Kryteria doboru pompy do oczka
Kryteria doboru pompy do oczka
Im więcej czytam opisów różnych pomp do oczek tym bardziej się w tym gubię. Mam oczko wodne o głębokości ok 1,5m, objętość jakieś 5m sześciennych. Do tego wpada strumyk (na razie w wyobraźni ale za jakieś parę tygodni już będzie). Długości około 5-7metrów, ale za to bardzo płytki. W związku z tym, że będzie ten mój wymarzony strumyk to potrzebuję pompę, wydaje mi się, że najlepiej taki zestaw razem z filtrem, bo do tej pory - 3 lata - obywałam się bez filtra. Producenci podają wiele parametrów, typu moc, wysokość podnoszenia, ilość "pompowanej" wody na godzinę. Jestem osobnikiem atechnicznym, no ale coś musi napędzać tę wodę w strumyku. To będzie jakby kilka małych, tarasowo ułożonych i połączonych ze sobą "oczek" czy tam jeziorek, czy jak tam zwał. Oto moje pytanie: czym się kierować w doborze takiego zestawu w moim przypadku? Gdyby nie ta kaskada-strumyk to wybór byłby zdecydowanie mniej skomplikowany. Może ktoś z Was ma doświadczenie w tej materii i mnie oświeci?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kryteria doboru pompy do oczka
Szybksc przeplywu wody w strumieniu bedzie zalezala od szerokosci i glebokosci koryta strumienia. Zaptraszam TUTAJ gdzie tlumacze to dokladniej.mila1003 pisze:Im więcej czytam opisów różnych pomp do oczek tym bardziej się w tym gubię. Mam oczko wodne o głębokości ok 1,5m, objętość jakieś 5m sześciennych. Do tego wpada strumyk (na razie w wyobraźni ale za jakieś parę tygodni już będzie). Długości około 5-7metrów, ale za to bardzo płytki.
Nie napisales, z czego bedzie wyplywal ten strumien, mysle ze dobrym rozwiazaniem byl by strumien rozpoczynajacy swoj bieg ze skalniaka, zrobionego w formie malego pagorka lub czegos podobnego.W związku z tym, że będzie ten mój wymarzony strumyk to potrzebuję pompę, wydaje mi się, że najlepiej taki zestaw razem z filtrem, bo do tej pory - 3 lata - obywałam się bez filtra. Producenci podają wiele parametrów, typu moc, wysokość podnoszenia, ilość "pompowanej" wody na godzinę. Jestem osobnikiem atechnicznym, no ale coś musi napędzać tę wodę w strumyku.
jeśli chcemy uzyskac efekt plusku wody plynacej w strumieniu, to wydajnosc pompy powinna byc wieksza. mysle ze 7500l/h powinno w zupelnosci wystarczyc. Szybosc przeplywu mozemy regulowac za pomoca zaworu kulowego zamocowanego na wylocie pompy, jeśli byla by potrzeba jej zmniejszenia. Producenci makasymalna wydajnosc popmy podaja na na wysokosci 0 m tz na jej wylocie i z kazdym 1 m przewyzszenia pompa traci ok 1000 l/h, Dochodzi do tego jeszcze dlugosc i srednica przewodu zasilajacego poczatek strumienia, ilosc lukow na przewodzie. Wszystko to powoduje opory tloczenia wody. Dletego proponuje wieksza wydajnosc regulowana zaworem, poza tym wieksza wydajnosc pompy przydaje sie w trakcie prac konserwacyjnych w oczku kiedy zaistnieje potrzeba wypompowania z niego wody.
Bardzo dobry pomysl z tymi mini oczkami w cieku strumienia. w momencie wylaczenia pompy woda zostaje w korycie, i drobna fauna wodna, ktora na pewno tam sie zasiedli, ma warunki na przezycie.To będzie jakby kilka małych, tarasowo ułożonych i połączonych ze sobą "oczek" czy tam jeziorek, czy jak tam zwał.
Osobiscie polecil bym zastosowac rozwiazanie z fitrem umieszczonym poza oczkiem np. zabudowanym w skalniaku z ktorego wyplywal by strumien. Pompe umiescil bym w oczku, w perforownym pojemniku np.cos takiego.Oto moje pytanie: czym się kierować w doborze takiego zestawu w moim przypadku? Gdyby nie ta kaskada-strumyk to wybór byłby zdecydowanie mniej skomplikowany. Może ktoś z Was ma doświadczenie w tej materii i mnie oświeci?

Natomiast na skalniaku poczatek strumienia, zrobil bym za pomoca pojemnika stabilizujacego wyplywanie wody, w ktorym mozna rowniez umiescic dodatkowe zloze filtracyjne.

Jakie elementy a do tego potrzebne znajdziesz TUTAJ to co prawde fotografie z budowy skalniaka, lecz sa tam rownie pokazane czesci skladowe do budowy tego pojemnika.
ps. Przepraszam za czcionke, lecz pisze z Wloch gdzie nie mam dostepu do polskiej klawiatury. Jak wroce za ok 2 - 3 tygodnie to poprawie.

Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Właśnie o takim wypływającym źródełku myślałam, ze skalniaka lub czegoś podobnego. Jak na chwilę obecną "oczy mojej wyobraźni " widzą sam strumyk, roślinność wokół niego ale nie dostrzegam jeszcze samego źródełka. Myślałam o jakimś większym kamieniu z wywireconą na przelot dziurą, z której wydobywała by się woda, ale nie tryskająca jak fontanna, lecz raczej spływająca po nim do strumyka. A te małe oczka tworzące strumyk to będą na pewno. Chodzi mi właśnie o to, aby kiedy pompa nie będzie pracowła (po A to jednak koszt, po B środowisko też cierpi ze względu na żużywaną energię), by woda się tam utrzymywała, bo jakieś rośliny będą rosły, zwłaszcza w celu jej oczyszczania. Już nawet trochę zamówiłam w hydro... i do mnie jadą właśnie
. Teraz już tylko mężowi szpadel wręczyć i powoli prace będą ruszać. Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź i linki.

Pompa
Czy wydajność pompy unoszącej wodę na wysokość h=2,6 metra straci na ,,mocy'' kiedy się podepnie do niej filter oraz lampę uv??
Jeśli tak to czy można jakoś obliczyć ile??
Jeśli tak to czy można jakoś obliczyć ile??
Pozdrawiam Łukasz
Pogoda jak kobieta zmienna jest
Pogoda jak kobieta zmienna jest