Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pelagio, już znalazłem zdjęcie z Twoją bylicą :) Wydaje mi się, zę to luizjańska, czyli taką, jaką posiadam. Dzięki za chęć podzielenia się.
A ta niebieska lobelia jest dobra, bo nie przemarza jak inne lobelie.
Sam jestem zaintrygowany nową szałwią. Jest juz posadzona :) Natomiast coś słabo rośnie szałwia muszkatałowa i myślę, że to sprawka nornicy, która kopie w tamtym miejscu :evil:
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

Jacek P.... pisze:Natomiast coś słabo rośnie szałwia muszkatałowa i myślę, że to sprawka nornicy, która kopie w tamtym miejscu :evil:
Myślę, że to nie nornica, u mnie też słabo rośnie. Może ona tak ma i dopiero jak będzie naprawdę ciepło, to dostanie galopu..... powinna przecież w tym roku zakwitnąć :wink:
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Krysiu :!: Miło Cię gościć :) Może masz rację. Uspokoiłaś mnie, bo to moje drugie podejście do szałwi muszkatałowej. Z zawilcem japońskim od Ciebie też było kiepsko, bo był podkopany przez nornice. Teraz powolutku się zabiera. Bardzo intrygują mnie moszenki i iglicznia, bo nie wiem co jest co po zimie :) a obydwie odpuściły, co mnie bardzo cieszy. Ukorzeniam dla Ciebie dziurawca kielichowatego :) A Twój barwierski rośnie ładnie. Pozdrawiam serdecznie :)
Właśnie byłem na porannym spacerze (obchodzie) i zaskoczył mnie jeden z rozchodników okazałych, który dopiero teraz odpuścił. Tylko przez zaniedbanie nie usunąłem suchego badylka, a tu taka niespodzianka :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Jacku :D jesteś zdecydowanym koneserem niespotykanych roślinek :D masz w ogrodach mnóstwo roślinek, o których ja nawet nie słyszałam :oops: :roll: :lol: Gratuluję pompy, zdecydowanie ułatwi Ci pracę :D inkarwilla prześlicznie zakwitła :D a i zakupy super :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To bardzo miłe Agness, co napisałaś, ale obok roślin rzadziej spotykanych mam mnóstwo tych popularnych, bez których nie wyobrażam sobie mojego ogrodu :) No i lubię rośliny dzikie. One są mniej popularne, bo i mniej dekoracyjne, ale mnie fascynują i wprowadzam je chętnie do ogrodu. Właśnie zabieram się za posadzenie kilku roślinek afrykańskich, które się uchowały i wydzielę im specjalną część skalniaka (łącznie z kamieniami z Afryki, które przywiozłem :) )
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku dziękuje za odwiedziny i miłe słowa. Tak, tulipanki jeszcze u mnie kwitną a niektóre dopiero wyszły z ziemii. Nie wiem czy za głęboko nie posadziłam?? :wink:
Niestety białym ostrogowcem nie dysponuje, ale gdybym zdobyła dam Ci znać. Dziękuję też za miłe chęci co do bodziszka, ale niech te gałązeczki lepiej się Tobie rozrosną na dobre:wink: Może w tym roku uda się kupic.
Pozdrawiam i namawiam na troszkę foteczek z zakątków ogrodu? :wink:
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Jacku Jacku pw jest dla Ciebie :wink:
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I ale Ty masz tych różności :) podziwiam i aż się boję do Ciebie jechać :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żurawki coraz ładniejsze; mam tylko kilka takich popularnych:
jedna z tych to przypuszczam żurawka krwista 'Palace Purple'
Obrazek
Obrazek
Obrazek
żurawka drżączkowata 'Leuchtkafer'
Obrazek
żurawka drobnokwiatowa
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Cillo :!: Jeśli się przyjmą wszystkie łodyżki, to będę miał trzy bodziszki wielkopłatkowe więc dwa są do rozdania. Jak się zdecydujesz, to daj znać. A tulipanki głębiej posadzone to dobry sposób, by przedłużyć ich kwitnienie. Będę bardzo wdzięczny, jak znajdziesz białego ostrogowca, a póki co czekam na kwitnienie tego, którego mam :)
Alu, to tylko złudzenie :wink: Sama zobaczysz, że mam niewiele roślin i są malutkie.
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Jacku piękna kolekcja roślin i pięknie opisujesz nazwy,
dzięki Tobie wiem jak nazywają się moje kwiaty np, parzydło
blekolisne i żórawka drżączkowata :P

JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo mi miło Danusiu :) Miałem do Ciebie zajrzeć, bo zapomniałem, jakie kwiatki mam od Ciebie i jest mi głupio :oops: Może Ty pamiętasz :?: A ja obiecałem Ci wilczomlecze, ale jeszcze ich nie przywiozłem do nowego ogrodu.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

odpisałam na pw :wink:
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Byłam u Ciebie wcześniej nie zostawiając śladu :D .
Mam chyba rok żurawkowy , bo coraz bardziej mi sie podobaja . Masz bardzo ładną tę o mocno czerwonych kwiatach :D .
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, już odpisałem :)
Danusiu, to wręcz niesamowite, że mam coś, czego Ty nie masz :shock: Z chęcią się podzielę, jeśli tylko chcesz. A co myślisz o pierwszym zdjęciu żurawki? Czy to może być 'Palace Purple' czy może 'Chocolate Ruffles' :?:

Zapomniałem napisać, że dziś zakwitła mydlnica bazyliowata, która ciężko się przyjmowała, ale udało się :!: I pierwszy kwiat na rudbekii szorstkiej. Ale to taka pospolita roślina, ze nie ma się czym chwalić.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”