Bodziszek (Geranium) - wymagania, problemy, choroby, szkodniki
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To mój w takim razie miał zbyt ciężką i mało przepuszczalną glebę i pewnie mu korzonki zgniły. Na przyszły raz posadzę
go w lżejszej ziemi i będę mało podlewać. Może mu sie bardzej spodoba. A na razie będę go podziwiać u Ciebie.
Dziękuję za rady Walentynko i życzę Ci milego dnia.
go w lżejszej ziemi i będę mało podlewać. Może mu sie bardzej spodoba. A na razie będę go podziwiać u Ciebie.
Dziękuję za rady Walentynko i życzę Ci milego dnia.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nie żebym się czepiała. Po prostu mnie trafia jak po raz kolejny kupuję to samo. Kiedyś zakupiłam sobie właśnie 'Album' za chyba 10 zł, mizerna sadzonka. Jak zakwitł okazało się że ma wściekle różowe kwiaty a takiego to ja mam całe połacie i nie wiem co z chwastem robić :x
A Spessart moim zdaniem jest uroczy z korzeniastych najbardziej go lubię.
Nie kupię już korzeniastego bez kwiatka, podobnie z cantabrigienese.
A Spessart moim zdaniem jest uroczy z korzeniastych najbardziej go lubię.
Nie kupię już korzeniastego bez kwiatka, podobnie z cantabrigienese.
Pozdrawiam, Marta
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja mam tego korzeniastego wściekle rózowego i jest niezastapiony w pełnym cieniu i suchym miejscu. Rzadko tu cokolwiek kwitnie. Fakt że sie rozrasta dość szybko ale jak na razie można go poskromić. Poza tym jest ładny i nie powiem Wam
że go nie lubię.

że go nie lubię.

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki
Bodziszek
Witam i prosze o radę. Wyczytałam i to nie raz, ze róże lubią towarzystwo bodziszków- jeśli macie doświadczenia w tym względzie to proszę o odpowiedź- jakie odmiany ładnie wygladałyby( chodzi mi o wysokośc bodziszka).Mam trzy róże wielkokwiatowe, tak około 150-160 cm i wolałabym posadzić bodziszki zamiast ziemię wokół wysypywać np.keramzytem.
I jeszcze- w jakich odstępach sadzić owe bodziszki by jak najszybciej zakryły powierzchnię wokół róż. Róę sa różowe, więc myślałam o fioletowej barwie bodziszka... podrzućcie prosze jakieś pomysły
I jeszcze- w jakich odstępach sadzić owe bodziszki by jak najszybciej zakryły powierzchnię wokół róż. Róę sa różowe, więc myślałam o fioletowej barwie bodziszka... podrzućcie prosze jakieś pomysły
Babatta
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
'Philippe Vapelle' to hybryda uzyskana z G.renardii i G.platypetallum a to jednak różnica. Tak samo bardzo do niego podobny 'Terre Franche' który jest jeszcze silniejszy i żywotniejszy. Moim zdaniem ze zdjęcia praktycznie nie do odróżnienia. Właśnie Geranium platypetallum zawdzięczają piękny kolor kwiatów i silny wzrost a liście G.renardii, urocze nazwy to zasługa Belgów bo z tamtych szkółek te dwa bodziszki pochodzą.Amlos pisze:To jest Bodziszek Renardii "Philipe Vapelle"![]()
Pozdrawiam, Marta
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po przeczytaniu tego wątku zachorowałam na bodziszki.
W ogrodzie miałam tylko krwisty "Album" oraz korzeniasty. W tym roku dokupiłam krwisty o dość mocno różowych kwiatach (przekwitł zbyt szybko, nie zdążyłam zrobić zdjęcia - miał 1 kwiat), i 4 inne, których nie jestem jeszcze do końca pewna, bo sadzonki są młodziutkie.
Bodziszek NN
Bodziszek kupiony jako Gravetye

Czekam z utęsknieniem na bodziszka kupionego jako "olbrzymi". Ma mieć fioletowe kwiaty. To chyba będzie ten wymieniany wcześniej wielkopłatkowy. Widziałam w czyimś ogródku. Coś pięknego.
Krwisty biały rośnie u mnie już ładnych parę lat. Też ładny. A korzeniasty już przekwita.

Pozdrawiam wszystkich bodziszkomaniaków!
W ogrodzie miałam tylko krwisty "Album" oraz korzeniasty. W tym roku dokupiłam krwisty o dość mocno różowych kwiatach (przekwitł zbyt szybko, nie zdążyłam zrobić zdjęcia - miał 1 kwiat), i 4 inne, których nie jestem jeszcze do końca pewna, bo sadzonki są młodziutkie.
Bodziszek NN

Bodziszek kupiony jako Gravetye

Czekam z utęsknieniem na bodziszka kupionego jako "olbrzymi". Ma mieć fioletowe kwiaty. To chyba będzie ten wymieniany wcześniej wielkopłatkowy. Widziałam w czyimś ogródku. Coś pięknego.
Krwisty biały rośnie u mnie już ładnych parę lat. Też ładny. A korzeniasty już przekwita.

Pozdrawiam wszystkich bodziszkomaniaków!