Wszystko o skalniakach:Skalniak i chwasty. Materiał skalny, Podłoże pod rośliny skalne

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
olcia123
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam bardzo serdecznie. Nie macie pojęcia jak bardzo się ucieszyłam, kiedy nalazłam to forum. Od dawna noszę się z zamiarem zrobienia małego skalniaczka, bo i ogródek mam maleńki. Kiedy objerzałam Wasze arcydzieła jestem w szoku. Może jednak uda mi się stworzyć takie maleństwo, korzystając z doświadczeń koleżanek i kolegów. Pozdrawiam
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

olcia123 pisze:Witam bardzo serdecznie. Nie macie pojęcia jak bardzo się ucieszyłam, kiedy nalazłam to forum. Od dawna noszę się z zamiarem zrobienia małego skalniaczka, bo i ogródek mam maleńki. Kiedy objerzałam Wasze arcydzieła jestem w szoku. Może jednak uda mi się stworzyć takie maleństwo, korzystając z doświadczeń koleżanek i kolegów. Pozdrawiam
Witaj Olciu, a może Olu :D
Pytaj, a będzie Ci odpowiedziane, że sparafrazuję znane skąd inąt powiedzenie.
Może podrzuć fotki miejsca gdzie chcesz zrobić skalniaczek, podaj orientacyjne wymiary i oczywiście co chciała byś mieć na nim, jakie kamienie, jakie rośliny.
Odradzał bym robić z kamienia polnego, wygląda nie naturalnie. Najlepszy jest kamień jednorodny, tzn. jednego rodzaju, np. wapień, serpentynit, piaskowiec, gnejs, sjenit, czy najdroższy z nich kwarc i jeszcze kilka innych.

Czekamy na Twoje sugestie.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
marmati
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 wrz 2006, o 10:25
Kontakt:

Post »

Drogi Pawle. Moje doświadczenie jest bardzo mizerne :( ale wiedza wzrasta. Czy i ja mogę skorzystać z Twoich rad odnośnie skalniaka? Może prześlę zdjęcia gdzie ma być a Ty podpowiesz mi co i jak i najlepiej jakie rośliny aby wyglądał okazale? Prosze o radę również innych doświadczonych amatorów skalniaków. Biegnę po aparacik i wieczorkiem zamieszczam zdjęcia i proszę o pomoc. A może ktoś dodatkowo podzieli się roślinkami na skalniak? :)
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

marmati pisze: Biegnę po aparacik i wieczorkiem zamieszczam zdjęcia i proszę o pomoc. A może ktoś dodatkowo podzieli się roślinkami na skalniak? :)
Coś daleko leży ten aparacik, fotek jakoś nie widać. :D
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
marmati
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 wrz 2006, o 10:25
Kontakt:

Post »

Aparacik blisko tylko trzeba było umieścić zdjęcia w sieci ale już są
Obrazek
Obrazek
Skalniak jest ( a raczej nasyp pod skalniak) na południowej stronie także na brak słońca roślinki nie będą narzekać.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ się dzisiaj dokształciłam . Dziekuje wam bardzo i prosze o wiecej inspiracyjnych fotek.
Jestescie niesamowici :D :D :D :D :D :D :D :D
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
poziomka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lip 2007, o 11:05

Post »

Witam wszystkich:) szukałam takiego forum no i znalazłam :) mam nadzieje że mi coś poradzicie. Na swojej działeczce nie mam wielkiego pola do popisu ponieważ nie ma zbyt wiele miejsca ale mam wielką ochotę jakoś ciekawie ją zagospodarować :) Myślałam właśnie o małym skalniaczku, pierwszy element już mam ( przytarabaniłam z lasu wielki korzeń o ciekawym kształcie ;) Chodzi mi o to jak mam się do tego zabrać? czy po prostu układać na ziemi różne kamyki i 'głazy' czy je wkopać? Natomiast jeśli chodzi o roślinki to najbardziej interesują mnie trawy, widziałam na którymś zdjęciu piękne kępki zielonej trawki i właśnie na nie chciałabym postawić w moim skalaniaczku, proszę Was o podanie jakie roślinki tego typu mogłabym zasadzić.
Z góry dziękuje za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam
poziomka
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

