Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Możesz. Możesz także delikatnie trzeć opuszkami palców - ziemia także będzie ustępować i delikatnie się osypywać. Pamiętaj, że przesadzone drzewka muszą mieć stale wilgotne podłoże ale nie mogą być zalane.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Czując się wywołanym przez kolegę karpka powiem tak ustosunkuję się do tego jak bym ja to widział ale volcowitch poproszę pierwsze i przedostatnie zdjęcie w rozmiarze minimum 1024x768 lub większe na forum zamieszczone jako miniaturka, co do stylu owszem lubię go, podoba mi się bardzo podobnie jak a'la płacząca wierzba ten też jest świetny. 

Tylko tyle, że na początek to zbyt ciężki styl. Trzeba go rozumieć i czuć, nawet osoby zajmujące się bonsai profesjonalnie tak uważają. Poza tym drzewko musi mieć od początku predyspozycje do tego stylu.karpek pisze:W międzyczasie, kiedy ja jeszcze trochę "podumam" - może ktoś inny coś dopowie. Czarodziej lubi taki styl, może Carol1...
Jałowiec ma do tego predyspozycje, jeśli chodzi o przyrosty i formowanie jest bardzo dobry właśnie do tego stylu, na pewno jest przy nim sporo pracy ale jałowiec świetnie się do tego stylu nadaje, szybko przyrasta, świetnie znosi cięcie góry i korzeni, łatwo się formuje i szybko usztywnia drutowane gałęzie. Mam jałowiec w ogrodzie, bonsai to nie przypomina ale strzygę go kiedy chcę i jak chcę.carol1 pisze: Poza tym drzewko musi mieć od początku predyspozycje do tego stylu.

-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Zdjęcia w dużej rozdzielczości podane są w Albumie Picasa, a do tego link jest pod zdjęciami.Czarodziej_ pisze:Czując się wywołanym przez kolegę karpka powiem tak ustosunkuję się do tego jak bym ja to widział ale volcowitch poproszę pierwsze i przedostatnie zdjęcie w rozmiarze minimum 1024x768 lub większe na forum zamieszczone jako miniaturka, co do stylu owszem lubię go, podoba mi się bardzo podobnie jak a'la płacząca wierzba ten też jest świetny.
Dziękuję za wszystkie dotychczasowe rady. Muszę je na razie przetrawić.
- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40
Oto mój wiąz.
Tak wyglądał:
A teraz wygląda tak:

Z pół roku bedę myśleć dalej, które gałązki jak wygiąć.
Tak wyglądał:

A teraz wygląda tak:

Z pół roku bedę myśleć dalej, które gałązki jak wygiąć.
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
Witam
Ja również posiadam drzewko bonsai ( jednak widzę po listkach że mam inną odmianę, niestety nie wiem jaką bo drzewko dostałem w prezencie) jednak jeśli chodzi o zraszanie to ja zraszam raz dziennie (nie lejąc po liściach). U mnie drzewko stoi w miejscu dobrze nasłonecznionym a mianowicie przy oknie od południowej strony. Czasami drzewko obracam (ale to raczej niema żadnego wpływu).
Kiedyś słyszałem że można wyciągnąć z doniczki całe drzewko i zanurzyć (oczywiście strefe korzeniową)w wodzie, jednak osobiście tego niepraktykowałem.
Mam nadzieje że te informacje choć troszke pomogą
Ja również posiadam drzewko bonsai ( jednak widzę po listkach że mam inną odmianę, niestety nie wiem jaką bo drzewko dostałem w prezencie) jednak jeśli chodzi o zraszanie to ja zraszam raz dziennie (nie lejąc po liściach). U mnie drzewko stoi w miejscu dobrze nasłonecznionym a mianowicie przy oknie od południowej strony. Czasami drzewko obracam (ale to raczej niema żadnego wpływu).
Kiedyś słyszałem że można wyciągnąć z doniczki całe drzewko i zanurzyć (oczywiście strefe korzeniową)w wodzie, jednak osobiście tego niepraktykowałem.
Mam nadzieje że te informacje choć troszke pomogą
Pozdrawiam Łukasz
Pogoda jak kobieta zmienna jest
Pogoda jak kobieta zmienna jest

- karpek
Już chyba LeNko omawialiśmy to drzewko. Miałaś go przesadzać jak pamiętam.
Jak na razie nie widać tam nic nie niepokojącego. Drzewko na pewno odbije. Absolutnie nie można zapomnieć o nawadnianiu go - bo uschnie. Musi być podlewany co dzień - najlepiej na wieczór, wtedy wilgotność utrzymuje się najdłużej - przez noc i następny dzień. Jeżeli ziemia szybko przesycha to dobrym sposobem jest trzymanie doniczki na np. styropianowej tacce lub jakimś plastykowym pudełku np. po lodach - i uzupełnianie wody tak by doniczka do połowy zanurzała się. Oczywiście nie cały czas (to nie jest papirus) - tylko wtedy gdy widać, że wierzchnia warstwa ziemi przesycha.
Nie wiem czy były obcinane korzenie. Jeżeli tak - no to drzewko się regeneruje i na pewno odbije. Być może ma za dużo masy zielonej i nie może "ruszyć".
Jak na razie nie widać tam nic nie niepokojącego. Drzewko na pewno odbije. Absolutnie nie można zapomnieć o nawadnianiu go - bo uschnie. Musi być podlewany co dzień - najlepiej na wieczór, wtedy wilgotność utrzymuje się najdłużej - przez noc i następny dzień. Jeżeli ziemia szybko przesycha to dobrym sposobem jest trzymanie doniczki na np. styropianowej tacce lub jakimś plastykowym pudełku np. po lodach - i uzupełnianie wody tak by doniczka do połowy zanurzała się. Oczywiście nie cały czas (to nie jest papirus) - tylko wtedy gdy widać, że wierzchnia warstwa ziemi przesycha.
Nie wiem czy były obcinane korzenie. Jeżeli tak - no to drzewko się regeneruje i na pewno odbije. Być może ma za dużo masy zielonej i nie może "ruszyć".
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- karpek
Jeżeli masz możliwość kupienia "ziemi dla bonsai" to taką kup. Dobrze jest "rozcieńczyć" ją dodatkowo piaskiem. Jeżeli nie to może być uniwersalna. Najlepiej jest ją wtedy przesiać przez sito (o oczkach 2mm na 2mm). Nieodzowny jest także tu piasek - może być gliniasty, taki z piaskownicy - ale czysty. Dobra by była niewielka część kwaśnego (wysokiego) torfu. Gliny w tym przypadku nie musisz dodawać. Stosunek może być tak: 3:1:1 (ziemia, piasek, torf).
Taki skład ziemi jest bardziej przesiąkliwy i szybko wysycha. Nieodzowne jest wtedy pilnowanie wilgotności takiej mieszanki - tak jak pisałem powyżej.
Zraszać liście wystarczy raz na dzień, ale nie polecam tego robić kranówą.
Taki skład ziemi jest bardziej przesiąkliwy i szybko wysycha. Nieodzowne jest wtedy pilnowanie wilgotności takiej mieszanki - tak jak pisałem powyżej.
Zraszać liście wystarczy raz na dzień, ale nie polecam tego robić kranówą.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.