Jestem-menia
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
śliczny miniaturek. taki maleńki, a tyle kwiatów. miniaturki uprawia się tak samo, jak dorosłe. można przesadzić do trochę większej doniczki (np. 8-9 cm). zwykłe Phalaenopsis mają najczęściej doniczki 12 cm. mogą roznąć w normalnej korze. mam 2 miniaturki, też kupiłam w takich maleńkich doniczkach, jeszcze w ten sam dzień przesadziłam w normalną korę. żyją do dziś, puszczają pędy.
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Meniu, piękna miniaturka
Chyba nadaje się na prezenty, bo ja też dostałam o podobnych kwiatkach,
z wyjątkiem liści, które są w delikatne kropeczki
A czy przesadzać, to zależy od Ciebie
Jeśli nie, to trzeba pilnować, kiedy sphagnum przeschnie i wtedy należy
je zraszać wodą. A jeśli przesadzisz, to tak jak napisała Dusia. Na Twoim miejscu poczekałbym, aż storczyk
straci kwiaty i dopiero wtedy zabrała się do roboty
Szkoda by mi było ryzykować tak pięknego widoku 

z wyjątkiem liści, które są w delikatne kropeczki

A czy przesadzać, to zależy od Ciebie

je zraszać wodą. A jeśli przesadzisz, to tak jak napisała Dusia. Na Twoim miejscu poczekałbym, aż storczyk
straci kwiaty i dopiero wtedy zabrała się do roboty

- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale dostałaś małego pięknisia ;:8
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

- Storczykowa
- Mamba
- Od: 25 cze 2008, o 21:25
Meniu, piękna miniaturka
Pęd niesamowicie rozgałęziony
Mam 3 miniaturki. Wszystkie były posadzone w sphagnum. Pierwszą zaraz po zakupie przesadziłam do drobnego podłoża, w tej samej doniczce. Bałam się, że będzie jej źle w sphagnum. Było to jakiś rok temu i właśnie szykuje się do kwitnienia
Kolejne dwa zostały w mchu i mają się dobrze. Pilnuję tylko, żeby nie przeschły zbytnio. Chyba im dobrze, bo wypuszczają korzonki i listki, a jeden nawet wypuścił pęd, który lada chwila rozkwitnie 

-
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Menia miniaturka, ale za to jak wiele pąków, śliczna. Ja równiez poczekałabym z przesadzaniem
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
-
- 1000p
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
Meniu miniaturka jest śliczna , też bym poczekała z przesadzeniem , aż przekwitnie.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
Kochane co ja bez Was bym zrobiła. Pięknie dziękuję za rady i pochwały maluszka.
Przepraszam,że nie piszę o Waszych pięknych kwiatkach w Waszych wątkach. Są bardzo cudne,ale jeszcze nie mam czasu ( na stare lata szkoły sie zachciało ). Ąle mam nadzieję ,że odrobie już niedługo. Zapewniam jeszcze raz wszystkie Wasze Storczyki sa śliczne i wiele z nich chciałabym mieć, ale zaczyna brakować miejsca
Przepraszam,że nie piszę o Waszych pięknych kwiatkach w Waszych wątkach. Są bardzo cudne,ale jeszcze nie mam czasu ( na stare lata szkoły sie zachciało ). Ąle mam nadzieję ,że odrobie już niedługo. Zapewniam jeszcze raz wszystkie Wasze Storczyki sa śliczne i wiele z nich chciałabym mieć, ale zaczyna brakować miejsca

- Storczykowa