Kryteria doboru pompy do oczka

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Kryteria doboru pompy do oczka

Post »

Im więcej czytam opisów różnych pomp do oczek tym bardziej się w tym gubię. Mam oczko wodne o głębokości ok 1,5m, objętość jakieś 5m sześciennych. Do tego wpada strumyk (na razie w wyobraźni ale za jakieś parę tygodni już będzie). Długości około 5-7metrów, ale za to bardzo płytki. W związku z tym, że będzie ten mój wymarzony strumyk to potrzebuję pompę, wydaje mi się, że najlepiej taki zestaw razem z filtrem, bo do tej pory - 3 lata - obywałam się bez filtra. Producenci podają wiele parametrów, typu moc, wysokość podnoszenia, ilość "pompowanej" wody na godzinę. Jestem osobnikiem atechnicznym, no ale coś musi napędzać tę wodę w strumyku. To będzie jakby kilka małych, tarasowo ułożonych i połączonych ze sobą "oczek" czy tam jeziorek, czy jak tam zwał. Oto moje pytanie: czym się kierować w doborze takiego zestawu w moim przypadku? Gdyby nie ta kaskada-strumyk to wybór byłby zdecydowanie mniej skomplikowany. Może ktoś z Was ma doświadczenie w tej materii i mnie oświeci?
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kryteria doboru pompy do oczka

Post »

mila1003 pisze:Im więcej czytam opisów różnych pomp do oczek tym bardziej się w tym gubię. Mam oczko wodne o głębokości ok 1,5m, objętość jakieś 5m sześciennych. Do tego wpada strumyk (na razie w wyobraźni ale za jakieś parę tygodni już będzie). Długości około 5-7metrów, ale za to bardzo płytki.
Szybksc przeplywu wody w strumieniu bedzie zalezala od szerokosci i glebokosci koryta strumienia. Zaptraszam TUTAJ gdzie tlumacze to dokladniej.
W związku z tym, że będzie ten mój wymarzony strumyk to potrzebuję pompę, wydaje mi się, że najlepiej taki zestaw razem z filtrem, bo do tej pory - 3 lata - obywałam się bez filtra. Producenci podają wiele parametrów, typu moc, wysokość podnoszenia, ilość "pompowanej" wody na godzinę. Jestem osobnikiem atechnicznym, no ale coś musi napędzać tę wodę w strumyku.
Nie napisales, z czego bedzie wyplywal ten strumien, mysle ze dobrym rozwiazaniem byl by strumien rozpoczynajacy swoj bieg ze skalniaka, zrobionego w formie malego pagorka lub czegos podobnego.
jeśli chcemy uzyskac efekt plusku wody plynacej w strumieniu, to wydajnosc pompy powinna byc wieksza. mysle ze 7500l/h powinno w zupelnosci wystarczyc. Szybosc przeplywu mozemy regulowac za pomoca zaworu kulowego zamocowanego na wylocie pompy, jeśli byla by potrzeba jej zmniejszenia. Producenci makasymalna wydajnosc popmy podaja na na wysokosci 0 m tz na jej wylocie i z kazdym 1 m przewyzszenia pompa traci ok 1000 l/h, Dochodzi do tego jeszcze dlugosc i srednica przewodu zasilajacego poczatek strumienia, ilosc lukow na przewodzie. Wszystko to powoduje opory tloczenia wody. Dletego proponuje wieksza wydajnosc regulowana zaworem, poza tym wieksza wydajnosc pompy przydaje sie w trakcie prac konserwacyjnych w oczku kiedy zaistnieje potrzeba wypompowania z niego wody.
To będzie jakby kilka małych, tarasowo ułożonych i połączonych ze sobą "oczek" czy tam jeziorek, czy jak tam zwał.
Bardzo dobry pomysl z tymi mini oczkami w cieku strumienia. w momencie wylaczenia pompy woda zostaje w korycie, i drobna fauna wodna, ktora na pewno tam sie zasiedli, ma warunki na przezycie.
Oto moje pytanie: czym się kierować w doborze takiego zestawu w moim przypadku? Gdyby nie ta kaskada-strumyk to wybór byłby zdecydowanie mniej skomplikowany. Może ktoś z Was ma doświadczenie w tej materii i mnie oświeci?
Osobiscie polecil bym zastosowac rozwiazanie z fitrem umieszczonym poza oczkiem np. zabudowanym w skalniaku z ktorego wyplywal by strumien. Pompe umiescil bym w oczku, w perforownym pojemniku np.cos takiego.

Obrazek

Natomiast na skalniaku poczatek strumienia, zrobil bym za pomoca pojemnika stabilizujacego wyplywanie wody, w ktorym mozna rowniez umiescic dodatkowe zloze filtracyjne.

Obrazek

Jakie elementy a do tego potrzebne znajdziesz TUTAJ to co prawde fotografie z budowy skalniaka, lecz sa tam rownie pokazane czesci skladowe do budowy tego pojemnika.

ps. Przepraszam za czcionke, lecz pisze z Wloch gdzie nie mam dostepu do polskiej klawiatury. Jak wroce za ok 2 - 3 tygodnie to poprawie. :D
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Właśnie o takim wypływającym źródełku myślałam, ze skalniaka lub czegoś podobnego. Jak na chwilę obecną "oczy mojej wyobraźni " widzą sam strumyk, roślinność wokół niego ale nie dostrzegam jeszcze samego źródełka. Myślałam o jakimś większym kamieniu z wywireconą na przelot dziurą, z której wydobywała by się woda, ale nie tryskająca jak fontanna, lecz raczej spływająca po nim do strumyka. A te małe oczka tworzące strumyk to będą na pewno. Chodzi mi właśnie o to, aby kiedy pompa nie będzie pracowła (po A to jednak koszt, po B środowisko też cierpi ze względu na żużywaną energię), by woda się tam utrzymywała, bo jakieś rośliny będą rosły, zwłaszcza w celu jej oczyszczania. Już nawet trochę zamówiłam w hydro... i do mnie jadą właśnie :D. Teraz już tylko mężowi szpadel wręczyć i powoli prace będą ruszać. Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź i linki.
Awatar użytkownika
colezka
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 12:21

Pompa

Post »

Czy wydajność pompy unoszącej wodę na wysokość h=2,6 metra straci na ,,mocy'' kiedy się podepnie do niej filter oraz lampę uv??

Jeśli tak to czy można jakoś obliczyć ile??
Pozdrawiam Łukasz

Pogoda jak kobieta zmienna jest :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”