Daj torebkę nasion do zamrażalnika na tydzień i potem dopiero siać do skrzynek.Frida pisze: No i mam zagwozdkę, skąd mam wziąć ten mróz i to tak długo? Co zrobić, jak postępować, bo chciałabym mieć pierwiosnki.
Prymula, pierwiosnek (Primula) cz.1
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dodam jeszcze dwie moje zwykłe (primula vulgaris)

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
jardin pisze:daj torebkę nasion do zamrażalnika na tydzień i potem dopiero siać do skrzynek.Frida pisze:Wczoraj kupiłam nasiona pierwiosnka wyniosłego, na odwrocie torebki jest instrukcja jak siać. Zaleca się wysiać do skrzynek i wystawić na 6 tygodni na mróz,
Do zamrażalnika trzeba dać wysiane nasiona, nie w torebce, chodzi o to by wilgoć w połączeniu z mrozem uszkodziła twardą okrywę nasionka.Ja w zeszłym roku posiałam wiosną P. elatior bez mrożenia (na opakowaniu o ile dobrze pamiętam nie było takiej wzmianki, choć zaleca się tak zrobić) i wykiełkował.Nasiona jednak długo kiełkowały, siewki były drobne i wolno rosły.Nie pikowałam ich, ale rozdzieliłam kępki i posadziłam latem w cienistym miejscu.Teraz mają ok.5cm, nie wiem czy zakwitną w tym roku

Witam
W ubiegłym roku kupiłam nasiona prymulek i je posiałam. Część rozsadziłam a część została bez przesadzania. Zakwitły jeszcze jesienią i wiosną gdy tylko śnieg stopniał pokazały się z mnustwem kwiecia. Teraz już przekwitły i nie bardzo wiem czy powinnam usunąć te przekwitłe kwiaty czy zostawić by się rozsiały. Proszę o radę.
W ubiegłym roku kupiłam nasiona prymulek i je posiałam. Część rozsadziłam a część została bez przesadzania. Zakwitły jeszcze jesienią i wiosną gdy tylko śnieg stopniał pokazały się z mnustwem kwiecia. Teraz już przekwitły i nie bardzo wiem czy powinnam usunąć te przekwitłe kwiaty czy zostawić by się rozsiały. Proszę o radę.
- izabella1004
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- izabella1004
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Prześliczne te Wasze prymulki
Ciekawe jakie kolory mają moje...
Kupiliśmy z mężem niedawno działkę, jest zaniedbana i teraz zaczynamy doprowadzać ja do porządku. Wczoraj wycięliśmy trochę róż - były bardzo chore i częściowo przemarznięte. Pomiędzy nimi rosną prymulki właśnie, są nieduże, raczej takie pojedyncze, sporo też jest samosiejek w trawniku obok. Chce je stamtąd przesadzić. Czy to dobra pora na to?

Kupiliśmy z mężem niedawno działkę, jest zaniedbana i teraz zaczynamy doprowadzać ja do porządku. Wczoraj wycięliśmy trochę róż - były bardzo chore i częściowo przemarznięte. Pomiędzy nimi rosną prymulki właśnie, są nieduże, raczej takie pojedyncze, sporo też jest samosiejek w trawniku obok. Chce je stamtąd przesadzić. Czy to dobra pora na to?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 kwie 2009, o 14:59
Re: Prymule
kochani!!!
I ja mam pytanie jako żółtodziób prymulowy
Kupiłam w Leroy 2 prymule ( 2 zl.sztuka) trzymam je w domku, na parapecie ale juz widzę ze marnieją...myślałam ze będę je trzymała na parapecie...a tu widzę ze to kwiatuszki ogrodowe, czy tak? zmarnieją w domu?
poki co na wiosnę się nie zanosi, w ogrodzie zaspy...a co mam zrobic, zeby chociaz do marca doczekały
poradzcie....
I ja mam pytanie jako żółtodziób prymulowy

Kupiłam w Leroy 2 prymule ( 2 zl.sztuka) trzymam je w domku, na parapecie ale juz widzę ze marnieją...myślałam ze będę je trzymała na parapecie...a tu widzę ze to kwiatuszki ogrodowe, czy tak? zmarnieją w domu?

poki co na wiosnę się nie zanosi, w ogrodzie zaspy...a co mam zrobic, zeby chociaz do marca doczekały

- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Postaw w najzimniejszym miejscu jakie znajdziesz w domu (ale i jasnym) i módl się... 

Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Jeżeli nie masz chłodnego i jasnego miejsca to raczej zginą.Pomimo podlewania 'klapną'.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 kwie 2009, o 14:59
mam i już przenoszę!
ale troszke szkoda tak pięknie kwitną...ale lepiej się cieszyc kwiatkiem żywym niż martwym...
dziękuję bardzo
ale one delikatne...
ale troszke szkoda tak pięknie kwitną...ale lepiej się cieszyc kwiatkiem żywym niż martwym...

dziękuję bardzo