Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

będą kwitły różowa w kratkę, niebieska w kratkę i fioletowa w kropki. żółta chyba zrzuci pęd. kiedyś wstawiałam zdjęcia kwiatów Vand z poprzednich kwitnień, jak teraz zakwitną, to też im zrobię. rózowa będzie mieć więcej kwiatów niż ostatnio. w zeszłym roku miała 6, przy kupieniu 4, a teraz może mieć gdzieś 7-10. no chyba, że końcówka pędu zderzy się z szybą, to wtedy część pąków uschnie. rośnie bardzo szybko i muszę ją ciągle odsuwać od szyby. przed to, że jest taka krzywa, nie mogę jej odwrócić.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pączuszki Vandzi nabierają już kolorów. nie umiem się doczekać, kiedy zakwitnie. w przyszłym tygodniu może już mieć kwiaty. Phalaenopsisy będą kwitły w wakacje (te, co mają pędy). te, co są już w pąkach, powinny zakwitnąć niedługo.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Storczykowa czekam na zdjęcia kwiatuszków.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jak zakwitną to zrobię. najpierw zakwitnie rózowa, jakiś czas później niebieska.
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Storczykowa pisze:jak zakwitną to zrobię. najpierw zakwitnie rózowa, jakiś czas później niebieska.
Oj, to ja juz sie nie moge doczekac ;:80
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

ja też już niecierpliwie czekam na te zdjęcia ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

na kilku pąkach różowej Vandy już widać zarys kratki. niedługo się otworzy. na pewno jeszcze w tym miesiącu. niebieska może zakwitnie za 2 tygodnie. niedługo powinno też kwitnąć liodoro, ale ono rozwinie się dopiero w czerwcu. na pędzie będzie mieć 2 odgałęzienia i parę pąków. pędy Phal. rosną. białemu z różową warżką niedawo wyrósł, a już ma ok. 10 cm. szybko rosną. dzisiaj zauważyłam pędzik na takim malinowo-brzoskwiniowym. zakwitł gdzieś w styczniui kwitnie do tej pory, a pędzik puszcza. dużo kwitnień będzie w tym roku...
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

U mnie tez szalenstwo - mozna powiedziec :shock: Ale zdecydowanie wygrywaja nowe korzonki i listki :)
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

korzonków też dużo u mnie... moja przeciętna kolekcja pięknie rośnie i kwitnie, ale w porównaniu z waszymi jest zwyczajna, szara i nijaka. brakuje w niej botanicznych Phal. brakuje mojej wymarzonej lueddemaniany i kilku innych.
dzisiaj Vanda otworzyła pierwszego pąka. szybciej, niż się spodziewałam. zrobiłam jej fotkę. za kilka dni, jak kwiat się powiększy i kratka zrobi się wyraźniejsza (i rozwinie się więcej pąków), to zrobię jej więcej zdjęć.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

No Duśka należy Ci się ;:134 Ty chyba Boga w sercu nie masz, jak to jest zwyczajna kolekcja u ciebie ;:88 ;:88 ;:88 Jestem w szoku, chciałabym mieć taką Vandę, nie mówiąc już o innych ;:215 ;:215 ;:215 ;:113 Aż mi się chce ;:98 że nie mam takiej Vandy ;:110 Nie narzekaj dziecino bo masz cudowną kolekcję ;:1
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Vandy nie są bardzo trudne w uprawie, więc na pewno byś sobie z nimi poradziła. rózowa kwitnie u mnie po raz drugi (z kupnym kwitnieniem trzeci). za jakieś 2 tyg. powinna kwitnąć niebieska. pośpieszyły się, spodziewałam się kwiatków dopiero koniec czerwca/początek lipca. żółta niestety zrzuciła pędzik, ale dzisiaj zauważyłam u niej następny (który pewnie też zrzuci). ona pięknie obrasta w korzenie (puszcza 5, każdy gruby na ponad 1 cm), ale pędy zawsze zrzuca.
cieszę się, że moja kolekcja ci się podoba. mi też się chce ;:98 , jak oglądam u was te cudne botaniczne.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Dusiu - piekny kolor u vandy,ale się będzie prezentować jak cały kwiat sie rozwinie!Falek żółty plamisty bardzo urokliwy.Powinnaś z nich być dumna a nie psioczyć i narzekać.Gdyby tak u mnie kwitły,to 10 pięter powyżej mnie by o tym wiedziało.Przecież nie tylko botaniczne są piekne,
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hybrydy są piękne i zachwycające, ale nie oryginalne i każdy może je mieć. Vanda za kilka dni na pewno będzie mieć większy kwiat i wyraźniejszą kratkę. kwiaty po rozwinięciu są małe, ale potem się powiększają. jeden z moich Phal. po otwarciu miał kwiat 8 cm, a kilka dni później urósł i ma teraz 10 cm. ale w porównaniu z niektórymi osobami z forum moja kolekcja jest naprawdę zwyczajna. niektórzy zbierają storczyki krócej niż ja, ale mają możliwość zdobyć botaniczne i mają tych botanicznych dużo. jak ja bym chciała lueddemanianę... wydrukowaną z kompa fotkę tego storczyka oprawiłam w ramkę i postawiłam na meblach, by móc patrzyć na to cudo. chciałabym takiego Phal. ujrzeć kiedyś na moim parapecie. i nie tylko jego.
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Duśka no masz dobra rękę do tych vandzi. Śliczna jest aż nie mogę się na nią napatrzeć.
Widzisz ty nam zazdrościsz botanicznych a my Tobie kwitnącej vandy.Jest po równo.Ja moja wywiesiłam na dworze, nie wiem tylko czy na słońcu czy półcieniu ma być. Poradź.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MirkaS pisze:Duśka no masz dobra rękę do tych vandzi. Śliczna jest aż nie mogę się na nią napatrzeć.
Widzisz ty nam zazdrościsz botanicznych a my Tobie kwitnącej vandy.Jest po równo.Ja moja wywiesiłam na dworze, nie wiem tylko czy na słońcu czy półcieniu ma być. Poradź.
Vanda jest łatwiejsza do zdobycia niż Phal. tą różową kupiłam na wystawie jesienią 2007. Vandy są na wystawach, a botaniczne Phal. nie zawsze.
Vand nie wystawiam, zwłaszcza, że w lato kwitną. ale w pełnym słońcu nie powinna być, bo ją sparzy. lepiej gdzieś pod jakimś zadaszeniem, żeby nie zmokła podczas deszczu i żeby słońce jej nie poparzyło.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”