Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

u storczyków ok. Vanda ma już coraz większe pączuszki. bellina coś puszcza, pędzik lub korzonek. chciałabym, żeby to był pędzik. amboinensis jak na razie ma się ok, mam nadzieję, że nie zaszkodziło mu przesadzanie. za kilka tygodni będzie też kwitł Liodoro. trochę Phalaenopsisów puszcza pędy. w te wakacje kolorowo będzie u mnie. oby tylko pąki nie poopadały...
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu mam ndzieję, że robisz zdjęcia rosnącemu pędowi u Vandy :roll:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mogę kiedyś zrobić. jak zakwitnie, też zrobię. o ile wszystkie pąki jej się rozwiną, będzie mieć więcej kwiatów niż w zeszłym roku. gdy ją kupiłam, miała 4 kwiaty, w zeszłym roku kwitła u mnie i miała 6, a teraz może mieć więcej.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Dusiu, gdzie kupiłaś Phal. violacea bardzo mi się spodobał ;:88 ;:88 Rysunki i hafty bardzo ładne, a parapet bajeczny, jeszcze nie miałam u siebie takiego widoku.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

renata75 pisze:Dusiu, gdzie kupiłaś Phal. violacea bardzo mi się spodobał ;:88 ;:88 Rysunki i hafty bardzo ładne, a parapet bajeczny, jeszcze nie miałam u siebie takiego widoku.

Pozdrawiam :P
Phal. violacea kupiłam z internetu. jeszcze jest niezdolna do kwitnienia. nie jest sadzonką, ale nie jest też całkiem dorosła.

Bellina chyba jednak puszcza korzonek... a tak się cieszyłam, że nareszcie będzie pędzik... różowa Vanda ma już pąki. kilkanaście Phal. puszcza pędziki (każdy po jednym, tylko jeden z miniaturków puszcza 2), 3 mają odgałęzienia z pąkami na starych pędach.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Jeśli możesz to napisz mi na PW dokładne namiary i cenę
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ale już ich nie ma. był tylko 1. może jeszcze kiedyś coś będzie... na wystawie w Sosnowcu był taki violacea, ale kwitnący i dużo droższy. ale ta odmiana podobała mi się już wcześniej, zanim takiego zobaczyłam na żywo. teraz jeszcze marzą mi się przede lueddemaniana, stuartiana, schilleriana, equestris, ale chętnie dołączyłabym do kolekcji też Phal. tetraspis, jacqueline... tyle mam wymarzonych, ale miejsca niestety nie przybywa. a chciałabym mieć tak dużą, piękną kolekcję jak niektórzy z tego forum.

pędy Vand i Phal. rosną. ale żółta Vanda chyba znowu zrzuci pęd. nie wiem, czemu to robi. inne Vandy ładnie puszczają pędy i zakwitają, a ta jedna nie. chciałabym też, by zakwitły botaniczne, niestety mam je zbyt krótko, by zdążyły się przyzwyczaić do moich warunków. violacea jeszcze jest niezdolna do kwitnienia, słabiutka lueddemaniana bez korzonków też. bellina może zakwitnąć, bo jest w bardzo dobrym stanie, ale nie puszcza jeszcze pędzika. mam nadzieję, że amboinensis przyzwyczai się do nowego podłoża i przedłuży pędy. pozostałe Phal. kwitną, niektóre puszczają pędziki... keiki Phal. pink panther jest coraz większe, chyba będzie puszczać pierwsze korzonki. na drugim z jego starych pędów są 2 dziwne, nieokreślone twory, 1 ma korzonek, ale nie ma żadnego listka, a drugi dopiero wylazł, to może być następny keiki albo odgałęzienie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pączuszki Vandzi są coraz większe. nie umiem się doczekać kwiatów. myślę, że zobaczę je jeszcze przed wakacjami. Liodoro też będzie miał pąki. pędziki innych Phal. będą kwitły dopiero za jakieś 2-3 miesiące, bo większość nie jest większa niż 3-4 cm. ale te, co są w pąkach, będą kwitły już niedługo. jak coś zakwitnie, porobię fotki i wstawię.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

storczyki mają się ok. na razie nie przybywa pędzików. pączuszki różowej Vandzi rosną szybko. niedługo będzie kwitła, kwiatów będzie więcej niż ostatnio (o ile pączuszki nie opadną). niebieskiej i fioletowej też rosną pędziki (niebieska też niedługo puści pączuszki, a fioletowej wyrósł niedawno, więc nie jest jeszcze duży), ale żółta pewnie znowu zrzuci. tylko z pędami tej jednej jest zawsze problem, nie wiem czemu. na 9 pędów puszczonych u mnie tylko 1 zakwitł. rosną też pędy Phalaenopsisów. liodoro zaczyna puszczać maleńkie pączuszki. żyłkowany, biały w bordowe ciapki i liliowy o małych kwiatkach mają rozgałęzienia z pąkami. jeden z Phal. ma wiotkie listki, ale zaczyna puszczać świeże korzonki. starych ma mało, bo kupiłam go lekko przelanego i mu część uschła.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Witam.Często tu zaglądam ale musiałam się w końcu odezwać-tak bardzo u Ciebie kolorowo i ta mnogość kwiatków :D
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bardzo się cieszę, że moja skromna kolekcja ci się podoba. jeszcze bardziej kolorowo będzie, gdy zakwitną Vandy i Liodoro, bardzo lubiany przeze mnie Phal. inne Phal. mają małe pędziki, wielkości 0,5-4 cm. ale jak zakwitną, też będzie pięknie... lubię, gdy tak kwitną na zmianę, przynajmniej zawsze jakieś kwiaty są.
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Dusiu pięknie i kolorowo u Ciebie. Koniecznie wstaw zdjęcie Vandzi jak rozkwitnie.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dusia czy już widać jakiś mały korzonek :?: Czy metoda się sprawdza :?: :lol:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnnaL pisze:Dusia czy już widać jakiś mały korzonek :?: Czy metoda się sprawdza :?: :lol:
niestety, nie puszcza korzonków. a i stare mu uschły. kiepsko z nim. mam nadzieję, zę amboinensis nie potraci korzonków, bo też był przenoszony z mchu do kory. na razie ze wszystkimi Phal. i V. oprócz tego lueddemaniany jest ok.
Vandom zrobię zdjęcia, jak zakwitną. już niedługo... pąki szybko rosną. różowa będzie kwitła pierwsza. niebieską musiałam dziś odwrócić, bo jej pęd zaczynał dotykać szyby. teraz jej pęd skierowany jest w stronę pokoju, a nie szyby. oby pąków nie zrzuciła. różową też bym odwróciła, ale ona nie jest prosta, tylko gdzieś w połowie jest wygięta i rośnie w stronę okna zamiast w górę. pędziki Phalaenopsisów też rosną.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Strasznie jestem ciekawa tych kwiatów u vand!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”