poziomka pisze:Witam wszystkich:) Szukałam takiego forum no i znalazłam :) mam nadzieje ze mi coś poradzicie. Na swojej działeczce nie mam wielkiego pola do popisu, ponieważ nie ma zbyt wiele miejsca, ale mam wielka ochotę jakoś ciekawie ja zagospodarować :) Myślałam właśnie o małym skalniaczku, pierwszy element już mam ( przytarabaniłam z lasu wielki korzeń o ciekawym kształcie ;)
Wielki korzeń na mały skalniaczek :shock:, toż on go przytłoczy. No chyba ,że go częściowo wkopiesz w podłoże skalniaka. Będzie nawet wyglądał bardziej naturalnie, taki przysypany, poza tym będzie bardziej stabilny.
Chodzi mi o to, jak mam się do tego zabrać? Czy po prostu okładać na ziemie rożne kamyki i 'głazy' czy je wkopać?
Wkopać w 1/3 w podłoże. Można nie usypywać "górki" pod skalniak i wykonać go na płaskiej powierzchni, tak jak np. skalne ogrody w stylu Japońskimi, np. coś takiego:

Obrazek]

Albo usyp górkę.
Skalniak powinien mieć wystawę południowo wschodnią, rośliny skalne, w większości lubią słońce. W miejscu wytyczonym, np. wężem ogrodniczym ułożonym wg. wymyślonego przez Ciebie kształtu skalniaka, tam gdzie ma on powstać, wybierz podłoże na głębokość ok 30 cm.

W to miejsce, nasypiesz np. gruz budowlany lub grubszy żwir (średnica ziaren 3 do 10 cm). Na tym drenażu, rośliny skalne nie tolerują zastoin wody na skalniaku, ukształtuj górkę. Oczywiście wg. swoich pomysłów, pamiętając aby większa cześć powierzchni miała wystawę południowo wschodnią.

Bardzo dobrym i uniwersalnym podłożem, jest mieszanka ziemi ogrodniczej z próchnicą i grysem dolomitowym lub wapiennym (średnica ziaren od 0 do 8 mm). Mieszasz składniki w stosunku 3:2:1.

Po ukształtowaniu górki, układasz kamienie, tam gdzie Ci wyobraźnia podpowiada. Mogą to być mniejsze, średniej wielkości i dwa trzy większe "kamyczki". To zależy od wielkości skalniaka,. Rób tak, aby skalniak wyglądał proporcjonalnie. Kamienie mogą, ale nie muszą stykać się ze sobą. Można z nich robić gniazda dla roślin układając i wkopując do 1/3 kilka kamieni, które utworzą "kieszeń", na podłoże i roślinki. Wszystko zależy od Twojej inwencji. Pamiętaj, że średnie i większe kamienie wkopuje się 1/3 w podłoże, tak jakby "wychodziły" z podłoża. Będą bardziej stabilne, a co najważniejsze, że będą wyglądały bardziej naturalnie.

Jeszcze jedno. Przy usypywaniu poszczególnych warstw podłoża na skalniak (górki), polewaj każdą warstwę, obficie wodą. Chodzi o to, aby podłoże obsiadło, zagęściło się i stało się stabilne. Nie będzie potem problemu, po ułożeniu kamieni z obsiadaniem całej górki.

Teraz pozostało już sadzenie, ....sadzenie i jeszcze raz ....sadzenie.
Jak to robić pisałem na początku tego wątku.

Dobrze wygląda, jak po posadzeniu roślin obsypie się całość podłoża, grysem z drobnymi kamieniami (najlepiej z takiego materiału z jakiego zrobiony jest skalniak). Zapobiega to wysychaniu podłoża wystawionego, bądź co bądź, na słonce i zmniejszy ilość wyrastających chwastów, a w szczególności, skalniak nabiera naturalnego wyglądu, zbocza pokrytego rumoszem skalnym.
Gdy chcesz dosadzić roślinki, odgarniasz warstwę grysu, sadzisz roślinkę i ponownie pokrywasz odgarniętym grysem.
Natomiast, jeśli chodzi o roślinki, to najbardziej interesuje mnie trawy, widziałam na którymś zdjęcia, piękne kępki zielonej trawki i właśnie na nie chciałabym postawić w moim skalaniaczku, proszę Was, o podanie jakie roślinki tego typu mogłabym zasadzić.
Z góry dziękuje za odpowiedz i serdecznie pozdrawiam
poziomka
Trawy? To może kostrzewy, k. (Festuca gautieri), k.sina (Festuca galuca), k. ametystowa (Festuca ovina ametistine), k. miotlasta tzw. niedźwiedzie futro (Festuca scoparia), k. walezyjska (Festuca valesiaca "Glaucantha"), lub szczotlicha siwa (Corynephorus canescens), z większych turzyca włosista (Carex comans "Frosted Curls")

