Mój ogrodowy zakątek- Priam
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Geniu - masz rację, ze trzeba je wykopywać, ale przecież mają też cebulki przybyszowe więc powinnaś mieć wiele tulipanów. No chyba, ze nie ogławiasz tulipanów.
taro - gwiazdka spadła mi jak z nieba i bardzo się cieszę, ze ją zrobiłem bo to coś nowego w moim ogrodzie. Jak się okazuje biały różanecznik będzie zawsze kwitł jako pierwszy. Następny będzie Nova Zembla i fioletowy ;)
taro - gwiazdka spadła mi jak z nieba i bardzo się cieszę, ze ją zrobiłem bo to coś nowego w moim ogrodzie. Jak się okazuje biały różanecznik będzie zawsze kwitł jako pierwszy. Następny będzie Nova Zembla i fioletowy ;)
- jadzia123
- 200p
- Od: 27 sie 2008, o 12:16
To Twoje miejsce na Ziemi jest takie naturalne, kocham takie ogrody " nie od linijki". Owszem podobaję mi się strzyżone bukszpany w ogrodach przyzamkowych, ogromne plamy tulipanów w Holandii itp, ale przydomowe to tylko takie. Widać to zresztą w moim ogrodzie
I niech Cię gna na tą Twoją wieś bo to urocze miejsce!!!

Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Ogródek Jadzi 123.
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
A ja się przyznam, że nie wykopuję tulipanów wcale.
Nie mam na to czasu.
W efekcie są takie, które kwitną sezon, dwa i zanikają i ich nie żałuję.
Są kwitnące po kilka lat, no i mam takie, które w naszym ogrodzie rosną od wielu, wielu lat.
To zależy od odmiany. Jak pisałam, tych "jednorocznych" mi nie żal. Zastępuję je innymi.
Żeby je wykopywać a potem wkopywać, to chyba musiałabym się zwolnić z pracy
Nie mam na to czasu.
W efekcie są takie, które kwitną sezon, dwa i zanikają i ich nie żałuję.
Są kwitnące po kilka lat, no i mam takie, które w naszym ogrodzie rosną od wielu, wielu lat.

To zależy od odmiany. Jak pisałam, tych "jednorocznych" mi nie żal. Zastępuję je innymi.
Żeby je wykopywać a potem wkopywać, to chyba musiałabym się zwolnić z pracy

- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
No właśnie o to chodzi. Póki jest tego stosunkowo niewiele to się wysadza i wsadza, a potem jak się zrobi dużo, to już się nie chce.Priam pisze:Oliwko- Ty masz setki tulipanów więc to zrozumiałe. Ja mam tylko kilkanaście, więc za 3 lata część na pewno wykopię i osuszę. Mam nadzieję, ze do tego czasu fajnie się rozrosną i będzie ich dużo więcej.
Czy zakwitły Ci takie czerwono-żółte ode mnie? Bardzo plenna odmiana. Z tych i czerwonych (jeśli Ci sią takie trafiły) na pewno doczekasz się masy nowych.
- Priam
- Przyjaciel Forum
AGNESS - mój Rh był kupiony w Biedronce. zdrowy, ładny i zdjęcia poczas kwitnienia są nizej ;)
Oliwko - tulipany pokaże w najbliższym czasie. Dzisiaj "żyję" Eurowizją. Dzisiaj jest półfinał z udziałem Polski.
Rododendron z gwiazdy ;)

Półfinał Eurowizji - dzisiaj godzina 21 TVP1
Lidia Kopania "I don't wanna leave" startuje z numerem 5
Trzymajmy kciuki
a kto ma znajomych np na Litwie, Ukrainie, Holandii, Słowacji czy Cyprze niech poprosi o głosy na Polskę
Oliwko - tulipany pokaże w najbliższym czasie. Dzisiaj "żyję" Eurowizją. Dzisiaj jest półfinał z udziałem Polski.
Rododendron z gwiazdy ;)

