Nasionnica trześniówka
Muszka nasionnica trześniówka...łobuz niszczący czereśnie
załączam dwa zdjęcia w/w muszki. Przy okazji pozwoliłem sobie na zamieszczanie paru zdjęć mojej działki. Pozdrawiam:) Ryszard.Przepraszam zdjęcia będą jutro coś mi nie wyszły.
Zgapiłem czas oprysków...
Zgapiłem komunikat o opryskach - co prawda wciąż go nie ma dla powiatu pruszkowskiego, ale jest aktywny dla powiatu piastów. Czekać na komunikat dla Pruszkowa? Czy zrobić go już...
Zalecają wykonać oprysk w dniach 30.05-02.06...
Myślicie że jest sens jeszcze opryskiwać, dziś 7.06?
Zalecają wykonać oprysk w dniach 30.05-02.06...
Myślicie że jest sens jeszcze opryskiwać, dziś 7.06?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pryskaj i to jak najszybciej. Dla pow. pruszkowskiego na tej stronie nie będzie - brak w wykazie tego szkodnika http://www.piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=WAPU
Pozdrawiam Andrzej.
Oprysk
Wczoraj nie miałem możliwości opryskać, choć kupiłem Decis i żółte pułapki. Pułapki jeszcze powiesiłem przed zmrokiem, a dziś rano widziałem dwie muszki na nich. Jak pod wieczór zrobi się chłodniej to zacznę pryskać (tylko jak tu sobie w twarz tego nie nachlapać
:):)) ?

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Muszka nasionnica trześniówka...łobuz niszczący czereśnie
franio_p;Witam co do środków ochrony podczas pryskania to można sobie kupić specjalny kombinezon.maskę,rękawice.Mój sąsiad coś takiego ma wygląda jak kosmonauta ale jest zabezpieczony.Twoja decyzja.Pozdrawiam Ryszard.
- Marcin84
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 kwie 2009, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasionnica trzesniówka
Witam wszystkich jestem tutaj nowy a już tyle ciekawych wiadomości się dowiedziałem mam kilka pytań do was drodzy koledzy i koleżanki a otóż to czy ta włóknina pod czereśnie naprawdę dużo daje? bo mam 10 drzew czereśni i do tego wiśni widziałem już pytanie czy trześniówka może przylecieć na moje drzewa np. od sąsiada co mieszka 100m dalej ale nie widzę odpowiedzi na te pytanie nast. pytanie czy trześniówka składa jajo na dojrzała czereśnie czy na zielona tez? proszę o odpowiedz bo od 3 lat na późnych czereśniach t.j owoc druga połowa lipca czereśnie są robaczywe załamka totalna nast. pytanie jakie są najlepsze środki do oprysku? na tego szkodnika? a i jeszcze proszę o stronę komunikatu kiedy pryskać dodam ze jestem z województwa Kujawko-Pomorskie dokładnie Dąbrowa Chęłmińska 25km. od Bydgoszczy
tak wiec:
1. czy włóknina jest skuteczna?
2. czy trześniówka przylatuję również z innych drzew np. sąsiada mieszkającego 100m. dalej
3. czy ten owad składa jaja no już zielone owoce czy na wpół-dojrzałe
4. jakie środki wykorzystać do walki z tym gadem i jak często czyli co ile dni
5. strona komunikatu o przelocie tego owada aby wiedzieć kiedy najlepiej pryskać
6. gdzie można kupić te lepki koloru żółtego
proszę o odpowiedz na te pytania bo już mam dosyć tego owada i rozmyślam aby wyciąć drzewa a tego nie chcę pozdrawiam wszystkich i życzę udanej walki z tym owadem:) pozdrawiam!
tak wiec:
1. czy włóknina jest skuteczna?
2. czy trześniówka przylatuję również z innych drzew np. sąsiada mieszkającego 100m. dalej
3. czy ten owad składa jaja no już zielone owoce czy na wpół-dojrzałe
4. jakie środki wykorzystać do walki z tym gadem i jak często czyli co ile dni
5. strona komunikatu o przelocie tego owada aby wiedzieć kiedy najlepiej pryskać
6. gdzie można kupić te lepki koloru żółtego
proszę o odpowiedz na te pytania bo już mam dosyć tego owada i rozmyślam aby wyciąć drzewa a tego nie chcę pozdrawiam wszystkich i życzę udanej walki z tym owadem:) pozdrawiam!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 kwie 2009, o 18:54
Robale w czereśniach
Cześć !Jurek pisze:A są już u Was dojrzewające czereśnie?
Czytałem na naszym forum, że oprysk się robi jak pokaże się mucha nasiennicy, a jak już będą owoce dojrzewać, to już wtedy na pewno nie będę pryskał żeby przy okazji truć i siebie

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 kwie 2009, o 18:54
Robale cd.
Dzięki ! Więc jednak !pomolog pisze:Pierwsze sztuki były wczoraj na tablicy... teraz uważnie trzeba obserwować. Termin zabiegu wypadnie najprawdopodobniej na początek przyszłego tygodnia
Pozdrawiam serdecznie
Dysponuję tylko Decisem. Czy on wystarczy, czy lepiej kupić jakiś konkretny?