Witam!
Nie lekceważ skręconego stawu skokowego

Rozumiem, że się cieszysz ale Twoja noga jest bardzo świeża i musisz o nią teraz szczególnie zadbać. Dobrze by było jak najszybciej starać się o rehabilitację. Samo smarowanie maścią to stanowczo za mało

Ortopedzi tak robią standard ( do gipsu, ściągnąć i baj baj radź sobie sam

) . Mi również ściągli gips po 2 tyg bardzo się cieszyłam

Lekarz widział, że jest jeszcze za świeża powiedział: "smarować maścią" i tyle. Dla mnie 2 tygodnie w gipsie było stanowczo za mało. Po miesiącu znowu wylądowałam w gipsie

Jeżeli masz jeszcze za sinienia na nodze znaczy, że jest jeszcze nie wyleczona. Musisz bardzo o nią dbać i uważać. Dobrze by było żebyś przez dzień chodziła w opasce uciskowej.
Nawet możesz poszukać prywatnie rehabilitacji idzie się dogadać ja płaciłam 12zł dziennie ( magnez, solux, ćwiczenia) Na internecie są lampy solux po 150 zł też alternatywa
2. Jadłam dużo ryby wędzonej, nabiał, kefiry
3. Moczyłam nogi w wodzie z szarym mydłem bądź octem
4. Ćwiczyłam bardzo dużo minimum godz. w domu sama wyszukałam ćw. na necie bo na rehabilitacji żenada nie masz znajomości Panie pomimo, że płacisz nawet się tobą nie zainteresują. Poszukam Ci materiałów i postaram Ci się jutro wieczorkiem wysłać:
Najprostsze ćwiczenie to weź butelkę pod nogę i roluj ją tam i z powrotem.
- Chodzić na samych palcach później na piętach. ( w 2 tyg. po urazie)
- Połóż nogę na stołku weź np. bandaż załóż za stopę i pomalutku w dół stopę i później przyciągnij do siebie. Pomalutku i stopniowo.( 1 tyg. po urazie)
- Pisać stopą w powietrzu alfabet bądź robić kółka ( 2 tyg. po urazie)
5. Na youtube.pl możesz znaleźć jak możesz ją masować
5. Basen: chodzić po dnie, chodzić na boso po piasku na nierównościach ale to dopiero 2 tyg. po urazie. Przynajmniej 4 tyg. należy stopę ćwiczyć.
Przepraszam może odniesiesz wrażenie, że Cię straszę bądź się wymądrzam ale chcę Ci tylko uświadomić, że raz skręcona kostka może w przyszłości powodować kolejne skręcenia. I nie jest to błaha sprawa. Ja jestem 4 miesiące po urazie, jestem po rehabilitacji, bardzo uważam, ćwiczę i w tej chwili wybieram się krioterapię seans kosztuje 35 zł. Co i tak mi nie gwarantuje, że w przyszłości nie skręcę stawu skokowego i jestem w pełni tego świadoma.