Dlaczego marchew źle wschodzi?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja wyczytałam w mądrym poradniku ogrodniczym, że druga połowa maja jest dobra na przerywanie marchwi. Ja wyjęłam kilka z ziemi i mi się odechciało. Chyba zostawię aż mi trochę urosną i wtedy przerwię. Chodzi o to, że wychodzi od razu kilka i chyba są do przerywki za delikatne.
Nie podleję pokrzywami, bo ich nie mam, ale marchew rośnie w ziemi kompostowej z dodatkiem granulowanego obornika więc chyba wystarczy im jedzenia!
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przerywam marchew 2 razy, pierwszy raz przy okazji plewienia, jak ma około 3-4 cm, ale niezbyt dokładnie, tak aby nie było kępek. A gdy marchew ma około 10 cm - drugi raz, robię odstępy na 3-4 cm, bo i tak się ją później wyrywa na bieżące potrzeby .
Maciek_J
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 maja 2018, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dlaczego marchew źle wschodzi?

Post »

Witam, ja mam sprawdzony sposób podpatrzony gdzieś w necie, sieję tak od kilku lat, jeśli już śniegi stopniały, to biorę ścierkę moczę ją w wodzie po czym wyżymam do ścierki wsypuję nasiona i zawijam ścierkę, takie zawiniątko zakopuje na głębokość szpadla i zostawiam na minimum 14 dni, po tym okresie wyciągam zawiniątko, nasiona są pięknie napęczniałe niektóre są nawet skiełkowane, sieję dość gęsto na grządkę wymieszaną z popiołem z ogniska, przykrywam grządki włóknina, i pilnuję aby grządka była wilgotna w tym pomaga mi właśnie włóknina, jeśli grządka się przesuszy wschody będą bardzo słabe, malutkie wschody marchewki widać już po około 7-10 dni. stosuję ten sposób do pietruszki i buraków.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”