Półfinał Eurowizji - dzisiaj godzina 21 TVP1
Lidia Kopania "I don't wanna leave" startuje z numerem 5
Trzymajmy kciuki
a kto ma znajomych np na Litwie, Ukrainie, Holandii, Słowacji czy Cyprze niech poprosi o głosy na Polskę

- Priam
- Przyjaciel Forum
Eurowizja 2009 - podsumowanie.
Jak większość z Was zauważyła uwielbiam Eurowizję. Fascynacja ta zaczęła się u mnie koło roku 2004 i trwa do dzisiaj. Głównie dlatego, że spotkałem świetnych ludzi, którzy ukazali mi, że w tym konkursie można odnaleźć coś wartościowego. Jeśli tylko uzyskuję jakieś cenne eurowizyjne informacje lub przeprowadzę wywiad to przekazuję je do znajomego z www.esc24.org dzięki czemu staje się współautorem newsów.
A oto moja opinia o finale 2009 :
Po wczorajszych występach byłem przekonany, że takie państwa jak Islandia, Grecja, Azerbejdżan, Niemcy, Turcja, Ukraina, Rumunia i W. Brytania będą walczyły o podium.
Islandia od dawna była moim faworytem więc bardzo się cieszę z jej drugiego miejsca. Jak się okazuję, piękna ballada sama się obroni. Właśnie dla takich perełek oglądam Eurowizję. (msc 2)
WYSTĘP

Grecja - Sakis zaśpiewał lepiej niż w półfinale i miał dobre miejsce startowe między balladami. Miejsce 7
WYSTĘP
Azerbejdżan - super melodia i mieszanka rytmów. Zaproszenie Arasha do występu na pewno pomogło.A dodatkowo pozycja między balladami Rosji i Bośni. (msc 3)
WYSTĘP

Niemcy - ich 20 pozycja mnie zaskoczyła bo zasługiwali na lepszą pozycję- szkoda ich.
WYSTĘP
Turcja - piosenka brzmiała inaczej niż w oficjalnej wersji ale tak samo było rok temu z Armenią i Sirusho. Turcja kojarzy się właśnie z takimi rytmami jakie pokazała nam Hadaise - to pozwoliło jej zająć 4 pozycję.
WYSTĘP
Albania - 17 pozycja to środek stawki a zapowiadało się lepiej.
WYSTĘP
Norwegia - piosenka mnie nie powala, bo wolę polski Zakopower! Liczyłem się z tym, że zajmie msc w TOP3 bo piosenka jest orginalna i była faworytem OGAE. Nie jest źle chociaż wolałbym aby wygrała Islandia lub Azerbejdżan.
WYSTĘP

Ukraina - zasłużenie nie dostała się do top10 i dziwi mnie duża ilość głosów z Polski (10). Show fajne ale na tym koniec.
WYSTĘP
Rumunia - bardzo lubię ten utwór, mimo,że śpiewała nie do końca czysto to powinna znaleźć się zaraz za finałową 10.
WYSTĘP
W.Brytania - dobry utwór, dobry głos- tylko to zderzenie ze skrzypkiem było śmieszne ;) 5 msc w pełni zasłużone!
WYSTĘP
Hiszpania - sami sobie wybrali pozycję, sami nazwali się zwycięzcami i co i dupa
Bardzo się cieszę, że utarto im nosa. Nawet nie jest potrzebna kara z EBU bo i tak ponieśli porażkę. Ale to co odstawili z głosowaniem w półfinale jest żałosne. Najlepiej jak ich usuną z Eurowizji 2010!
WYSTĘP
Największe kciuki trzymałem za Islandię i Azerbejdżan. szkoda mi tylko, że Islandia dostała z Polski tylko 1 pkt!
Lidia była 12 ;)
Piosenka jest piękną balladą i jeżeli chcemy aby Eurowizja przestałą być konkursem kiczu to powinniśmy wysyłać właśnie tego typu piosenki - których się nie wstydzimy!!!
WYSTĘP