Rośliny do szczelin w murkach znajdziesz TUTAJ, a w zasadzie wszystkie na skalniak TUTAJ

Jak podejść do budowy skalniaka, piszę na początku tego wątku, w jednym z pierwszych postów. Przeczytaj ten wątek dokładnie od początku, zajrzyj do podanych tam linków.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I ja skorzystałam z twoich rad. dziękuję.
Ech.. ile trzeba wiedzieć, żeby posadzić rosśinki:)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

marmati pisze:Aparacik blisko tylko trzeba było umieścić zdjęcia w sieci ale już są
Obrazek
Obrazek
Skalniak jest ( a raczej nasyp pod skalniak) na południowej stronie także na brak słońca roślinki nie będą narzekać.
Napisz o co Ci konkretnie chodzi, w sprawie tych rad. Na razie z fotek widzę, że wszystko jest na najlepszej drodze. Zastanawiam się tylko, co ta czarna materia tam robi.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Miiriam pisze:I ja skorzystałam z twoich rad. dziękuję.
Miło mi bardzo Miriam, ze nie piszę jedynie do zadających pytania i że ktoś z"boku" też to czyta. :D :wink:

Ja też Dziękuję, bo to naprawdę satysfakcja, jak się komuś pomoże. :D
"PORADNIK" - Oczko Wodne
poziomka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję Panie Pawle za pomoc , na pewno skorzystam z Pańskich rad
Jeszcze raz dzięki :)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Pawel Woynowski pisze:
Miiriam pisze:I ja skorzystałam z twoich rad. dziękuję.
Miło mi bardzo Miriam, ze nie piszę jedynie do zadających pytania i że ktoś z"boku" też to czyta. :D :wink:

Ja też Dziękuję, bo to naprawdę satysfakcja, jak się komuś pomoże. :D

Nie sądziłam ,że tak myslisz Pawle!!!! :D :D
Czytam Cię z zapartym tchem ,poważnie...
a jeśli ktoś zada pytanie w sekcji OCZKA ...,to czekam niecierpliwie nocy :D
- bo głównie wtedy udzielasz odpowiedzi.
Wierz mi - masz mnóstwo "czytaczy " i "podglądaczy" - a jednym z nich jestem też i ja.
Pozdrawiam serdecznie
sylwekw

Re: nowy ze skalniakiem

Post »

Pawel Woynowski pisze:
sylwekw pisze:Witam. Jestem nowy w uprawianiu ogr0odu, nowy na tym forum i zupełnie nowy w kwestii skalniaków. Właśnie kilka dni temu stworzylismy z żoną nasz pierwszy mały skalniaczek ale jak patrze na Wasze zdjęcia, jak czytam Wasze posty - promieniujące wiedzą i doświadczeniem to ten nasz jakis taki mizerniutki mi sie wydaje :-(
Witaj Sylwek,
Podeślij fotki skalniaka, może coś poradzimy. :D

No to zabrałem się za pokazywanie mojego skalniaka (namiastki) ale żeby nie podwajać wątków to tu jest link do moich zdjęć na tym Forum w części o naszych ogrodach.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=108757
poziomka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam, dziś sporo się napracowałam nad moim pierwszym skalniaczkiem. Wykorzystałam rady z tego forum . Wcześniej kupiłam kilka roślinek i mam nadzieję że się przyjmą ;) niedługo wrzucę jakąś fotkę abyście ocenili moje dzieło :)
Pozdrawiam

Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !
Moder 6
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”