wodzie deszczowej, i żadnych problemów z rybami nie mają. Ważne jest pH wody, odczyn wody w naszych oczkach, powinien być lekko kwaśny, tak mniej więcej pH 6,5 do 7,5. Deszczówka jest wodą miękką, i dlatego łatwo się zakwasza np. kwaśnym torfem. I właśnie z tego powodu, zalecana jest do dolewania do wody twardej, która jest trudna do zakwaszenia, ma większą buforowość. Uzupełnianie deszczówką takiego oczka powoduje zmiękczenie wody w oczku.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”