Oto wyniki finału Eurowizji 2009:
1. Norwegia 387 punktów
2. Islandia 218
3. Azerbejdżan 197
4. Turcja 177
5. Wielka Brytania 173
6. Estonia 129
7. Grecja 120
8. Francja 107
9. Bośnia i Hercegowina 106
10. Armenia 92
PEŁNE WYNIKI
Jak większość z Was zauważyła uwielbiam Eurowizję. Fascynacja ta zaczęła się u mnie koło roku 2004 i trwa do dzisiaj. Głównie dlatego, że spotkałem świetnych ludzi, którzy ukazali mi, że w tym konkursie można odnaleźć coś wartościowego. Jeśli tylko uzyskuję jakieś cenne eurowizyjne informacje lub przeprowadzę wywiad to przekazuję je do znajomego z www.esc24.org dzięki czemu staje się współautorem newsów.
A oto moja opinia o finale 2009 :
Po wczorajszych występach byłem przekonany, że takie państwa jak Islandia, Grecja, Azerbejdżan, Niemcy, Turcja, Ukraina, Rumunia i W. Brytania będą walczyły o podium.
Islandia od dawna była moim faworytem więc bardzo się cieszę z jej drugiego miejsca. Jak się okazuję, piękna ballada sama się obroni. Właśnie dla takich perełek oglądam Eurowizję. (msc 2)
WYSTĘP

Grecja - Sakis zaśpiewał lepiej niż w półfinale i miał dobre miejsce startowe między balladami. Miejsce 7
WYSTĘP
Azerbejdżan - super melodia i mieszanka rytmów. Zaproszenie Arasha do występu na pewno pomogło.A dodatkowo pozycja między balladami Rosji i Bośni. (msc 3)
WYSTĘP

Niemcy - ich 20 pozycja mnie zaskoczyła bo zasługiwali na lepszą pozycję- szkoda ich.
WYSTĘP
Turcja - piosenka brzmiała inaczej niż w oficjalnej wersji ale tak samo było rok temu z Armenią i Sirusho. Turcja kojarzy się właśnie z takimi rytmami jakie pokazała nam Hadaise - to pozwoliło jej zająć 4 pozycję.
WYSTĘP
Albania - 17 pozycja to środek stawki a zapowiadało się lepiej.
WYSTĘP
Norwegia - piosenka mnie nie powala, bo wolę polski Zakopower! Liczyłem się z tym, że zajmie msc w TOP3 bo piosenka jest orginalna i była faworytem OGAE. Nie jest źle chociaż wolałbym aby wygrała Islandia lub Azerbejdżan.
WYSTĘP

Ukraina - zasłużenie nie dostała się do top10 i dziwi mnie duża ilość głosów z Polski (10). Show fajne ale na tym koniec.
WYSTĘP
Rumunia - bardzo lubię ten utwór, mimo,że śpiewała nie do końca czysto to powinna znaleźć się zaraz za finałową 10.
WYSTĘP
W.Brytania - dobry utwór, dobry głos- tylko to zderzenie ze skrzypkiem było śmieszne ;) 5 msc w pełni zasłużone!
WYSTĘP
Hiszpania - sami sobie wybrali pozycję, sami nazwali się zwycięzcami i co i dupa

WYSTĘP
Największe kciuki trzymałem za Islandię i Azerbejdżan. szkoda mi tylko, że Islandia dostała z Polski tylko 1 pkt!
Lidia była 12 ;)
Piosenka jest piękną balladą i jeżeli chcemy aby Eurowizja przestałą być konkursem kiczu to powinniśmy wysyłać właśnie tego typu piosenki - których się nie wstydzimy!!!
WYSTĘP

Oto wyniki finału Eurowizji 2009:
1. Norwegia 387 punktów
2. Islandia 218
3. Azerbejdżan 197
4. Turcja 177
5. Wielka Brytania 173
6. Estonia 129
7. Grecja 120
8. Francja 107
9. Bośnia i Hercegowina 106
10. Armenia 92