Oswiadczam ze wszystkie moje maluchy ostatnio kupione ruszyly jak z procy , a razem z nimi Dendrobium farmeri ktöre w zeszlym roku mialo 3 pedy kwiatowe a w tym ma 5 . Na zdjeciu sa widoczne tylko 4.
Art ja je kupilam w lutym zeszlego roku i oczywiscie stalo ono w jasnym i chlodnym pokoju.
Po pojawieniu sie zgrubialych punktöw w marcu na pseudobulwach przestawilam na poludniowe okno i mozna z dnia na dzien obserwowac bardzo szybki wzrost paczköw. Nie kapie go jak wszystkie inne rosliny tylko stoi sobie na keramzycie i tam wlewam wode a ono sobie samo pobiera. Teraz w czasie wzrostu podlewam dosc obficie.
renata75 jak ci nie chca kwitnac to nic tylko postraszyc je. Napisz prosze co nie chce ci kwitnac moze cos na to poradzimy
Jolu, one kwitną tylko teraz mam taki zastój nie mogą kwitnąć ciągle, przyrosty się tworzą więc muszę troszkę poczekać, wiesz jak się u was napatrzę jak wasze szaleją to mi się wydaje,że u mnie mało kwitnie może z 7 na 50 to mało.
Jolu, tzn, że jest posadzone w podłożu z kory, a dno doniczki z dziurkami dotyka powierzni wody, którą zalany jest keramzyt.
Roślina pobiera więc wodę przez te otwory. Dobrze zrozumiałam ?
Wybacz, jeśli w środku nocy coś bredzę