Ja wyczytałam w mądrym poradniku ogrodniczym, że druga połowa maja jest dobra na przerywanie marchwi. Ja wyjęłam kilka z ziemi i mi się odechciało. Chyba zostawię aż mi trochę urosną i wtedy przerwię. Chodzi o to, że wychodzi od razu kilka i chyba są do przerywki za delikatne.
Nie podleję pokrzywami, bo ich nie mam, ale marchew rośnie w ziemi kompostowej z dodatkiem granulowanego obornika więc chyba wystarczy im jedzenia!
Dlaczego marchew źle wschodzi?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dlaczego marchew źle wschodzi?
Witam, ja mam sprawdzony sposób podpatrzony gdzieś w necie, sieję tak od kilku lat, jeśli już śniegi stopniały, to biorę ścierkę moczę ją w wodzie po czym wyżymam do ścierki wsypuję nasiona i zawijam ścierkę, takie zawiniątko zakopuje na głębokość szpadla i zostawiam na minimum 14 dni, po tym okresie wyciągam zawiniątko, nasiona są pięknie napęczniałe niektóre są nawet skiełkowane, sieję dość gęsto na grządkę wymieszaną z popiołem z ogniska, przykrywam grządki włóknina, i pilnuję aby grządka była wilgotna w tym pomaga mi właśnie włóknina, jeśli grządka się przesuszy wschody będą bardzo słabe, malutkie wschody marchewki widać już po około 7-10 dni. stosuję ten sposób do pietruszki i buraków.